Výměna poškozených prvků střech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Výměna a zesílení zdiva
Dodatečné provádění svislých izolací
Vlastnosti posloupností
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Vodorovné rozepření budov
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Výměna poškozených prvků střech Střední odborná škola Otrokovice Výměna poškozených prvků střech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /4 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/16 Název DUM Výměna poškozených prvků střech Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: rekonstrukce krovů, náhrada poškozených prvků krovů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Rekonstrukce krovů, náhrada uhnilých námětků krovu, vyrovnání hřebene, ztužení hřebene Datum 12. 6. 2013

Výměna poškozených prvků střech Náplň výuky Rekonstrukce krovů Náhrada uhnilých námětků krovu Vyrovnání a ztužení hřebene krovu Zvedání prvků krovu při rekonstrukcích

Rekonstrukce krovů Větší rekonstrukce krovů slouží k využití prostor a spočívá v úpravě plných vazeb, v přemístění, v odstranění nebo zakrytí jejich částí. Postup a rozsah krovu ovlivňuje soustava krovu. Vazní trámy lze zapustit do stropu, nahradit bačkorami nebo ocelovými nosníky ve stropě. Ponechaný vazní trám lze překonávat schůdky. Sloupky se mohou odstranit, jestliže se vaznice osadí na zesílené pilířky vyzděných příček. Některé části krovu, např. kleštiny, lze posunout nahoru, a tím dosáhnout podchodné výšky. K zabezpečení tuhosti krovu lze zapojit jeho části vhodně do místnosti nebo zakrýt vestavěným nábytkem popř. vkusnou úpravou obložením.

Využití půdních prostor podkroví zabudování vazní trám Obr. 1 Obr. 2

Úprava krovu v podkroví Obr. 3

Náhrada uhnilých námětků krovu Starší soustavy krovu mají někdy části u okapu uhnilé zatékáním srážkové vody. Námětky se například nahradí stejným prvkem při jednoduchém spojení mechanickými prostředky. krokev sloupek námětek vazní trám práh pozednice Obr. 4

Vyrovnání a ztužení hřebene U starších střech mohou být z různých příčin nerovné hřebeny. Vyrovnávají se po odstranění krytiny a části laťování nebo bednění, přičemž hřeben se vyrovnává například osazením hřebenové vaznice podchycené kleštinami přišroubovanými nebo přibitými buď v plných vazbách, nebo ob jednu prázdnou vazbu, či ve všech vazbách. přibito hřebenová vaznice kleština Obr. 5

Zvedání prvků krovu při rekonstrukcích Při zvedání prvků krovu se uplatňuje individuální ruční práce. I když se zvedání prvků vyznačuje malou spotřebou materiálu, je velmi pracné a někdy značně náročné na fyzickou námahu. K zvedání jednotlivých prvků se používají provazy, lana a různé pomůcky, jako kladky, kladkostroje, vrátky nebo jeřáby. Součástí zvedání a spouštění břemen je vázání smyček a uzlů a využívání vázacích prostředků. Nastavují-li se žebříky, musí se navzájem přesahovat asi o 2 m.

Kontrolní otázky: K čemu slouží rekonstrukce krovů? Jak se provádí náhrada uhnilých námětků krovu? Jak se provádí vyrovnání a ztužení hřebene krovu? Popiš zvedání prvků krovu při rekonstrukcích?

Seznam obrázků: Obr. 1: FANT, Björn. Podkroví. In: [online]. [cit. 12. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.mosnice.cz/fotogalerie/podkrovi/slides/01_podkrovi.html Obr. 2: vlastní Obr. 3: FANT, Björn. Podkroví. In: [online]. [cit. 12. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.mosnice.cz/fotogalerie/podkrovi/slides/01_podkrovi.html Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní

Seznam použité literatury: [1] L. Kuběna, J. Matoušek, Tesařská technologie pro 3. ročník učebního oboru tesař, Sobotáles, Praha 1995, ISBN 80-85920-08-5

Děkuji za pozornost 