PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Rozmnožování rostlin Opylení, oplození
BOTANIKA ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hana Sloupová ZŠ Sušice, Lerchova ul
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.16 Anotace: Prezentace podle obrázků seznamuje se stavbou květu a květenství, vysvětluje mechanismus opylení, oplození. Vzdělávací.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
ČÁSTI TĚLA ROSTLIN DÍL 2. Květy a plody.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Opylení a oplození rostlin
Pozorování přírody stavba květu.
Rozmnožování rostlin Opylení
KVĚT Vznik přeměnou části stonku a listů K pohlavnímu rozmnožování
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Nahosemenné rostliny „Gymnospermae“
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Morfologie rostlin – květ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SEMENNÉ ROSTLINY - charakteristika
Stavba rostlinného těla
Rozmnožování rostlin Mgr. Helena Roubalová
Generativní orgány rostlin
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Rostlinné orgány - květ
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Stavba květu, květenství
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KVĚT rostlinný orgán, sloužící k ……………………………………….
Stavba rostlinného těla Květ a květenství
ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ Angiospermae
Květ a květenství autor: David Hainall.
Reprodukční orgány u semenných rostlin listového původu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Květ
Cíl: seznámení se stavbou, druhy a funkcí
14.1 Květ, plod, semena plody květy semena
Květ Bohumil Bareš.
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ Angiospermae
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
 A, rozlišené na A Např. u sedmikrásky  B, Nerozlišené, mající.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ROSTLINNÉ ORGÁNY 1.VEGETATIVNÍ KO Ř EN STONEK LIST 2.GENERATIVNÍ KV Ě T SEMENO PLOD PRÝT VY_32_INOVACE_Bi1r0115 Mgr. Jan Marek.
Rostlinné orgány KVĚT Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY (Magnoliophyta)
KVĚTENSTVÍ.
STAVBA TĚLA ROSTLIN KLÍČOVÁ SLOVA: ORGÁN, ORGÁNOVÁ SOUSTAVA, KOŘEN (HLAVNÍ, VEDLEJŠÍ, SVAZČITÉ), STONEK (STÉBLO, LODYHA, STVOL), LIST (JEDNODUCHÝ, SLOŽENÝ,
Květ Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Krytosemenné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._21.KVĚT TÉMA: KVĚT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_23_Přírodopis 7.ročník_Květ Téma: Květ CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: leden 2012.
Opylení a oplození Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Pohlavní orgány Květ a květenství
List a květ.
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
VY_32_INOVACE_11_Květy Šablona Identifikátor školy:
Název prezentace (DUMu):
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
STAVBA TĚLA ROSTLIN KLÍČOVÁ SLOVA: ORGÁN, ORGÁNOVÁ SOUSTAVA, KOŘEN (HLAVNÍ, VEDLEJŠÍ, SVAZČITÉ), STONEK (STÉBLO, LODYHA, STVOL), LIST (JEDNODUCHÝ, SLOŽENÝ,
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
AUTOR: Lenka Hrnčířová
STAVBA KVĚTU KRYTOSEMENNÝCH ROSTLIN - květní vzorce
Generativní rostlinné orgány
Transkript prezentace:

PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy semenných rostlin jsou přizpůsobeny různému způsobu opylení. U většiny rostlin dochází k opylení pylem z jiného květu, ať už u téže rostliny, anebo jiných rostlin téhož druhu.

PROČ ROSTLINA KVETE Jen u některých druhů krytosemenných rostlin se blizna opyluje pylem z vlastního květu. U většiny druhů k opylení vlastním pylem nedochází. U některých rostlin nedozrávají v jednom květu tyčinky a pestíky současně.

PROČ ROSTLINA KVETE Některé rostliny vytvářejí dva typy květů: A) květ s dlouhou čnělkou a krátkými tyčinkami B) květ s krátkou čnělkou a tyčinkami nad bliznou, přičemž se velká pylová zrna. nemohou zachytit mezi malými papilami blizny. Jev se označuje jako různočnělečnost.

PROČ ROSTLINA KVETE Samoopylení brání různá velikost pylových zrn a bliznových papil také u jiných rostlin. Přenos pylu se může uskutečnit různými způsoby: U krytosemenných rostlin je nejrozšířenější přenos hmyzem.

PROČ ROSTLINA KVETE Květy takto opylované bývají nápadné zbarvením, velikostí, vůní, produkcí nektaru, uspořádáním květů do nápadných květenství. Časté je též přizpůsobení přenosu větrem. Pro květy s přenosem pylu větrem je typická velká produkce pylu a potlačení květních obalů.

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE Vzácnější je opylení pomocí jiných živočichů než hmyzu (ptáky, netopýry) nebo vodou. Při opylení se na bliznu přichytí pylové zrno a vyklíčí v pylovou láčku, která nese samčí pohlavní buňky. Pylová láčka prorůstá až do vajíčka v semeníku a samčí pohlavní buňka pak oplodní vaječnou buňku ve vajíčku.

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE Mezi opylením a oplozením může uplynout různě dlouhá doba. Po oplození se v semeníku krytosemenných rostlin vytváří z vajíčka semeno. Zárodek je tak dobře chráněn před nepříznivými podmínkami.

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE V semenu jsou patrné dvě nebo jedna děloha (dvouděložné, jednoděložné), první pupen se vzrostným vrcholem nové rostliny a základ kořene. Ze stěny semeníku vzniká oplodí, které může být dužnaté nebo suché.

PROČ ROSTLINA KVETE - K rozšiřování plodů a semen dochází různými způsoby (větrem, živočichy) a podle toho lze najít různá zajímavá přizpůsobení plodů umožňující dobré rozšiřování semen. Jak charakterizovat květ? - Stavbu květu lze znázornit květním diagramem nebo květním vzorcem.

PROČ ROSTLINA KVETE Květní diagram: - Grafické znázornění složení květu (půdorys květu), kde každá část květu je zakreslována grafickými mezinárodními symboly.

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE Stavba květu květní diagram= nákres řezu poupětem

PROČ ROSTLINA KVETE Květní vzorec: Jednotlivým částem květu jsou přiřazeny symboly, počet jednotlivých částí květu se vyjadřuje číslicí za příslušným symbolem. Jsou-li části srostlé, je číslice v závorce. Větší počet jednotlivých částí květů se označuje značkou „nekonečno“.

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE

PROČ ROSTLINA KVETE Stavba květu květní vzorce - v květním vzorci zapisujeme doleva: souměrnost: * (pravidelný květ, více rovin souměrnosti) ↓ (souměrný květ, jedna rovina souměrnosti)

PROČ ROSTLINA KVETE pohlavnost: ♂: jednopohlavný květ samčí (má jen tyčinky) ♀: jednopohlavný květ samičí (má jen pestík)

PROČ ROSTLINA KVETE květní obaly: okvětní lístky - P s uvedením počtu, např. P3+3 (okvětí ze tří lístků ve dvou řadách) korunní lístky - C s uvedením počtu kališní lístky - K s uvedením počtu, např. K3 (tři kališní lístky)

PROČ ROSTLINA KVETE tyčinky- A . např. A5= 5 tyčinek pestíky- G . např. G(3) - pestík vzniklý ze tří plodolistů závorka značí, že jsou dané části srostlé!!!!

PROČ ROSTLINA KVETE Tulipán- semeník