Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Základní škola Rosice, okres Chrudim
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obojživelníci.
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování obojživelníci
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Kladruby
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
OBOJŽIVELNÍCI
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
charakteristika obojživelníků
Obojživelníci ocasatí
Obojživelníci České republiky
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Obojživelníci - bezocasí
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci bezocasí
Třída: Obojživelníci (Amphibia)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Obratlovci obojživelníci.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Obojživelníci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Rozmnožování obojživelníků
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
Podtřída: Ocasatí Mají dva páry stejně vyvinutých končetin
Poznávání obojživelníků
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obojživelníci Naomi anna kubátová. druhy  Ocasatí  Mloci čolek  Čolek  žebrovník  Bezocasatí žebrovník  Různé druhy žab.
Zpracoval: Marcela Kováříková
OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Obojživelníci Ocasatí Bezocasí

Obojživelníci Povrch těla- zvlhčovací žlázy občas jedové žlázy Dospělec – dýchá plícemi + povrchem těla Larva - žábry Teplota těla proměnlivá Potrava- plankton, hmyz, členovci, měkkýši

Ocasatí - čolek obecný Stojaté vody Sameček pestřeji zbarven Na hřbetě a ocase vysoký hřeben Vajíčka kladeny jednotlivě na vodní rostliny Dospělec plíce Larva keříčkovité žábry

Ocasatí čolek velký čolek horský Všechny druhy čolků patří v ČR mezi chráněné živočichy

Ocasatí - mlok skvrnitý Výskyt vlhké lesy Potrava hmyz, slimáci Lov v noci Živorodí- do horních toků potoků kladou samice asi 70 larev Larva 3 cm, vnější žábry Dospělec plíce Chránění živočichové

Bezocasí obojživelníci Skokan zelený Ropucha obecná Skokan skřehotavý

Skokan skřehotavý Výskyt u vody po celý život Živí se hmyzem, členovci Hibernace Samice snáší vajíčka ve shlucích a v rosolovitém obalu Dospělec dýchá plícemi + povrchem těla Larva (pulec) žábrami Vývoj pulce: vajíčko, larva s ocáskem, potom rostou končetiny zadní, později přední, ocas odpadá, žábry zanikají, vyvíjejí se plíce

Skokan zelený Silně ohrožený druh Rezonanční měchýřky Žije převážně v nížinách

Skokan hnědý Žije daleko od vody Pouze v době rozmnožování se vyskytuje u vody Za okem charakteristická skvrna

Rosnička zelená Výskyt v nížinách, poblíž vod, na keřích Přísavné polštářky na koncích prstů

Ropucha obecná Na kůži žlázky vylučující sliz, způsobující alergie Loví v noci V dospělosti žije daleko od vody Klade vajíčka do vodního prostředí v dlouhých řetězcích.

Ropucha zelená Výskyt převážně v nížinách Zelené skvrny s červenými bradavkami Vylučuje také alergen

Kuňky Malé žabky Břišní část má nápadné žluté skvrny

Exotické druhy žab Tropické pralesy jižní a Střední Ameriky Jedovaté Nejjedovatější žlutá pralesnička strašná Uvádí se, že jed z jedné žáby aplikovaný injekčně může usmrtit až tisíc myší!!!! Šípové žáby

Otázky k procvičení 1. Popiš povrch těla obojživelníků. 2. Jaký obal mají vajíčka obojživelníků? 3. Jaké jsou rozdíly mezi vajíčky skokanů a ropuch? 4. Jmenuj zástupce ocasatých obojživelníků. 5. Kde žijí larvy obojživelníků? 6. Čím dýchá dospělec a čím larva? 7. Které končetiny narůstají pulcům žab dříve? 8. Čím se obojživelníci živí?

Otázky k procvičení-řešení 1. Popiš povrch těla obojživelníků. Vlhký, zvlhčovací žlázy, někdy jedové. 2. Jaký obal mají vajíčka obojživelníků? Rosolovitý. 3. Jaké jsou rozdíly mezi vajíčky skokanů a ropuch? Ropuchy kladou vajíčka ve dlouhých šňůrách, skokani ve shlucích. 4. Jmenuj zástupce ocasatých obojživelníků. Mlok skvrnitý, čolek obecný, čolek horský, čolek velký. 5. Kde žijí larvy obojživelníků? Ve vodním prostředí. 6. Čím dýchá dospělec a čím larva? Larva žábrami, dospělec plícemi a celým povrchem těla. 7. Které končetiny narůstají pulcům žab dříve? Přední končetiny. 8. Čím se obojživelníci živí? Plankton, drobný hmyz, členovci, měkkýši. Žáci vypíší odpovědi do sešitu, poté zkontrolují své odpovědi dle slajdu č. 16.

Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 2 pro 7. ročník základní školy – zoologie, botanika, Praha : SPN, 1999, 128 s., ISBN 80–7235–069–2. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%ADpov%C3%A9_%C5%BE%C3%A1by http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropucha_obecn%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropucha_zelen%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Skokan_sk%C5%99ehotav%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Skokan_hn%C4%9Bd%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Skokan_zelen%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%88ka_%C5%BElutob%C5%99ich%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mlok_skvrnit%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Colek_obecn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Colek_horsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Colek_velk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Rosni%C4%8Dka_zelen%C3%A1