Dědičné poruchy metabolismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
JÁTRA.
TUKY (LIPIDY).
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Fenylketonurie PKU.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
Anémie Hejmalová Michaela.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
OŠETŘOVÁNÍ DÍTĚTE S CYSTICKOU FIBRÓZOU
Potravinové alergie a dietní režimy
Choroby jater a žlučových cest
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Malnutrice.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Dědičné poruchy metabolismu Poruchy metabolismu aminokyselin PKU, tyrosinémie, homocystinurie, alkaptonúrie, albinismus Poruchy metabolismu cukrů galaktosémie, hereditární intolerance fruktózy, glykogenózy Poruchy metabolismu tuků ß oxidace MK, hyperlipoproteinémie, hyperlipidémie Wilsonova nemoc Cystická fibróza

Dědičné poruchy metabolismu (DPM) Snížení či zvýšení aktivity některého enzymu či porucha transportního proteinu => nerovnováha v biochemických pochodech => nedostatek/nadbytek metabolitů či škodlivých látek Rozsáhlá skupina více než 450 onemocnění – významně se podílí na nemocnosti a úmrtnosti dětí i dospělých Vznik – genetické faktory + zevní prostředí V ČR se rodí 0,75% dětí s DPM

Dědičné poruchy metabolismu (DPM) Klinické projevy Velmi heterogenní – dle postiženého enzymu Manifestace v ranném věku, někdy i později Zcela charakteristické, jindy nespecifické a později poškození určité funkce Často manifestace DPM v souvislosti se zahájením výživy či změnami ve výživě Akutní, záchvatovité či chronické Akutní – 1. rok života – DPM živin Dg. DPM Labor. vyš. krve, moče, mozk. moku Histolog., enzymatická vyšetření Genetická vyšetření Léčba Pouze část léčitelná, jiná jen částečně ovlivnitelná Dietní léčba – u enzymatických poruch živin Někdy nutná eliminační léčba (hromadění metabolitů) Enzymová substituční léčba

Dietní léčba u DPM aminokyselin a organických kyselin Úprava vysokých či nízkých hladin AMK, org. kyselin či jejich metabolitů Podávání specifických kofaktorů enzymatických reakcí Pyridoxin – pyridoxin senzitivní homocystinurie Tetrahydrobiopterin – některé formy hyperfenylalaninémie Hydroxycobalamin – metylmalonová acidurie… Detailní znalost AMK složení podávaných potravin Dle individuální tolerance a dle aktivity zbyt. enzymu - snížený příjem B ve stravě 0,4 – 1,2 g B/kg/d Pro udržení DB – směs esenciálních L-AMK + minerály + stop. prvky + vitaminy Léčba – celoživotní + pravidelné kontroly Monitoring metabolických parametrů, růst a vývoj, KO, albumin, ferritin, Ca metabolismus, jodurie.

Fenylketonurie (PKU) – hyperfenylalaninémie typ I Výskyt 1:10 000 Porucha aktivity fenylalaninhydroxylázy (PAH) v játrech – blokuje přeměnu fenylalaninu → tyrosin => hromadění fenylalaninu a jeho metabolitů v krvi, ↓c tyrosinu Dg. 4-6.den po narození krev z patičky – každý novorozenec Léčba Celoživotní dieta – nízkofenylalaninová výživa se ↓ příjmem B (o 80%) Individuální omezení Tolerance fenylalaninu 12 – 24 mg/kg Suplementace AMK bez fenylalaninu + ionty + stopové prvky + vitaminy Prognóza Včas dg. – dobrá Pozdě dg. a bez diety - psychomotorická retardace, oligofrenie, epilepsie, ekzémy, zápach moči a potu po myšině, riziko poškození plodu v těhotenství s růst. Retardací a mikrocefalií a VV srdce

Obsah fenylalaninu v potravinách Druh potraviny  Obsah Phe mg/100 g potraviny  maso vepřové průměr 604 chléb 450 maso hovězí průměr 853 brambory nové 88 kuře 795 brambory X.-XII. 123 filé 610 brambory I.-III. 145 mléko brambory k jaru 172 jogurt 251 květák 77 sýr Eidam 1445 mrkev 35 vejce 702 petržel 154 máslo 34 celer 78 mouka polohrubá 520 čočka 1177 rýže 350 jablko 15 těstoviny 680 banán 55 pečivo 340 pomeranč 50

Vhodné a nevhodné potraviny pro PKU Zakázané potraviny Maso, masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky (čokoláda a žel. bomb.), ořechy, mák, sušené ovoce, obiloviny, luštěniny, nápoje (light, slazené aspartamem) Potraviny vhodné v omezeném množství Brambory a bramborové výrobky, rýže, ovoce, zelenina, kečup, hořčice, majonéza Potraviny vhodné, lze podávat bez omezení Cukr a cukrovinky (med, džemy, ovocné želé, fondán, tvrdé kyselé bonbóny, ovocné lipo), tuky, nízkobíl. pečivo (tmavý i světlý chléb PKU, křehký chléb Protam, sladké pečivo - ovocný chlebíček, linecké pečivo, sladké keksy, medovníčky ), kompoty, zeleninový bujón, obiloviny (těstoviny PKU (polévkové nudle, hvězdičky, mušle, kolínka, fleky), mouka Apromix, Vitaprotam, na zahuštění - Maizena, Solamyl, pudinkový prášek

Příklady potravin pro nízkobílkovinnou dietu Název výrobku *Obsah bílkovin **Obsah Fenylalanin(Phe) Apromix 1 kg - pečivová směs 0,4 16 Vitaprotam 500g - směs na pečení chleba a pečiva 0,3 22 Těstoviny 250g - kolínka, vl. nudle, fleky, vřetena, mušle ..... 20 Špagety, závitky Aprocel 250g 15 Rýže Aproten 500g 0,6 40 Křehký chléb Protam 60g 0,9 28 Lp Flakes lupínky 340g 0,5 Lp Drink nápoj 400g - plnohodnotná náhrada mléka Chléb čerstvý 650g 0,2 Pečivo bulky 4x 40g Medovníčky 200g 27 Piškoty 100g 4 **) Obsah fenylalaninu (Phe) ve 100g výrobku *) Obsah bílkovin ve 100g výrobku

Tyrosinémie typ I Porucha aktivity fumarylacetoacetáthydroxylázy (FAH) (tvorba a hromadění sukcinylacetonu – extrémně toxický) Projevy Děti bez včas zahájené léčby – ledvinové a jaterní selhání Děti s pozdějším začátkem obtíží – jaterní fibróza, cirhóza, hepatocelul. karcinom Léčba Eliminace sukcinylacetonu Farmakologická léčba – na snížení tvorby sukcinylacetonu Dieta - nízkobílkovinná dieta se ↓ tyrosinu a fenylalaninu Suplementace AMK bez tyrosinu a fenylalaninu

Homocystinurie Porucha aktivity ß-cystathion syntetázy (transsulfurace methioninu na cystein) Projevy V batolecím či předškolním věku Glaukom, porucha duševního vývoje, akutní trombembolické příhody, metabolická osteopatie Dg.: ↑ c methioninu a homocysteinu, ↓ c cysteinu + enzym. vyš. Léčba Upravit hl. AMK Zabránit progres Pyridoxin – u dětí 300-600 mg/d Dieta se ↓ B a methioninu – dle individ.tolerance Podávání EAMK bez methioninu + ionty + stop. prvky + vitaminy + cystein(esenciální pro tyto nemocné) Kyselina listová

Dietní léčba u galaktosémie Porucha aktivity galaktózy-1-P-uridyltransferázy => hromadění galaktóza-1-P V játrech metabolizace – galaktitol = toxický na hepatocyty, neurony, tubulární bb. ledvin, katarakta Výskyt: 1:60 000 Příznaky: novorozenec: 4.-9. den života na mléčné výživě – zvracení hepatomegalie, ikterus, letargie, křeče Dg.: galaktitol v moči, galaktóza-1-P v ery, enzym. vyš Dietní léčba: Vysadit mléčnou výživu (laktóza = glukóza + galaktóza) Přísná bezlaktózová dieta Dieta celoživotní

Dietní léčba u intolerance fruktózy 3 enzymatické poruchy Hereditární intolerance fruktózy Porucha aktivity fruktóza-1,6-bisfosfatázy aldolázy (aldoláza B) v játrech, ledvinách a tenkém střevě Projevy: zvracení, hypoglykémie, průjmy, neprospívání Porucha aktivity fruktóza-1,6.difosfatázy Porucha glukoneogeneze => hypeventilace, hypoglykémie, acidóza Léčba: odstranit sacharózu, omezit příjem fruktózy Benigní fruktozurie Porucha aktivity fruktokinázy, zvýšené vylučování fruktózy močí Nevyžaduje léčbu

