LHC, nový stroj na částice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Rozjímání nad základními parametry
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
Model atomu.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
“Tento velký detektivní příběh dosud není vyřešen. Nemůžeme si být jisti, zda vůbec má konečné řešení. Četba nám již poskytla mnoho: naučila nás základům.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
Jaderná fyzika a stavba hmoty
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Urychlovače a detektory částic
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Chemicky čisté látky.
1 Detektory pro LHC: ATLAS and CMS Fyzici prošli dlouhou cestu od urychlovačů poslepovaných pečetním voskem jako byl první cyklotron, který vynalezl a.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Stavba atomového jádra
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Fyzika elementárních částic
1 Sáhněte si na částice LEP a DELPHI Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné fyziky, MFF UK Praha
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Úvod do subatomové fyziky
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Zákonitosti mikrosvěta
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
7 Jaderná a částicová fyzika
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
Model atomu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Interakce neutrin s hmotou
Hledání Higgsova bosonu v experimentu ATLAS
Základní pojmy fyziky atomu
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Několik poznámek k poruchové QCD
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Fyzika částic
Transkript prezentace:

LHC, nový stroj na částice Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze

O mikrosvětě toho víme dost … Objev jádra E. Ruthefordem v roce 1911 (Jádro by mělo být nakreslené daleko menší, s průměrem menším než 0,0001 průměru atomu ) Atomisté – představa o atomech jako o nedělitelných stavebních kamenech hmoty. Objev protonu (E. Rutheford 1916) a neutronu (J. Chadwick 1932). Objev elektronu (Thomson 1897) – Thomsonův model atomu (1903). Objev kvarků 1964. Atom a jeho části

O mikrosvětě a částicích toho víme dost …

Fermiony Kvarky a leptony tvoří tři rodiny, vždy po dvou kvarcích a dvou leptonech. Leptony mají menší hmotnost než odpovídající kvarky. Obyčejná hmota je složená jen z kvarků u a d a elektronů, členů první rodiny. Fermiony jsou tedy stavební kameny hmoty. Fermiony jsou částice se spinem 1/2, 3/2, … Spin je vnitřní moment hybnosti částice. Udává se v násobcích ћ, což je kvantová jednotka momentu hybnosti, kde Elektrický náboj se vyjadřuje v násobcích náboje protonu. V soustavě SI je elektrický náboj protonu 1,60×10-19 C.

Bosony Kvarky a leptony jsou základní stavební kameny hmoty. Jaké síly je však drží pohromadě? Všechny síly jsou projevem interakcí částic. Existují čtyři základní typy interakcí: gravitační, elektromagnetická, silná a slabá. Síly jsou důsledkem výměny dalších fundamentálních částic nazývaných bosony. Pro každý typ síly existuje jeden nebo více „nosičů“, které zprostředkovávají interakci. Dobře známý foton je například boson, který zprostředkovává elektromagnetickou sílu. Nosiče sil Bosony jsou částice se spinem 0, 1, 2, … Každý kvark nese jednu ze tří hodnot „silného náboje“, kterému se také říká „barevný náboj“. Tyto barevné náboje nemají nic společného s barvami ve viditelném světle. Gluony mají osm možných hodnot barevného náboje. Stejně jako elektricky nabité částice intera- gují tak, že si vyměňují fotony, v silných interakcích interagují barevně nabité částice prostřednictvím výměny gluonů. Leptony, fotony, W a Z bosony silně neinteragují a nemají tedy žádný barevný náboj. Na konci šedesátých let se podařilo vytvořit teorii sjednocující elektro- magnetické a slabé interakce, odpovídající např. za radioaktivitu beta – teorii elektroslabých interakcí.

