Atlantský a Severní ledový oceán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atlantský oceán - Atlantik-
Advertisements

PODNEBÍ.
Evropa Podnebí a vodstvo.
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
Číslo a název šablony klíčové aktivity
AFRIKA Geografická poloha.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
AMERIKA.
Světadíly a kontinenty + oceány
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
Hospodářský význam oceánu
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Světový oceán.
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MEZI KTERÝMI KONTINENTY SE NACHÁZÍ ATLANTSKÝ OCEÁN?
Evropa.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Tvary zemského povrchu
Amerika.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
EVROPA Martin VRZALA.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Registrační číslo projektu
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Přírodní podmínky Evropy
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
Finsko (Severní Evropa)
Atmosféra (XX. Část) Název školy
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebí, podnebné pásy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/05 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Podnebí ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Atlantský oceán. Atlantský oceán Atlantik je druhý největší ze světových oceánů Jeho rozloha je 106 miliónů km2 Délka jeho pobřeží je přibližně 111.
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Atlantský a Severní ledový oceán Martin VRZALA

Obsah Atlantský oceán Severní ledový oceán

Vysvětlete západní proudění z Atlantiku nad Evropu. Atlantský oceán oceán mezi Starým a Novým světem rozloha 91,1 km2 (druhý největší) zasahuje do všech podnebných pásů severní i jižní polokoule velké rozdíly v salinitě a teplotě mořské vody v mírném pásu výrazně ovlivňuje podnebí Evropy Vysvětlete západní proudění z Atlantiku nad Evropu.

Atlantský oceán Vyjmenujte teplé a studené proudy Atlantiku. Charakterizujte Golfský proud. má velmi členité pobřeží středem se táhne Středoatlantský hřbet nad hladinu vystupuje ostrovem ……Island, který se vyznačuje aktivní sopečnou činností Jak tento hřbet vznikl ?

Jak se jmenuje největší námořní přístav Atlantiku ? Atlantský oceán hlavní námořní cesta na Zemi (od dob objevných plaveb) probíhá zde více než polovina světové námořní přepravy Rotterdam (Nizozemsko) severní část je územím tradičního rybolovu rozsáhlé plochy zaujímá šelf se značným nerostným bohatstvím Jak se jmenuje největší námořní přístav Atlantiku ? Co se zde těží ?

Atlantský oceán ústí sem mnoho světových veletoků, které přinášejí značné množství znečišťujících látek nejvíce ohrožené jsou: severní část Černého moře Baltské moře Severní moře Mexický záliv západní část Středozemního moře časté havárie tankerů a únik ropy z vrtných plošin

Severní ledový oceán rozloha 13, 1 mil. km2 (nejmenší) leží za severním polárním kruhem střední částí se táhne Arktická pánev je pokryta víceletým ledem o mocnosti 3 až 4 metry během léta led odtává pouze v okrajových mořích při pobřeží

Severní ledový oceán pobřežní oblasti lemuje rozsáhlý šelf se značným nerostným bohatstvím ropa a zemní plyn se těží u břehů Aljašky dno oceánu tvoří tři hřbety a čtyři oceánské pánve

Čím se liší od ostatních oceánů ? Severní ledový oceán Čím se liší od ostatních oceánů ? menší hloubkou a podnebím pouze při severním pobřeží Evropy se projevuje oteplující vliv jednoho mořského proudu Severoatlantského v důsledku nízkého výparu a značného přítoku vody z pevniny má oceán nejnižší salinitu Kterého ?

Severní ledový oceán pobřeží Ruska sleduje Severní mořská cesta, na které se od roku 1978 udržuje provoz díky ledoborcům i v zimě

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745. [online]. [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: www.office.com