ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hydrosféra = vodní obal Země
Pohyb vody na Zemi.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvkováorganizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
POHYB VODY NA ZEMI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Vodní toky Jan Dušek.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Hydrosféra (XIII. Část)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Člověk a jeho svět 4. ročník
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jezera Mgr. Petr Králík.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hydrosféra (XII. Část) Název školy
Hydrosféra (VIII. Část)
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Fyzická geografie NÁZEV DUMu: Hydrosféra – povrchové vody, vodní toky POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 12 KÓD DUMu: JK_FYZ_GEO_12 DATUM TVORBY: 2.11.2012 ANOTACE (ROČNÍK): Kvinta – DUM obsahuje informace o vodě na zemském povrchu a základní informace o vzniku a vývoji říční sítě. METODICKÝ POKYN: Atlas Dnešní svět – strana 14 - 17

Vodstvo pevnin Povrchové vody Voda ve sněhu a ledu Vody podpovrchové

Povrchové vody Z: Atmosférické srážky Tající sníh a led Podzemních vod – prameny DO: Oceánů Přirozené nádrže Umělé nádrže Srážky hydrografická síť tvoří vodní toky

Povrchové vody Vody odtékající nebo zadržené v umělých, nebo přirozených nádržích Voda není chemicky čistá Chlorid sodný, uhličitany, sírany Kovy- železo, mangan Organické látky – aminokyseliny Plyny – dusík, kyslík – určuje čistotu vody, samočistící schopnost vody

Vodní toky Voda po dopadu na zem: Se částečně vypaří Vsak Odteče po povrchu Ron Pokud voda vyvěrá na povrch – pramen Potoky Bystřiny Řeky

Vodní toky Řeky soustava toků tvoří říční síť Mapa hlavních evropských povodí Řeky soustava toků tvoří říční síť V každé ŘS je hlavní vodní tok a jeho přítoky Povodí – zákl. hydrologická územní jednotka Území, ze kterého vodní tok odvádí povrchovou i podpovrchovou vodu Rozvodí Rozvodnice

Průběh toku Tok řeky můžeme rozdělit do tří částí: horní tok, s převahou eroze, charakteristické je říční údolí ve tvaru "V" s minimem usazenin střední tok, kde se projevuje eroze i sedimentace, říční údolí je plošší a s již významným podílem usazenin - koryto toku má tvar písmena "U„ dolní tok s převahou sedimentace – údolí je velice ploché, díky masivní sedimentaci vznikají rozsáhlé říční nivy Údolní niva řeky Cuckmere v jižní Anglii

Vodní toky Území povodí vodních toků odvádějících vodu do stejného moře – úmoří Hranici vyznačuje hlavní rozvodnice – Česká republika? Atlas dnešní svět str. 14 a 15 Hodnocení vodních toků: Délka toku – pramen – ústí moře, soutok Průtok – mnoužství vody proteče průtočným profilem za s/l ale častěji m³/s – významný hydrologický prvvek

Vodní toky Amazonka – 110 000 m³/s Kongo – 46 000 m³/s Žlutá řeka – 34 000 m³/s Orinoco – 29 000 m³/s Jenisej – 19 800 m³/s Mississippi – 19 000 m³/s Paraná – 17 500 m³/s Lena – 17 000 m³/s Ganga – 13 000 m³/s Labe - 920 m³/s Úkol: zapamatujte si a najděte na mapě následující vodní toky….. Delta Amazonky

Vodní toky Změny průtoku během roku – režim odtoku Závislý: Podnebí Geologické podloží Georeliéf Zdroje (déšť, sníh, ledovec)

Vodní toky – režim řek Rovníkový Subtropický (suchý) Monzumnový Oceánský dešťový Pevninský dešťovo – sněhový Ledovcový Vodní stav – výška hladiny nad zvoleným pevným bodem – hydrologické stanice

CHMU Hlásná a předpovědní povodňová služba Hydrometrie CHMU – www.chmi.cz - prohlédnout si stránky

Přívalový déšť je vedle rychlého tání sněhu jednou z možných příčin bleskové povodně

Vodní toky Meandr je zákrut řeky, způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé Jesep Násep Proudnice Volné meandry řeky Nowitna na Aljašce

Vodní toky Odtok je hydrologický pojem vyjadřující objem vody, která odteče za určité časové období z povodí Odtok je tvořen několika složkami, jejichž součet se označuje jako celkový odtok Odtok se zahrnuje do hydrologické bilance Specifický odtok vyjadřuje, jaké množství vody odtéká za jednotku času z jednotky plochy povodí, udává se v l.s-1km-2

Vodní toky Hydrologická bilance Vyjádření všech vstupů a výstupů vody z povodí a vyjádření změn v zásobách (∆S) Vstupy - srážky (P) Výstupy - evaporace (E), transpirace (T) (někdy souhrnně označenou jako evapotranspiraci (ET) a celkový odtok(Qc)

Vodní toky - hydrologie věda zabývající se pohybem a rozšířením vody na Zemi Hlavní úkoly hydrometrie Systematické měření vodních stavů Měření teploty vody a sledování ledových jevů Soustavné nebo občasné zjišťování fyzikálních a chemických vlastností vody Pravidelné nebo občasné měření průtoků a jejich vyhodnocování Pravidelné nebo občasné měření množství splavenin Množství a kvality sedimentů na dně vodních objektů Soustavné měření vydatnosti pramenů a sledování změn hladiny podzemní vody

Vodoměrná stanice s limnigrafem naSázavce

Použité zdroje a literatura Literatura: Bičík, I. et al. (2001): Příroda a lidé Země. Praha: Nakladatelství ČGS. Kašparovský, K. (1999): Zeměpis I v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment. Kašparovský, K. (2008): Zeměpis I v kostce. Praha: Fragment. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD_niva http://cs.wikipedia.org/wiki/Meandr

Použité zdroje a literatura Obrazové materiály: ILYAHAYKINSON. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glacial_iceberg_in_Argentina.jpg JANÍČEK, Jiří. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karlovo_namesti-schody.JPG SULLIVAN, Jon. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grand_Tetons11.jpg SANSCULOTTE. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europ%C3%A4ische_Wasserscheiden.png CITYNOISE. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ocean_drainage.png MARTURIUS. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meander-Cuckmere_River-MT.JPg NASA. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mouths_of_amazon_geocover_1990.png CHE. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Povoden_2002_hlasna_treban.jpg KURMIS, Oliver. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nowitna_river.jpg JIRKASV. wikipedia [online]. [cit. 2.11.2012 ]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%A1zavka_pod_Josefodolem_1.jpg