Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITALIZACE V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ VYSOČINY V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ.
Advertisements

E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Digitální knihovna AV ČR
Národní filmový archiv v digitálním věku
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jiří Herman Elsyst Engineering Digitalizace a nástroje pro podporu digitalizace v knihovnách Jiří Herman Brněnská 10, 682.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitalizace a dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Chráníme dědictví našich předků.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Centrum rozvoje venkova Olomouckého kraje 13. listopadu, hotel FIT v Přerově Výroba, zpracování a využití biomasy.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
FRVŠ 2004 TO E V tomto okruhu je možné podat jen jeden projekt za školu. a/využití moderních informačních technologií pro nové systémy zpřístupňování informačních.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Vybudování digitální studovny v knihovně FŽP UJEP projekt F ondu rozvoje vysokých škol 2002 Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitel: Ivana Suchá.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
Národní digitální knihovna
Projekt Národní digitální knihovny Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009, Praha, Mgr. Tomáš Foltýn Digitalizace novodobých dokumentů.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Natáčení videa jako jeden ze způsobů propagace služeb Informačního centra MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová Informační den ÚVIS,
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Memoriae mundi series Bohemica digitalizace rukopisů a starých tisků Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o. dceřinná společnost Albertina icome Praha s.r.o.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně ÚVIS – EDIČNÍ STŘEDISKO
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skenování fotografie
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Digitalizace knihovních dokumentů
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb MZLU v Brně

Výchozí stav přibližně 2 tisíce starých a vzácných dokumentů ve fondech MZLU v Brně nelze je zpřístupnit v originální podobě vzhledem k možnému poškození nutno zajistit jejich dostupnost pro potřeby studia, k výuce i pro odbornou veřejnost, neboť jsou zdrojem informací a poznatků v době svého vzniku mají využití při zpracovávání projektů, které vycházejí z původních historických pramenů zejména z oblasti zahradní a krajinářské architektury při revitalizaci zámeckých parků a zahrad zachycují např. staré botanické názvosloví, regionální a původní odrůdy zemědělských plodin, rozsahy lesních kultur a podobně

Cíl řešení projektu vytvoření komplexního systému digitalizace od skenování, popisu a indexace dat, uložení, archivace a vystavení titulů starých a vzácných knih, vypracování a ověření a seřazení jednotlivých kroků do uceleného postupu práce. zpřístupnit tyto dokumenty v digitální podobě uživatelům z řad studentů a pracovníků univerzity, odborné veřejnosti české i zahraniční.

Postup práce katalogizace staré knihy v knihovnickém systému univerzity (KPWinSQL) vlastní digitalizace knihy skenováním, ořez, vyrovnání a kontrola naskenovaných dat, indexace, popis a vytvoření metadat v softwaru Sírius uložení a archivace dat vystavení a zpřístupnění dat pro uživatele v systému Kramerius

Skenování Minolta 7000, stupně šedi do formátu A2, používá se pro skenování rozměrnějších černobílých knih bez barevných obrázků Atlas z produkce Elsyst Engineering, snímacím zařízením je digitální fotoaparát, skenuje barevně Skeny ve formátu jpg v hodnotě 300 dpi v celé snímané ploše Pro tvorbu metadat jsme používali standardy Národní knihovny pro popis monografií, skeny se zpracovávají v softwaru Sirius

Výsledky a výstupy řešení vypracování postupu digitalizace v podmínkách MZLU v Brně včetně funkčního navazování jednotlivých kroků, vybudování linky na digitalizaci monografií zkatalogizováno 250 titulů, zdigitalizováno celkem 110 knih, z toho 45 titulů na skeneru Minolta a 65 titulů na skeneru Atlas o celkovém objemu obrázků v systému Kramerius vystaveno 20 monografií, dostupné pro vědecké a pedagogické pracovníky a studenty MZLU v Brně a odbornou veřejnosthttp://kramerius.mendelu.cz v roce 2008 budou práce pokračovat v rámci rozvojového projektu univerzity zkušenosti budou shrnuty v bakalářské práci Vladimíry Perlové Metodika budování digitalizačního pracoviště v rámci studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, obor Informační studia a knihovnictví

Dotazy? Informace? Ing. Věra Svobodová Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně