STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY 21. 5. 2013 Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Novinky v informačních systémech ve veřejné dopravě
Informační systém krizového řízení kraje
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Integrace mobilních plateb ve veřejné dopravě Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou 20. – 22. května 2013 RNDr. Jan Kotík Jednatel ČSAD SVT Praha,
Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob
Martin Rejzl XIX. seminář Integrované dopravní systémy
Projekty EOC v ČR v období
Facility management ČSN EN
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Integrovaný dopravní systém
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
Elektronické odbavování cestujících v IDS v ČR- příprava národního standardu květen 2013 INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY
ITS v regionální dopravě
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Integrace technických parametrů EOC v IDS
Integrované dopravní systémy
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Smluvní zajištění Pražské integrované dopravy
PLATBY V DOPRAVĚ Pracovní skupina Sdružení pro dopravní telematiku ČR PREZENTACE PROJEKTU PROJEKT TELEMATIKA VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ – OBLAST SYSTÉMŮ PRO ODBAVENÍ.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.
Interoperabilita elektronického odbavování cestujících
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Atestace Fáres Shima ředitel odboru atestací Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Zákon o veřejných službách v přepravě cestujících z pohledu aplikace informačních technologií RNDr. Jan Kotík, obchodní ředitel Mgr. Bohumír Bartušek,
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
INSPIRE Stav a výhled.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Bezkontaktní čipová karta v Pražské integrované dopravě OPENCARD
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Společné projekty PID a SID
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Integrované dopravní systémy v době výběrových řízení Zodpovědnost – rozhoduje se o podobě veřejné dopravy na cca 15 let dopředu Výběrová řízení – šance.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Celostátní turistický informační systém Josef Zelenka Úvod Veřejná soutěž na CTIS v ČR Závěry.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Elektronické odbavení cestujících v ČR Problematika MHD v mestách SR Hotel pod zámkom, Bojnice Ing. Jiří Matějec SDT; ITS&S (Czech.
Odbavování cestujících Českých drah v tarifech IDS Ing. Petr Vychodil.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Informace o projektech v IDS JMK
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
PROGRAM WORKSHOPU Úvodní slovo: Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. – MD ČR (odbor fondů EU) Prof. Ing. Petr Moos, CSc. – ČVUT (Fakulta dopravní) 1. MD ČR – připravované.
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)

Osnova 1. Základní uživatelské potřeby trhu 2. Zahraniční precedenty 3. Interoperabilita kartových systémů dopravců 4. Spolupráce různých objednatelů služeb 5. Standardizace systémů městských a regionálních karet 6. Možnosti regionálních a městských karet

Základní uživatelské požadavky trhu Umožnění cestování s jednou kartou ve všech elektronických odbavovacích systémech v ČR s možností využití jednotlivého jízdného, časového jízdného a EP, Dosažení interoperability stávajících systémů sloužících k platbám a odbavení cestujících (tj. vzájemné propojení systémů na všech potřebných úrovních, sdílení dat), Jednotná politika bezpečnosti, ochrany osobních údajů a ochrany spotřebitele ve shodě s platnou legislativou ČR, Získávat informace o výkonech dopravního systému (tj. pro potřeby řízení veřejné dopravy).

Koncepce řešení standardizace v EU ve shodě s normami (např. EN ISO IFMS Architecture) ve shodě s precedenty v zahraničních projektech Je nutné určit a prosadit Společná pravidla (Standardy) Společné autority (Certifikace, Provoz)

1. Kompatibilita (technologie, data, procesy,...) 2. Zajištění bezpečnosti systému z hlediska:  Správy finančních prostředků,  Osobních údajů klientů,  Technologická bezpečnost:  integrita technologického řešení,  provoz auditovatelného Card Managementu,  autorizovaná personalizace zákaznických karet,  schvalování podoby a bezpečnosti aplikací na čipu... Jednotné řešení problematik

Standardizace systémů pro elektronické odbavení cestujících Co je nazýváno standardem:  jedná se o specifikaci běžných postupů pro provoz systému  jedná se o definice datových formátů  jedná se o tvorbu certifikovaných metodik  nejedná se o technické normy

Výhody zavedení standardu Interoperabilita Zjednodušení nákupu standardizovaných systémů a komponent, Snazší výběr vhodné nabídky, Snazší posuzování cenové přiměřenosti, Větší jistota, že nakoupený systém splní očekávání zadavatele (objednatele veřejné dopravy), Odbourání nákladů na projekty interoperability regionálních projektů, Odstranění uzavřenosti řešení jednotlivých dodavatelů, Zvýšení bezpečnosti a auditovatelnosti systémů, Dostatek informací o technologiích.

MD ČR Spolupráce různých objednatelů služeb Objednatelé (obce, města, kraje, MD ČR), ve shodě se zákonem č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících odpovídá za jednotný způsob odbavení: v roli vydavatele (karty, EPP, OÚ), v roli regulátora určujícího platnost cizích karet. IDS Kraj Město Souběhy úloh objednatelů Kraj

Pracovní skupiny Realizační tým Koordinační skupina MD Legislativa Právní podpora aktivity, smlouvy … Uživatelé sjednocení a definice požadavků Dodavatelé EOC sjednocení a popis technol o g i e certifikační laboratoř ČVUT další Činnost standardizační autority pod záštitou MD:  Odpovídající zastoupení objednatelů a dodavatelů,  Role nezávislého poradce Organizace tvorby standardu v podmínkách ČR

Cesta k realizaci Hledání vhodných oblastí pro budoucí standardizaci (např. návrh datové struktury karty BČK Mifare® DESFIRE EV1 8K byte ve spolupráci s ČAOVD). Dotační program ALFA Projekt ČVUT ( ) Podpora aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje - Technologická agentura ČR, Obsah: Vytvoření podmínek pro ověřování shody se standardem, Vznik certifikačního pracoviště ČVUT, Certifikačních metodik. Průběžné zveřejňování výsledků a jejich prezentace. Komunikace s objednateli o možnostech podpory startovacích aktivit standardizace.

Příprava podmínek pro projekty dopravní telematiky v připravovaném programovacím období ( ) Společná platforma SDT: Projednání materiálů pro MMR, Příprava oborového pozičního materiálu. Pojmenovat rizika realizace dotovaných projektů: Negativní zkušenosti z SROP a ROP, Problémy a negativní zkušenosti s žádáním, implementací, provozem a udržitelností. Definovat požadovanou úroveň Stávající potřeby, Potřeby vznikající z implementace legislativy, Představa implementační úrovně pro rok Spolupráce s MMR

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)