Rozdělování prostředků EU prostřednictvím metody LEADER a aplikace této metody v praxi Jan Balcar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Zpráva o činnosti sekretariátu MAS – medializace a propagace (bod 8 programu) Valné shromáždění Chotěvice, Evropský zemědělský fond pro rozvoj.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Kateřina Valdová.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Program:  Přivítání  Plnění úkolů z minulé Valného shromáždění.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Jan Balcar.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory Harmonizace organizační struktury MAS podle požadavků MMR ČR.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Volba mandátové a návrhové komise  Zpráva činnosti za rok 2008.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
5. Hodnotitelská komise Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek Kulturní dům Havlovice.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Přivítání  Volba mandátové a návrhové komise  Zpráva činnosti.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 18:00 Kulturní dům Havlovice.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
III. Společné setkání starostů Svazku obcí Jestřebí hory a Společenství obcí Podkrkonoší - zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s. 25. září.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Setkání místních akčních skupin Olomouckého kraje k přípravě na nové plánovací období EU Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Šternbersko Pozlovice,
Role Olomouckého kraje při implementaci programu INTERREG V-A ČR-Polsko Seminář „Jak na přeshraniční projekty s Polskem v období “, Olomouc, 3.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Pracovní setkání Zájmová skupina – Veřejná správa Realizace Strategie MAS Zastupitelský sál, MěÚ Ostrov, Zámek, Jáchymovská 1, Ostrov.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Integrovaný regionální operační program
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Interní postupy MAS Brdy
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Rozdělování prostředků EU prostřednictvím metody LEADER a aplikace této metody v praxi Jan Balcar

Regionální rozvoj 1.Aktivní obce, NNO, podnikatelé a občané – základ pro rozvoj, činorodost a kvalitní život 2.Koncepce rozvoje obce, regionu, NNO, podnikatelů – plán co, kdo a jak chce dělat 3.Finanční podpora – nástroj na realizaci jednotlivých koncepcí

Aktivní obce, NNO, podnikatelé a občané 1.Metoda SCLLD – komunitně vedeného místního rozvoje – vychází z metody LEADER 2.V ČR - jediný uznaný nositel této metody je MAS 3.Pro období MAS musí projít tzv. standardizací, aby získaly certifikát uznatelného žadatele

Koncepce rozvoje obce, regionu, NNO, podnikatelů 1.Každý subjekt by měl mít vlastní koncepci rozvoje 2.Strategie rozvoje obce by měla navazovat Strategii MAS, a ta na Strategii Kraje 3.MAS tvoří strategii rozvoje pro celé své území a musí korespondovat s potřebami občanů jednotlivých obcí, kraje a metodikou MMR ČR

Finanční podpora 1.Každý subjekt má možnost získávat prostředky z různých zdrojů. 2.V období – prostřednictvím MAS – 4,5 miliard Kč, 2014 – 2020 – více než 15,4 miliard Kč 3.Aby MAS mohla čerpat v maximální šíři je nutné, aby její Strategie byla co nejkomplexnější

Role MAS v letech oslovení a propojení důležitých místní aktérů zasíťování aktivních zájemců o regionální dění vytvoření struktury MAS vytvoření Strategického plánu LEADER přerozdělení alokované částky dle pravidel MAS do území administrování svěřených projektů sledování dopadu do území atd.

Role MAS v letech vytvářet kvalitní zázemí pro servis zakladatelům, obcím, partnerům a dalším aktérům v území propojovat potřeby obyvatel v Integrované strategii rozvoje území vytvářet prostor pro řešení problémů v území pomáhat při vyjednávání s institucemi – např. Kraj, ORP, OREDO atd. vyhledávat prostředky pro naplňování cílů být partnerem aktivním lidem

Co MAS potřebuje? podporu zakladatelů a orgánů MAS aktivní a ochotný tým partnerů MAS kvalitní a odpovědný tým zaměstnanců moderní zázemí pro kvalitní servis neustálé působení v území zapojování nových aktérů do dění v MAS a v regionu smysluplné projekty

1. Certifikace MAS MAS musí připravit chod sekretariátu na nové potřeby a novou roli MAS musí sladit své dokumenty s novým občanským zákoníkem MAS musí sladit své dokumenty s novou metodikou MMR ČR předpokládáný termín podání žádosti – leden/únor 2015

