Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Chemická termodynamika I
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Stavba atomu.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vedení elektrického proudu v plynech
D-prvky.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Tato prezentace byla vytvořena
4.4 Elektronová struktura
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Magnetické pole.
Zpracovali: Petr Šuhaj a Ondřej Kolda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vývoj krystalové struktury sloučenin R2TX8 František Blachowicz Vojtěch Šamla Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
2.1 Difrakce na krystalu - geometrie
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrické a magnetické momenty atomových jader,
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Pavel Obdržálek GChD IYPT FYGYZ
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektrická energie.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
2.4 Zdroje záření.
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly Johannes Diderik van der Waals ( – ) 1910 – Nobelova cena (za práci o stavové rovnici plynů a kapalin)
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Mezimolekulové síly.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Roceň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší.
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Magnetické nanočástice v medicíně
FS kombinované Mezimolekulové síly
2.2 Difrakční metody.
Zpracovali: Petr Šuhaj a Ondřej Kolda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Zpracoval: Michal Kuča
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2
Difrakce elektronů v krystalech, zobrazení atomů
RTG fázová analýza Tomáš Jirman, Michal Pokorný
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
RTG fázová analýza Tomáš Vrba.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
12F2_RTG krystalografie Petr Zbořil
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Digitální učební materiál
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Zjišťování složení hornin
Transkript prezentace:

Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Obsah Úvod –Motivace Teorie –Magnetismus –4f magnetismus Vlastní výsledky –Grafy PPMS –Fázové diagamy –Možnosti do budoucna Závěrečná rekapitulace získaných vědomostí –Růst krystalů z přesyceného roztoku –Analýza čistoty krystalů pomocí elektronového Mikroskopu –Rentgenová analýza symetrie krystalů pomocí Laueho difrakce –Měření měrného tepla na zařízení PPMS

Motivace Sloučenina Ce 2 RhIn 8 vykazuje velmi zajímavé vlastnosti v nízkých teplotách Je antiferromagnetem s tlakem indukovanou supravodivostí (T N =2,8K, T c =2K při p=2,5GPa) Magnetizmus je důležitým vodítkem k této nekonvenční supravodivosti Studium magnetismu v cerových sloučeninách je obtížná kvůli velkému množství vedlejších efektů Studujeme isostrukturní sloučeniny s jinou vzácnou zeminou (Dy, Ho, Tb)

Trochu teorie

Magnetismus Vytvářen pohyby el. náboje (← nabitá hmota) Hmota vytváří magnetické pole Podle chování v magnetickém poli - Ferromagnetismus (nejsilnější působení) - Diamagnetismus - Paramagnetismus E t c.

Ferromagnetismus/paramagnetismus Běžný B=0T - magnetické momenty - chaotické směry, celkový moment =0 B>0T - magnetizace - magnetické momenty se srovnají do jednoho směru – silné magnetické působení - ferromagnety -permanentní magnety (zůstanou zmagnetizované) Nejběžnější – triáda železa (Fe, Co, Ni) Výjimka tzv. ferrimagnetismus – magnet. momenty se srovnají do proti sobě - přesto magnetické působení - ferrimagnety – tzv. ferrity

Diamagnetismus B>0T – zeslabuje magnetické pole – magnetické momenty působí ve proti poli Supravodič – ideální diamagnet – úplně vytlačí magnetické pole → magnetická levitace

4f magnetismus d-kovy mají velké orbitaly, které se v kovech překrývají  magnetické uspořádání 4f orbital je velice malý  nedochází k překryvu orbitalů Magnetický moment je přenášen pomocí vodivostních elektronů Této vazbě se říká RKKY (Ruderman-Kittel-Kasuya- Yosida ) a zajímavé je, že je periodická  toto preferuje antiferromagnetické uspořádání

Výsledky naší práce

Výsledky Dy 2 RhIn 8 Zdroj Síla a směr magnetického pole zdroje

Výsledky Dy 2 RhIn 8

Výsledky Tb 2 RhIn 8

Výsledky Ho 2 RhIn 8

Vyhodnocení Zjištění přechodů z paramagnetického stavu do antiferromagnetického stavu Při aplikaci vnějšího magnetického pole pozorujeme metamagnetický přechod do jiného antiferromagnetického uspořádání Díky detailnímu měření jsme mohli zkonstruovat magnetický fázové diagramy

Fázový diagram

Možnosti dalšího výzkumu Zjištění magnetické struktury fází AF1 a AF2  nutnost měření na neutronovém zdroji či synchrotronu Vypěstovat nemagnetické analogické krystaly (La 2 RhIn 8 ; Y 2 RhIn 8 )  pomocí nich detailněji analyzovat měrné teplo

Co jsme se naučili?

Růst krystralů z přesyceného roztoku Nádoba Teplota Počáteční navážka (R, In, Rh) Indium Zbytek prvků se rozpouští Roztok je přesycen Začínají se objevovat krystaly Krystaly jsou hotové

Analýza čistoty krystalu na elektronovém mikroskopu Analýza probíhá rychle (na rozdíl od měření na PPMS)Analýza probíhá rychle (na rozdíl od měření na PPMS) Zajímavým prvkem mikroskopu je Joyball – interaktivní vstupní zařízeníZajímavým prvkem mikroskopu je Joyball – interaktivní vstupní zařízení Při neopatrném manipulování s platy hrozí ztráta vzorků (které jsou obvykle dost drahé)Při neopatrném manipulování s platy hrozí ztráta vzorků (které jsou obvykle dost drahé) Viděli jsme vzorky zvětšené 1263xViděli jsme vzorky zvětšené 1263x

Analýza symetrie monokrystalů pomocí Laueho difrakce Tuto metodu vymyslel Max von Laue, německý nositel Nobelovy ceny Spočívá v bombardování krystalu rentgenovými paprsky Podle síly a úhlů odrazu odražených paprsků můžeme vytvořit 3D model pozic všech atomů v krystalu

Analýza symetrie monokrystalů pomocí Laueho difrakce Viděli jsme RTG záření (ve formě fluorescence na stínítku) Krystal Zdroj paprsků Detektor dopadajících paprskůDetektor dopadajících paprsků Paprsky

Měření měrného tepla na PPMS Během umisťování vzorků na puck je nutná opatrnost Samo měření je velmi zdlouhavé (2 dny na vzorek) Puck Logo společnosti Quantum Design, vyrábějící zařízení PPMS

Děkujeme za pozornost