Open Access otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu Ing. Věra Svobodová, Mgr. Lukáš Plch, Mendelova univerzita v Brně Ústav vědecko-pedagogických informací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

„Open Access“ – světové hnutí a revoluce v přístupu k publikování
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
OPEN ACCESS aneb jak publikovat v otevřeném přístupu Mgr. Anna Vyčítalová, správce Digitální knihovny ZČU Mgr. Kateřina Čechurová, vedoucí výpůjčních služeb,
Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Digitální knihovna ZČU v Plzni a principy otevřeného přístupu Seminář pro knihovníky ZČU Mgr. Anna Vyčítalová 5. a , Univerzitní knihovna ZČU,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Jak využít Open Access ve vaší publikační činnosti 1 8. – 24. října Mezinárodní akce na podporu open access.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Open Access otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu Lukáš Plch – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Predátorské praktiky vydavatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Open Access otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu Ing. Věra Svobodová, Mgr. Lukáš Plch, Mendelova univerzita v Brně Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb říjen 2013

Obsah Úvod do problematiky Open Access (OA) Open Access časopisy Open Access repozitáře Open Access Week 2013 Aktuálně k OA Shrnutí Závěr

Problémy vědecké komunikace Finanční problémy –rostoucí ceny odborných časopisů 5-8% každý rok, –velké vydavatelské domy mají monopoly na odbornou literaturu a vědci si de facto své objevy musí kupovat za vysoké částky zpět, –světově jde o miliardy dolarů, eur… Množství informací a jejich neustálý nárůst –přes vědeckých časopisů, –1,5 milionu článků ročně. Prodlevy mezi napsáním článků a jeho publikováním –mnohdy více než rok než článek vyjde. Bariéry v dostupnosti –přístup pouze pro bohaté.

Co je to Open Access (OA)  Trvalý a okamžitý přístup k výsledkům vědy a výzkumu, které jsou financovány z veřejných prostředků, bez technických nebo finančních bariér prostřednictvím internetu.  Hnutí za uskutečňování OA a jeho propagaci.

Co je obsahem Open Access (OA) Kvalitní ověřená vědecká literatura –články před i po recenzním řízením, –příspěvky ve sbornících, –naměřená data, –technické zprávy, –odborné monografie, apod. OA ǂ plagiátorství –uvádět autorství –kontrola integrity díla

BBB - inciativy Budapešťská iniciativa –2002: položeny základní principy, zdůvodnění a postupy s cílem zrychlit šíření vědeckých informací. Prohlášení z Bethesdy –duben 2003: přechod k OA u všech subjektů sféry vědeckého publikování. –hybnou sílou biomedicínská vědecká komunita Berlínská deklarace –říjen 2003: výzva pro vědce a vědecké instituce, kteří se svým podpisem deklaruji podporu otevřeného publikování, –deklaraci podepsalo na 300 vědeckých institucí, –v ČR r Akademie věd ČR a Grantová agentura ČR, –první univerzita u nás MU v 2010, – deklaraci podepsala Asociace knihoven vysokých škol (AKVŠ). Členem AKVŠ je i Mendelova univerzita v Brně.

Přístupy k Open Access

Zlatá cesta open access Kdo hradí bezplatný přístup pro čtenáře? Nekomerční časopisy bezplatné pro čtenáře i autory, –jsou hrazeny nejčastěji z rozpočtu instituce (univerzity). Komerční časopisy –bezplatné pro čtenáře, vybírá se poplatek za publikování článku, náklady přeneseny na autora, jeho zaměstnavatele, grantovou agenturu, atd. Další modely OA časopisů: Pozdržený OA –na plný text je uvaleno časové embargo, zpřístupnění až po uplynutí dané lhůty Hybridní model časopisu –časopis je přístupný přes předplatné, ale lze si koupit jen jeden článek

Directory of OPEN ACCESS journals (DOAJ) zahrnuje recenzované vědecké časopisy funguje jako seznam Open Access časopisů pro výběr časopisů má přesně daná aktualizovaná kritéria (červenec 2013) Aktuální stav k ve světě časopisů s otevřeným přístupem. přibývají zhruba 2 časopisy za den. Česká republika má 77 časopisů s otevřeným přístupem.

