Západní Evropa za vrcholného středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Jan Lucemburský.
Soupeření Anglie a Francie
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Evropa ve 14. století.
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Státy západní Evropy Označení materiálu:
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Absolutistická monarchie v anglii
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Středověk Počátky Francie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111.
Český stát za vlády Lucemburků
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
Francká říše.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Svatá říše římská za Štaufů
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka.
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Stoletá válka
Západní Evropa stol..
Stoletá válka
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Stoletá válka
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Západní Evropa za vrcholného středověku

Francie Kapetovci – posilování centralizované moci – rozšiřování královské domény Filip II. August (1180 – 1223) - zisk většiny území ovládaného Angličany Ludvík IX. Svatý (1226 – 1270) 2 křížové výpravy Filip IV. Sličný (1285 – 1314) - boj o Flandry 1302 – svolání generálních stavů - 1309 – 1378 – „avignonské zajetí papežů“ - boj s templáři – 1314 – upáleni (Jakub de Molay)

Anglie Od 12. st. – Anjou Plantagenet Jindřich II. Plantagenet (1154 – 1189) - posílení správní a soudní moci panovníka, snaha o omezení moci církve (x T. Becket) - po sňatku s Eleonorou Aquitánskou zisk poloviny území Francie (!vazal francouzského krále!) - vláda synů Richard I. Lví srdce 1189 – 1199, Jan II. Bezzemek (1199 – 1216) - ztráta většiny území ve Francii 1215 – Magna charta - Velká rada (25 šlechticů), práva a svobody měst, omezení moci panovníka, právo na vzpouru, nezasahování do pravomocí církve, …

Stoletá válka 1337 - 1453 Francie x Anglie dlouhodobé napětí mezi Francií a Anglií anglické državy ve Francii Válka začala bojem o ovládnutí Flander – soukenictví - odbyt anglické vlny - Francie Flandry obsadila Záminka k válce: ve Francii 1328 vymřeli Kapetovci v přímé linii, nastoupil rod Valois Jejich nárok neuznal anglický král Edward III. (po matce Kapetovec)

1. fáze – převaha Anglie 1346 se Edward III. vylodil ve Francii bitva u Crécy (Kresčak) - porazil a zajal francouzského krále francouzský spojenec Jan Lucemburský padl do anglických rukou padl přístav Calais mír výhodný pro Angličany

Jedna z příčin vítězství: angličtí lučištníci proti francouzské těžké jízdě

ve Francii - selské povstání „jacquerie“ Dlouhá válka - zátěž pro obyvatelstvo - vzpoury ve městech i na venkově ve Francii - selské povstání „jacquerie“ (podle nejběžnějšího jména franc. venkovanů Jacques = Jakub) v Paříži povstání měšťanů obě krvavě potlačena 1358

v Anglii 1381 povstání Wata Tylera – v čele sedláků táhl do Londýna - zavražděn, povstání krvavě potlačeno na venkově šířili myšlenky Johna Viklefa potulní kazatelé - též potlačeno „Když Eva předla a Adam ryl, kdo tehdy vlastně pánem byl?“

Epidemie moru, která se šířila v Evropě v 1347- 1352, zdecimovala obyvatelstvo v obou zemích - „černá smrt“ Po dočasném úspěchu Francouzů na konci 14. stol. vítězí opět Angličané 1415 - Jindřich V. v bitvě u Azincourtu (déšť - bahno - angličtí pěšáci proti franc. těžkooděncům, jedna z nejkrvavějších bitev středověku)

Panna orleánská Francie - vlna odporu proti okupaci Angličanů V čele prostá vesnická dívka Jana z Arku (17 let) Přesvědčena „hlasy světců“ o svém poslání vrátit korunu francouzskému králi (dauphin Karel) a vyhnat Angličany

1429 - v čele vojska, rychlá vojenská vítězství, dobyla korunovační město Remeš, korunovala francouzského krále Karla VII. Upadla do anglického zajetí, král ji nevykoupil 1431 upálena jako kacířka v městě Rouen (1920 kanonizována) francouzská národní hrdinka její smrt urychlila osvobozovací proces, obrat ve válce, Angličané vyhnáni, udrželi jen přístav Calais Od 15. stol. Francie postupně sjednocena, vznikl francouzský národ

Válka růží - zápas o anglický trůn 1455 - 1485 2 rody usilovaly o trůn: Lancaster (červená) (bílá) během války se téměř vybila anglická šlechta 1485 - bitva u Bosworth - Jindřich Tudor (po matce Lancaster) porazil posledního Yorka Richarda III. York „Království za koně!“ Shakespeare