PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!
Dětský svět Dětské naivní teorie
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Příručka pro osoby se získaným poškozením mozku a jejich rodiny.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, Praha 2
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
- definice, charakteristika, průběh
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Představení CZEDMA a jejích aktivit Lenka Nováková Lubomír Stříž Předsedkyně asociace Výkonný ředitel.
Klinická propedeutika
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Fáze poradenského procesu
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Národní zdravotnický informační systém
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Národní zdravotnický informační systém
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Plánované rodičovství
Školení kódování podle MKN-10
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Hodnoty v péči o seniory
„Jediný, kdo může hlasovat, je pojištěnec svýma nohama.“
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Příznaky nemoci Andrea Ječmenová 2012.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI Jaroslava Králová

Pacient posuzuje nemoc podle potíží, které u něj vyvolává. Nemoc i smrtelnou nerespektuje, pokud mu nepůsobí výrazné potíže. R. Honzák

PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI Pacientova individuální představa o nemoci hraje klíčovou roli v jeho zdravotním chování, v časném vyhledání zdravotní péče, v dodržování léčebného režimu, ve způsobu rehabilitace. Spolurozhoduje o tom, jak pacient bude spolupracovat.

POHLED PA OVLIVŇUJE vnímaní prvních symptomů nemoci a rozhodnutí Pa se léčit hodnocení závažnosti a tedy Pa rozhodnutí ne/vyhledat odbornou pomoc způsob, jak Pa informuje lékaře o tom, co sám udělal vnímání lékařových informací (je výběrové, ladí s Pa názorem na nemoc a její léčení) spolupráci při léčbě hodnocení úspěšnosti léčby

PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI Model Pa přesvědčení o zdraví a nemoci. Pacientovy laické teorie nemoci - myšlenková schémata, kterými vysvětlují nemoc (příznaky, příčiny, trvání, léčení, důsledky, význam zdraví) Způsob Pa reagování na nemoc – názor na to, co by on sám měl udělat Pa názory na nemoc se proměňují v čase.

DIAGNOSTIKA PACIENTOVA POJETÍ NEMOCI Poznat názor Pa na: nemoc samotnou léčbu, kterou on považuje za vhodnou vhodné chování nemocného sebe sama jako pacienta roli rodinných příslušníků při onemocnění člena rodiny roli zdravotníků v léčbě

OKRUHY OTÁZEK Co vás trápí? Myslíte, že jde o nějakou nemoc? Pokud si to myslíte, co by to podle vás mohlo být za nemoc? Co to dělá s vaším tělem? Řekněte mi o tom něco. Co si myslíte, že se bude dít dál? Jak to celé bude asi pokračovat? Když se tomu nechá delší čas, jak to asi dopadne? Bude to spíš lepší nebo horší? Z čeho máte největší strach, čeho se při těchto obtížích nejvíce bojíte? Co je podle vás za této situace nejlepší dělat, jak by se to mělo léčit? Když to začneme léčit, čeho se při této léčbě nejvíce bojíte?  

PŘÍNOS PRO LÉKAŘE užitečný vhled do Pa uvažování o nemoci a její léčbě prostředek poznání způsobu uvažování lidí a jejich reagování na nemoc učení se toleranci, nezesměšňování Pa východisko pro cílenou intervenci zvýšení šance, že Pa bude dodržovat pokyny lékaře  

Zdroje MAREŠ, Jiří : Pacientovo subjektivní pojetí zdraví a nemoci. In Mareš. J., Hodaňová, L., Býma, S. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. UK Praha. 2005.