OA časopisy na MENDELU

Nové webové stránky našich OA časopisů Nový grafický design Intuitivní vyhledávací rozhraní U časopisu Acta napojení na databázi SCOPUS Provázání referencí s plnými texty Indentifikátor DOI u všech článků

České impaktované OA časopisy ACTA VETERINARIA BRNO BULLETIN OF GEOSCIENCES CHEMICKE LISTY CERAMICS-SILIKATY CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES Czech Journal of Genetics and Plant Breeding KYBERNETIKA Linguistica Pragensia – humanitní Journal of Applied Biomedicine Journal of Geosciences PHYSIOLOGICAL RESEARCH PLANT SOIL AND ENVIRONMENT Radioengineering VETERINARNI MEDICINA

Neúprosný nárůst OA časopisů Převzato z: LAAKSO, Mikael a Bo-Christer BJÖRK. Anatomy of open access publishing: a study of longitudinal development and internal structure. BMC Medicine, 2012, roč. 10

Zelená cesta, otevřené repozitáře Autor si sám svoji práci zveřejní na internetu (samoarchivace)  pre-print – verze článku před recenzním řízením, sdílení vědeckých poznatků  post-print – verze článku po recenzním řízení – nutný souhlas vydavatele Repozitář je digitální úložiště, kam autoři vkládají svá autorská díla, která jsou uchovávána a zpřístupňována na internetu. Institucionální repozitáře - provozovány jednotlivými institucemi. Předmětové repozitáře - pro konkrétní vědní oblast.

OA repozitáře Institucionální repozitáře Autor si sám uloží svoji práci Práce bude zpřístupněná a dlouhodobě archivovaná Pozitivní vliv na instituci – propagace, zviditelnění Předmětové repozitáře Pokrytí daných vědních oblastí Např. preprintový arxiv.org (první otevřený repozitář – 1991), který obsahuje více než článků z oblasti astrofyziky, fyziky, matematiky, informatiky, atd.arxiv.org PubMed (lékařství), RePEc (ekonomicka), DML-CZ – Czech Digital Mathematics LibraryPubMedRePEcDML-CZ Osobní webové stránky Nevýhodou je nízká viditelnost a interoperabilita, možnou náhradou je profil na sociální síti pro vědce a výzkumníky Research Gate.Research Gate

Repozitáře – vydavatelská a autorská práva Autor – možnost vybrat si vhodnou licenci Creative CommonsCreative Commons Vydavatelé –dříve exkluzivní právo na vydání/zpřístupnění a pak nikdo jiný, –v posledních letech změna k lepšímu díky zavedení licenčních politik (i Elsevier, Springer aj.) = posílení možností autora, jak dále s článkem nakládat, –na základě lic. politik možnost vkládat do repozitářů kromě preprintů i postprinty (e-printy), –velký počet licenčních politik (více než vydavatelů), nutná obezřetnost, největším pomocníkem je databáze SHERPA/ROMEOSHERPA/ROMEO a SHERPA/JULIETSHERPA/JULIET

OA repozitáře Adresáře Open Access repozitářů Registry of Open Access Repositories - ROAR The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR

Místa s podporou OA a repozitáře v ČR V ČR mají otevřené repozitáře např. Masarykova univerzita Univerzita Pardubice, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Univerzita Karlova Vysoké učení technické v Brně Akademie Múzických umění v Praze Dále Open Access podporují: Západočeská univerzita v Plzni, Technická univerzita v Liberci, Mendelova univerzita v Brně

Výhody OA repozitářů Vyšší zviditelnění uložené práce Možnost vyhledávání v plném textu Možnost generovat statistiky přístupů Každému dokumentu přidělen trvalý identifikátor Napojení na služby typu OpenAIRE (FP7), Driver, Ebsco Discovery service atd. Vyhledávání přes Google Pozn. velká část repozitářů jede na volném softwaru např. DSpace DSpace

OA a Evropská unie Projekt OpenAIREOpenAIRE Cílem je podpořit zavedení otevřeného přístupu v Evropě vybudovat podpůrné struktury pro výzkumné pracovníky při ukládání publikací z výzkumných projektů 7. RP založit a provozovat elektronickou infrastrukturu pro nakládání s recenzovanými články, preprinty, atd. Převzato z:

