Filosofie a metodologie. „ Science. It works, bitches!“ „We finally figured out that you could separate fact from superstition by a completely radical.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Popper. Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Husserlova teorie přirozeného světa
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Robotika a historie informatiky
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Filosofie úvod do problému....
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Husserl.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základy sociální psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Sociologie ?.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Úvod – teorie vědeckého poznání Psychologické systémy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_166 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 PASTEUR VY_32_INOVACE_F08 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
FILOsOFIE A VĚDA.
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Václav Bělohradský * Praha.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Šťastný, úspěšný, zdárný život x morálka, povinnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Úvod – teorie vědeckého poznání Psychologické systémy
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Úvod do psychologie II. přednáška
Dále si procvičí nejčastější situace, při kterých se časy používají
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Filosofie a metodologie

„ Science. It works, bitches!“ „We finally figured out that you could separate fact from superstition by a completely radical method: observation. You can try things, measure them, and see how they work! Bitches.“

Věda o vědě Př:Estrogen způsobuje rakovinu prsu; isoflavony jsou podobné estrogenu; soya obsahuje isoflavony Kuhn: vztahový rámec, jiné problémy=jiná pojetí světa=jinak kladené otázky=jiná věda Popper: otevřenost vědy, problém objektivity se tím částečně řeší

Věda a společnost Jsou rajčata rakovinotvorná? Máme už lék proti AIDS? Dělají si z nás vědci legraci?

LHC, B. Lomborg…

Krize Věda a filosofie se rozcházejí  Věda se nesoustředí na nejběžnější otázky našeho života a přestává člověka svými speciálními problémy oslovovat  Závěry věd si často vůbec nelze ověřit (DNA)  Nedokáže tak vést k zodpovědnosti Věda se stává arbitrem poznávání  Přesto (právě proto), že otázka jak je vůbec možné poznání, je odsunuta  Objektivita poznání evidentně není vyřešena  Husserl přichází s ‚epoché‘, transcendentálním vědomím a intencionalitou („Jsme odsouzeni ke smyslu“) a novými psychologickými problémy

Psychologie Laboratoř exp. Psychologie (Wundt, 1872) Introspekce, fenomenologické metody Psychologie hledá svou vědeckou legalizaci (problém s psychoanalýzou) Dnes: alespoň nějaké (jakékoli) výsledky mění situaci psychologie i postoj společnosti k ní

Psychologie – pro nevědeckost odklon od psychoanalýzy k behaviorismu Mocný a nebezpečný nástroj společnosti a politiků

Biologie Věda: až do 19. stol. fyzika Biologie „přírodní teologií“ a biomedicínské obory (embryologie…) součástí lékařství Biologie se vyrovnává s problémy „principů života“ a s fyzikou Lebenskraft a vis vitalis (x gravitace) Darwinův převrat (x teleologie, causa finalis)

Biologie (zejména evoluční) je přírodní vědou studující historii Biologie se vedle přírodních zákonů zabývá programy (genetickými, nejsou v rozporu se zákony fyziky a chemie, nicméně v principu z nich nevychází)