Organizace MAS

MAS musí připravit chod sekretariátu na nové potřeby a novou roli kvalifikovaný tým zaměstnanců - ne úředníků jasně stanovené úkoly – mít odpovědnost a kompetence zázemí pro nejen pro administrativu - pro plnění vizí zdroje nejen dotační - na dofinancování připravovaných projektů široký tým dobrovolníků – na podpůrné aktivity

MAS musí sladit své dokumenty se zákonem o o.p.s. a občanským zákoníkem metodika MMR ČR nutí MAS ke změnám a nestanovuje jasná pravidla pro obecně prospěšné společnosti ve vztahu k zákonu o o.p.s. základní dokumenty – zakladatelská smlouva, statut o.p.s., organizace sekretariátu, metodika realizace SCLLD tad.

MAS musí sladit své dokumenty s novou metodikou MMR ČR Změny: zakladatelská smlouva – zakladatelé statut o.p.s. – správní rada organizace sekretariátu – ředitel metodika realizace SCLLD – nejvyšší orgán, programovací orgán, výběrový orgán a kontrolní orgán

Zakladatelé - zakladatelská smlouva MAS musí mít v zakladatelské smlouvě zakotvenou pasáž o existenci organizační složky a o tom, že o.p.s. bude MAS dělat servis. Proto doporučuji doplnit do zakladatelské smlouvy text do kapitoly: III. Druh poskytovaných obecně prospěšných služeb Zajišťování správních a finančních záležitostí pro místní akční skupinu, kterou společnost zřizuje jako své územní pracoviště / organizační složku. Její činnost a povinné orgány jsou definovány Statutem společnosti.

Zakladatelé – orgány Správní rada -SOJH – Vladimír Diblík, Lenka Hozová, Tomáš Prouza -SOP – Eva Havrdová, Marcela Linková, Petr Hrubý Dozorčí rada -SOJH – Radek Posdiena -SOP – Jindřich Franc, Petr Červený

Zakladatelé – orgány V roce 2015 bude končit mandát některým členům orgánů: Správní rada: - SOJH - Tomáš Prouza - SOP - Eva Havrdová Dozorčí rada - SOP- Jindřich Franc - nového zástupce volí SOJH

Zakladatelé – orgány Pokud se zakladatelé shodnou a provedli by volbu svých zástupců hned na jednání v lednu, bylo by možné změny zahrnout do obchodního rejstříku najednou. Proto ředitel navrhuje zvážit tuto variantu.

Zázemí MAS - sekretariát k Jan Balcar – ředitel o.p.s. a manažer MAS pro LEADER – 0,6 úvazku Lada Nevečeřalová – manažerka MAS pro LEADER – 0,4 úvazku Kateřina Valdová – manažerka MAS pro tvorbu SCLLD a komunikace s médii – 0,75 úvazku Lucie Žďárská – manažerka svazků SOP a SOJH a administrátorka o.p.s. – 1,0 úvazku Radka Jansová - manažerka MAS pro tvorbu SCLLD – finanční podpora z projektu SMS ČR Lída Bártová – účetní – 0,6 úvazku

Integrovaná strategie území podklad pro SCLLD K ještě není finální podoba zadání ČR na MAS Na www byla prezentována pracovní verze strategické části, kterou budeme detailně dokončovat od prosince 2014 Předpokládaný termín odevzdání – duben 2014

Finanční zdroje činnosti MAS v roce 2014 Dotace PRV LEADER - MZE ČR OP Technická pomoc - MMR ČR Podpora činnosti MAS – KHK Podpora zaměstnanosti – Úřad práce PRV Projekty Spolupráce – MZE ČR

Finanční zdroje činnosti MAS v roce 2014 Služby: Mandátní smlouva – servis SOJH Mandátní smlouva – servis SOP Příspěvek na činnost na rok 2014 SOJH – Kč SOP – Kč

Finanční zdroje činnosti MAS v roce 2015 Dotace - předpoklad Podpora činnosti MAS – KHK Podpora zaměstnanosti – Úřad práce PRV Projekty Spolupráce – MZE ČR Služby - předpoklad: Mandátní smlouva – servis SOJH Mandátní smlouva – servis SOP

Finanční zdroje činnosti MAS v roce 2015 Půjčka z roku 2009: SOJH – Kč SOP – Kč -návratnost do roční úrok 1,5 % - prostředky na předfinancování projektů

Děkuji za pozornost Kontakt: Pod Městem Úpice tel.: , IČ: Kancelář: Palackého Úpice