O mikrosvětě toho sice víme dost, ale zdaleka ne všechno ... Protože je před námi stále mnoho nezodpovězených otázek, jako například: Kde je očekávaný Higgsův boson? Existují předpovězené supersymetrické částice? Existují ony extra dimenze předpovídané některými teoretiky? Co dává částicím jejich hmotu? Docela jednoduchá otázka také může znít: Je příroda zcela popsána současným standardním modelem? Není potřeba nic dalšího? Těžko můžeme odpovědět, že ano! Chce to nové experimenty, nové urychlovače … nové možnosti

Nové poznatky o částicích získáváme ze studia jejich srážek: Ve srážce dvou aut se nic nového nenarodí! V makrosvětě se rodí děti!

Nové poznatky o částicích získáváme ze studia jejich srážek:

Tisíce nově narozených částic ve srážce dvou jader zlata při 100 GeV/A v detektoru STAR.

Jak vypadá a jak funguje dnešní urychlovač? Urychlovač je vestavěn v tunelu podobném tunelu metra. Kromě „zahýbacích“ magnetů má ury- chlovač magnety na zaostřování svazku. Na několika místech jsou částice urychlovány vysokofrekvenčním polem v urychlovacích dutinách. Urychlované částice létají ve vakuu v trubce zahnuté do kruhu. K letu po kruhové dráze jsou nuceny magnetickým polem magnetů obklopujících trubku.

Tohle je urychlovač v krajinných dimenzích

Na místo srážky „dohlíží“ detektor. Některé částice právě prchly 2808 shluků v každém svazku, 1,15×1011 protonů v každém shluku, odstup shluků 25 ns což odpovídá vzdálenosti 7.5 m (místo některých shluků jsou jen mezery) Každý střet dvou shluků znamená průměrně 23 proton-protonových srážek. Střední počet částic, které se narodí ve všech těchto srážkách, je zhruba 1500. Detektor by měl zachytit co nejvíce z nich. Na místo srážky „dohlíží“ detektor. Některé částice právě prchly z oblasti srážky, další srážka bezprostředně hrozí. Detektor by měl: zachytit co nejvíce částic být přesný být rychlý (a laciný a ...) Bohužel jsem líný kreslit 1011 protonů v každém shluku ... Každý proton nese energii 7 TeV, takže každý shluk s 1011 protony nese energii 1011×7×1012 eV = 7×1023 eV = 112 kJ. To je makroskopická energie !!! Takovou energii by mělo auto s hmotností 1200 kg při rychlosti 50 km/h!

Snímek z BEBC (Big European Bubble Chamber) Nabuzené atomy mohou energii vyzářit a to využíváme ve scintilačních detektorech. Ionty mohou způsobit kondenzaci přechlazené páry, což využívaly mlžné komory. Energie předaná ionizací přehřáté kapalině může způsobit vývoj bublinek, které pak trasují dráhu částic. Stačí je osvětlit a vyfotografovat a dostaneme fotografie z bublinových komor, které přispěly k mnoha objevům šedesátých a sedmdesátých let.

A Toroidal LHC ApparatuS Tady je jeden z nich: ATLAS 22 m 44 m

Přehled konstrukce současných detektorů slibující zachycení téměř všech částic: Magnetické pole zahýbá dráhy částic a pomáhá měřit jejich hybnosti. elektron Hadronový kalorimetr: nabízí svůj materiál pro rozvoj hadronových spršek a měří energii, kterou v něm částice zanechají. mion Neutrina utíkají nezpozorována. hadrony Vnitřní dráhový detektor: Minimum materiálu, jemná seg- mentace aby bylo možné měřit přesně body na drahách částic. Electromagnetický kalorimetr: nabízí materiál pro rozvoj elektromagnetických spršek a měří absorbovanou energii. Mionový detektor: nepokouší se miony zachytit, ale zazname- nává jejich dráhy.

ATLAS 2003 2004

2006

2008

Simulovaná srážka, ve které se narodil Higgsův boson…

Simulovaná srážka, ve které se narodila černá díra

LHC, ATLAS, ALICE jsou nástroje pro nás a pro další generaci