OA a Evropská unie FP8 Horizon 2020 tří hlavní priority (vynikající věda, vůdčí postavení v průmyslu, společenské výzvy) osmého rámcového programu Horizon 2020 Do „vynikající vědy“ mimo jiné patří: „…sdělování výsledků výzkumu tvůrcům politik, společnostem, inovátorům a jiným výzkumným pracovníkům, včetně prostřednictvím podpory otevřeného přístupu.“ Použité z.:

OA aktuálně Harward University –memorandum za Open Access, výzva k publikování v open access režimumemorandum Finch report –plán Britské vlády zpřístupnit od roku 2014 výsledky vědy a výzkumu všem, co platí daně

Co mi Open Access přinese… Vědci – pozitivní vliv na citovanost svých prací – zvýšení prestiže – zviditelnění Fakultám – lepší prosazení v rámci univerzit Studentovi/čtenáři – snadný přístup k odborným informacím bez dodatečných poplatků Vydavateli – popularizaci časopisu mezi odbornou veřejností – rozšíření čtenářů

Co není Open Access OA ǂ plagiátorství Zveřejňování všech dat za každou cenu Boj proti autorskému zákonu, recenznímu řízení, výdělečnému publikování, atd.

Na co si dávat pozor Predátorská vydavatelství Nedostatečné nebo nulové recenzní řízení Nátlak na autory, aby se stali členy např. redakčních rad Výše poplatků oznamována až po přijetí dokumentu Vzhled a název časopisů připomínající jejich renomované prestižní protějšky Styl webových stránek napodobující webové stránky pravých odborných časopisů poskytující zavádějící informace a kontakty Autoři jsou někdy nevědomky členy redakčních rad Academic spam „call for papers“

Beallův seznam Jeffrey Beall odborník na metadata z university of Colorado sestavil a stále sestavuje seznam predátorských vydavatelů Článek Dark Side of Publishing v Nature –BUTLER, Declan. Investigating journals: The dark side of publishing. Nature , vol. 495, issue 7442, s DOI: /495433a. Dostupné z:

Open Access Week 2013 Od probíhá mezinárodní propagační akce na podporu otevřeného přístupu k výsledkům vědy – Open Access Week. Letos se zapojí Mendelova univerzita v Brně již podruhé. - výstava v galerii Hrášek - přednáška na téma Open Access - sekce věnovaná otevřenému přístupu na webových stránkách Ústřední knihovny a Informačního centra MENDELU Tuto akci zaštiťuje na MENDELU Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb. Případné dotazy pište na

OA Week 2013

Použité zdroje BARTOŠEK, M. Open access - otevřený přístup k vědeckým informacím. Úvod do problematiky. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN , 2009, roč. XX, č. 2, s Dostupné z Bethesda Statement on Open Access Publishing, Dostupné z Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities, Dostupné z BOAI - Budapest Open Access Initiative, Dostupné z BUTLER, Declan. Investigating journals: The dark side of publishing. Nature , vol. 495, issue 7442, s DOI: /495433a. Dostupné z: KREJČÍ, J. Otevřený přístup k datům, Dostupné z f f LAAKSO, Mikael a Bo-Christer BJÖRK. Anatomy of open access publishing: a study of longitudinal development and internal structure. BMC Medicine. 2012, roč. 10, č. 1, s ISSN DOI: / Dostupné z:

Použité zdroje Research and Innovation: Horizon 2020, Dostupné z Research and Innovation: Horizon 2020, Dostupné z RYCHLÍK, M. Další hlas pro volné šíření vědeckých informací. Česká pozice: informace pro svobodné lidi, Dostupné vedeckych-informaci vedeckych-informaci RYCHLÍK, M. Ani Harvard už nechce přeplácet „zamčené“ vědecké magazíny. Česká pozice: informace pro svobodné lidi, Dostupné z preplacet-%E2%80%9Ezamcene%E2%80%9C-vedecke-magaziny preplacet-%E2%80%9Ezamcene%E2%80%9C-vedecke-magaziny

DĚKUJI ZA POZORNOST Open Access week zaštiťuje na MENDELU Ústav vědecko- pedagogických informací a služeb. Případné dotazy pište na Existuje i sekce věnovaná otevřenému přístupu na webových stránkách Ústřední knihovny a Informačního centra MENDELU