STAROVĚKÁ ČÍNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět – PRVOUKA Projekt „Všude žijí lidé“ Výlet do Číny
Advertisements

Čína Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.07
Starověká Čína 1.A.
STAROVĚKÁ ČÍNA Říše středu
Starověká Čína.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Čína Jarmila Kovářová. Čína - republika Říše středu Říše středu komunistický stát komunistický stát rozloha: 9,6 mil.km²- 4. na světě rozloha: 9,6 mil.km²-
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ ČÍNA– 6. ROČNÍK Autor: Mgr
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
INDIE.
Starověká ČÍNA Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Číně a okolních národech.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Starověká Čína 6. ročník.
ČÍNA.
VY_32_INOVACE_3D.6.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Říše středu Kultura starověké Číny
STAROVĚKÁ ČÍNA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_04 Asie - povrch - pracovní list
Starověká Indie 6. ročník
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Charakteristika starověku
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Čína
STAROVĚK.
usazování hebrejsko – židovských
Čína.
Téma: RISKUJ - OPAKOVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
nepřístupné hory rozsáhlé pouště řeky Jang-c-tiang, Chuang-che.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Mgr. Jindřiška Řehořková
Starověk.
Úvod do starověku; Vznik písma
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
VY_32_INOVACE_
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Projděte Hedvábnou stezkou
Klára hašlerová, adéla semecká
ČÍNA.
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_10 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_30DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Orientální despocie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
OP VK Využívání ICT Sada č
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
Mgr. Jindřiška Řehořková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍNA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Čína Uč
Transkript prezentace:

STAROVĚKÁ ČÍNA

ÚKOLY 1.V jakém světadíle se Čína nachází ? 2.Proč Evropané nazvali tuto oblast Dálný východ ? 3.Kolik lidí žije v dnešní Číně ? 4.Zjisti jak se jmenují dvě velké řeky v Číně. Použij atlas str.21, mapka číslo 10.

Ve V Asii v údolí řek Chuang-che (Žlutá řeka) a Jang-c-ťiang (Dlouhá řeka) vznikla ve 3.tis.př.n.l. vyspělá kultura. Zemědělství – proso, rýže, čaj, chov bource morušového – hedvábí

Panovník v Číně se nazýval wang (král) Panovník v Číně se nazýval wang (král). Byl neomezeným samovládcem, prostředníkem mezi nebem a zemí – „syn nebes“. V Číně bylo několik států. R.221 př.n.l. získal nadvládu stát Čchin a vládce Š´-chuang-ti (První císař). Proti útočícím kočovným kmenům ze severu nechal na obranu postavit hradbu -Velkou čínskou zeď.

VYNÁLEZY

HEDVÁBNÁ CESTA

ČÍNSKÉ VYNÁLEZY Hedvábí – hedvábná cesta (spojení Asie a Evropy) Papír, střelný prach, kompas KULTURA Písmo – znakové (znak = celé slovo) Filozofové – nejznámější Konfucius – zásady správného lidského chování a žití

OTÁZKY 1.Opakujeme výuku o starověkých státech – Mezopotámie, Egypt, Indie, Čína. Uveď je tak jak následují od západu na východ. 2.Uveď některé společné znaky těchto oblastí. 3.Která společenská skupina měla v těchto státech nejnižší postavení ? 4.V které z těchto zemí vznikl buddhismus ? 5.V kterém z těchto států měli lidé pravděpodobně nejvíce bohů ?

OTÁZKY 6.Přiřaď ke starověkým státům tyto druhy písma: klínové, znakové, hieroglyfy 7.Z kterého z těchto států se do Evropy rozšířilo nejvíce vynálezů ? 8.Mezi kterými dvěma státy se nacházela Persie ? 9.Ve kterém státě věřili lidé v převtělování ? 10.Mohli se obyvatelé starověkých států nějakým způsobem setkávat ? V případě, že ano to vysvětli.

K OBRÁZKŮM NAPIŠ NÁZVY STAVEB