Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie ES JUDr. Martina Burachovičová.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Malé ohlédnutí do historie EU
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
BUDOVÁNÍ EVROPY.
Svět Západu a vznik NATO
Evropská integrace 20. století
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MOTIVY EVROPSKÉ INTEGRACE
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
EU.
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
EVROPSKÁ INTEGRACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Symboly Evropské unie.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Struktura a principy Evropského práva
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Evropský integrační proces
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Sociální zabezpečení v EU
Historie EU.
Evropská integrace (Evropské právo - 1. seminář )
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VŠFS kombinované studium magisterské
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo Ivo Vertelman – 7.a (2009-10)

Důvody vzniku Nejistota po druhé světové válce Snaha o udržení míru a bezpečnosti Touha po svobodném pohybu a obchodu v Evropě Hrozby SSSR pro demokracii na západě starého kontinentu

První plány na sjednocení Evropy Jean Monnet – 1943 - z exilu, v Alžírsku, autor těchto vět: „Mír v Evropě nenastane dokud její státy budou zakládány na základně národní suverenity … Země Evropy jsou příliš malé, aby mohly svým národům zaručit prosperitu a sociální vývoj. Proto evropské státy musí společně založit federaci …“ Winston Churchill - mluvil o sjednocení Evropy v Curychu o podobě Spojených států evropských (USE) se strukturou Federace, Radou Evropy, které měly zajistit partnerství mezi Francií a Německem – Ukončil svou řeč větou: „Therefore I say to you: 'Let Europe arise‚“ Robert Schuman (Francouzský ministr zahraničí) - předložil 9. května 1950 návrh na sjednocení Evropy známé jako Schumanův plán (deklarace) – díky tomu vznikly: - ESUO, 1952 – Evrop. spol. uhlí a oceli - EHS , 1958 –Evrop. hosp. společenství - Euratom – 1958 - Evrop. spol. pro atomovou energii

Evropské Společenství uhlí a oceli (ESUO) - *1952 Navrhl jej Schuman (na základě Monnetova díla) Pařížská smlouva – mezi státy: Německo Francie, Itálie, Nizozemí, Belgie a Lucembursko Cílem byl společný trh s Ocelí a uhlím – a tím vytvoření přátelského prostředí mezi Francií a Německem Díky smlouvě by ekonomika v čl. státech fungovala lépe Smlouva se stala základem pro dnešní Evropskou unii 23.7.2002 smlouva vypršela a dala se považovat za úspěšnou

Evr. spol. pro atomovou energii (Euratom) - *1.1.1958 Cílem bylo zvýšit úroveň a životní podmínky v čl. státech a rozvoj atomového průmyslu Měla 6 členů (Německo, Francie, Itálie a Benelux)

Evropské hospodářské společenství (EHS) -. 1958 – zkrácená: Evr Evropské hospodářské společenství (EHS) - * 1958 – zkrácená: Evr. společenství (ES) bylo založeno v Římě v roce 1957 členy bylo 6 států (Německo, Francie, Italie a Benelux)

Slučovací smlouva od 1.7.1967 se všechna tři společenství (ESUO, Euratom., EHS) spojilo slučovací smlouvou Znamenalo to, že společenství budou čerpat ze stejného rozpočtu -> tím vzniklo Evropské společenství - ES (1967)

Přípravy Evropské unie Od roku 1985 do 1992 se pracovalo na přípravě EU Byla přijata „Bílá kniha“ která zmapovala situaci ve společenství k vytvoření EU Termín a program „sjednocení“ byly stanoveny na rok 1992

Maastrichtská smlouva -07.02.1992 7.2.’92 byla podepsána smlouva o vytvoření Evropské unie (která vznikla z Evr. spol.) Dne 1.11.1993 nabyla platnosti EU Podstaty EU byla a je: - spolupráce mezi členskými státy – v oblasti obrany, spravedlnosti a vnitřních věcí Vznikla nová politická a hospodářská struktura, tzv. „Tři pilíře“

Přehled Tří pilířů http://cs.wikipedia.org/wiki/Tři_pilíře_Evropské_unie#P.C5.99ehled Zdroje celé prezentace: cs.wikipedie.cz -Konec-