Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Facility management ČSN EN
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Aktuální problematika - Energetika
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
INSPIRE Stav a výhled.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Otevírání trhu s elektřinou Na základě Směrnic, Nařízení a Rozhodnutí EU (Sm. 96/92) Právo zákazníka na volbu dodavatele = regTPA Jednotný vnitřní trh s elektřinou (IEM) Cíl – konkurence v odvětví, minimalizace nákladů

Současný stav Bilaterální obchody (70 až 99 %) Vznik burz –„národních“ : EEX, APX, Powernext, OMEL, EXAA, Borzen, Gielda, OKO….. –Regionálních : NORDPOOL Odlišné podmínky v jednotlivých zemích Dominance na jednotlivých trzích Omezení v přeshraničním obchodování –kapacitní –administrativní

Akcelerace vývoje IEM Legislativní balíček 2003 –Směrnice 2003/54 o vnitřním trhu s elektřinou –Nařízení 1228/2003 o přístupu k sítím pro přeshraniční obchodování –Rozhodnutí 1229/2003 o transevropské síti Připravované předpisy –Směrnice o bezpečnosti dodávek

IEM podle 54/03 Nezávislý Regulátor Regulace cen a tarifů Podmínky pro cenotvorné mechanismy (aukce, balancing..) Oddělení provozovatelů sítí Právní oddělení (mimo PDS pod 100 tis. Zák.) Manažerské oddělení Ochrana zranitelných zákazníků Právo na dodávku za „rozumné“ ceny Právo na relevantní informace Podpora ochraně životního prostředí Bezpečnost zásobování Monitoring Technické standardy a pravidla

IEM podle 54/03 Rovné podmínky přístupu na trh Výrobci –Rovný přístup k povolení na výstavbu – autorizace –Veřejné soutěže na nové kapacity pro celou EU Odběratelé –Výběr dodavatele – od všichni mimo domácností –Od všichni Role TSO Přiměřený Rozvoj a provoz PS Rovný přístup k sítím Řízení toků a zajištění rovnováhy (systémové služby)

Střednědobá vize vývoje IEM Institucionální uspořádání –EK – monitoring procesu liberalizace a opatření –Národní vlády – jmenování členů reg. Komise, implementace legislativy –Regulátoři – účast na přípravě legislativy, tarify a pravidla trhu –TSO – »zajištění fungování trhu v rámci regulačního rámce »Harmonizace technických standardů – Účastníci trhu – právo přístupu na trh

Vytvoření IEM I. Fáze – Regionální trhy Iberijský (2005) Velká británie/Irsko (2005) Západní Evropa (2005 až 2008) Východní Evropa (2005 až 2008) Skandinávie (Funkční) Itálie (regionalizovaný 2004) Jihovýchodní Evropa (2005 až 2008) Pobaltský (2005 až 2008)

Vytvoření IEM II. Fáze – integrace regionálních trhů Nezbytné podmínky – –Harmonizace tržních pravidel –Harmonizace tarifů –Posílení přeshraničních kapacit –Efektivní systém přístupu k přeshraničním kapacitám

Regionální trhy – omezení CB kapacit

„Jízdní řád“ 2004 –Otevření trhu podle 54/03 –Odstranění přeshraničních tarifů –Zavedení tržních mechanismů alokací kapacit 2005 –Operational Handbook –Všeobecný přístup na funkční veřejné trhy 2006 až 2008 –Zavedení implicitních aukcí CB kapacit –Koordinace balancing mechanismů –Vnitrodenní trhy 2010 –Integrace regionálních trhů – vznik jednoho veřejného trhu –Implicitní koordinované aukce

Další cíle a akce Zvýšení propustnosti přeshraničních profilů TEN projekt – posílení infrastruktury Koordinovaná alokace kapacit Omezení a monitorování tržní síly dominantních hráčů Monitoring trhu Regulace pravidel Standardizace pravidel trhu a tarifů Locational signals Harmonizace tarifů Otevřenost balancing mechanismů Menší výrobci Strana spotřeby

Další cíle a akce Standardizace pravidel pro změnu dodavatele Harmonizace pravidel trhu Univerzální licence Harmonizace postupů pro zajištění kapacit Harmonizace regulačních postupů Společná strategie a koordinace na úrovni EU

Co to znamená Integrace činností jednotlivých TSO Regionální a evropské procesy Eliminace „Přeshraničních“ obchodů Integrace trhů s elektřinou Regionální trh – cenová oblast Evropský trh Standardizace pravidel Řízení ES Investice a údržba Přerozdělení kompetencí TSO – balancing mechanism a zúčtování PX- alokace kapacit a trh s elektřinou

Otevřené otázky a rizika Investice a tržní signály –Krátkodobé signály vs dlouhodobé strategie –Nárůst rizikové prémie –Zvýšení cen Okrajové podmínky veřejné služby –Stabilita cen vs. Tržní signály –Míra solidarity Environmentální zájmy a jejich dopad –Řízení ES –Solidarita a redistribuce prostředků

Možná ohrožení Po roce 2005 –růst cenové hladiny (40 – 50 eur/MWh) –častější cenové špičky vyvolané lokálním omezením nabídky + zvýšením poptávky (SEE) –Další koncentrace v odvětví, omezení fůzí –Podpora regionálním spotovým trhům Po roce 2006 – nárůst cen podpůrných služeb (vyšší nároky na velikost rezerv – RES + RT CM) Po roce 2008 – připojení Ruska – změny v tocích, lokální přebytek ve střední Evropě

Děkuji za pozornost