Glykogenózy Porušena degradace glykogenu nebo i jeho syntézy Glykogenózy jaterní, svalové, generalizované Dieta – u jaterní formy Omezit příjem tuků, laktózy, sacharózy a fruktózy Kalorická potřeba hrazena maltodextriny a škroby, v noci kontinuálně nasogastrickou sondou výživa (30% E)

Dietní léčba u poruch ß-oxidace MK Systém reakcí, při kterých se postupně zkracují MK a uvolňuje se Acetyl-CoA ß-oxidace – podílí se na zajištění energetických potřeb organismu v období nalačno a při hladovění Energet. zdroj pro srdce a sval. tkáň, zdroj ketolátek pro neurony Je známo více než 21 různých poruch ß-oxidace MK Projevy různé: poruchy vědomí, křeče, hepatomegalie, kardiomyopatie Dietní léčba: zabránit hladovění, ne pokles glykémie Výživa s omezením tuků a 1- 2 porce jídla v noci

Hyperlipoproteinémie Dle Evropské společnosti pro aterosklerózu se rozdělují do tří skupin: Hypercholesterolémie ↑ celkového a LDL cholesterolu Kombinovaná hyperlipidémie ↑ cholesterolu a TAG Hypertriacylglacerolémie ↑ TAG, normální cholesterolémie Děti: často genetický podklad Dospělí: sekundární původ (DM, nefropatie, hypotyreóza, metabol. vady, obezita, ment. anorexie, léky – anabolika, kortikoidy)

Hyperlipoproteinémie Nejhojnější lipidová porucha u dětí – alimentární hypercholesterolémie - ↑ TAG a cholesterolu. Příčina: 25% přejídání Rizikové rodiny: dědičná porucha Léčba: nízkocholesterolová dieta u dětí B 14-15%, T do 30%, S 48-50% Cholesterol 150 – 300 mg/d nebo 100 mg/1000kcal/d Sportovní aktivity

Wilsonova nemoc Porucha transportu mědi s jejím následným hromaděním v organismu (játra, později další tkáně) měď – ve vysokých dávkách – toxická (DDD 0,75 mg/d) Výskyt: 1:30 000 Příznaky: ↓ hl. ceruloplasminu, ↑ vylučování mědi močí Léčba: penicilamin, tetrahydromolybdenát amonný Zn – snižuje absorpci mědi ve střevě – udržovací terapie Dieta – znát obsah Cu ve vodě (ne víc než 0,2ppm), vynechat játra a ústřice Další potraviny s vyšším obsahem Cu: kuřata, parmezán, luštěniny, čerstvé houby, čokoláda, kakao, vlašské a burské ořechy

Cystická fibróza = mukoviscidóza Porucha transportu elektrolytů chloridovým kanálem v membráně epiteliálních buněk => chronické obstrukční on. Plic, insuficience zevní sekrece pankreatu, GI projevy, vysoká c elektrolytů v potu Stav výživy: záleží na něm růst a vývoj dítěte, kvalitu a délku života

Cystická fibróza Příznaky: Malnutrice (insuf. pankreatu – 90% nem.) – maldigesce, malabsorpce tuků a vit. rozp. V tucích Nechutenství, někdy zvracení při kašli Chron. plicní nemoc vede k anorexii (↑ metabol-energ. nároky) Ztráta B (hnis. sekret z plic) Někdy DM, jaterní cholestáza Dobrý stav výživy, zlepšení respir. onemocnění – preventivní charakter Špatný stav výživy – rizikový faktor pro chron. infekce

Cystická fibróza Léčba: Léčba pankreatické insuficience- pankreat. Enzymy Stanovení energ. potřeby, zhodnocení stavu výživy, hl. elektrolytů, ABR… ↑ B, ↑ T (až 40-45% E), MCT tuky ↑ minerálů a stop. prvků (NA, Cl, Ca, P, Mg, Zn, Se, Fe) a vitaminů (vit. A, D, E, K Vláknina, probiotika