Roláž Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 14 Sekunda osmiletého gymnázia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
HV-1 Hudební výchova DUM č. 14 Prima – kvarta osmiletého studia
Pop art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 18 Sexta osmiletého gymnázia
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 4 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 11 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 8 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Op art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 17
Kubismus I. Polovina 20. století.
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 13 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 10 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 16 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Koláž je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejtypičtějších technických a výrazových prostředků, které se objevily na umělecké scéně 60. století. Umožňuje.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Počítačová grafika Výpočetní technika.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
Radek John – život a dílo
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Umělecké směry 20. století
DADAISMUS Jana Bobčíková.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ORFISMUS Jiří Salajka.
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

Roláž Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 14 Sekunda osmiletého gymnázia Gymnázium Sušice Mgr. Bohumila Skrbková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II

Jiří Kolář (24. září 1914 Protivín – 11. srpna 2002 Praha) Český básník a výtvarník známý po celém světě, především díky svým kolážím, rolážím,chiasmážím a experimentálnímu umění. Jeden z nejvýznamnějších českých výtvarníků 20. století http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kol%C3%A1%C5%99#mediaviewer/Soubor:Ji%C5%99%C3%AD_Kol%C3%A1%C5%99%2C_signature.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kol%C3%A1%C5%99#mediaviewer/Soubor:Ji%C5%99%C3%AD_Kol%C3%A1%C5%99_1979_foto_Hana_Hamplov%C3%A1.jpg

Seznámení J. Kolářem souhrnná prezentace https://www.youtube.com/watch?v=3POMMyIz70U https://www.youtube.com/watch?v=rEfDAH3u4Bo

Koláž Je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejtypičtějších technických a výrazových prostředků, které se objevily na umělecké scéně. (20. stol.) Surrealismus – Spojení reálných věcí v absurdním kontextu. Kubismus – vlepování různých materiálů do plochy obrazu. http://www.wikiart.org/en/max-ernst/surrealism-and-painting-1942#supersized-artistPaintings-234440 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mural_del_Gernika.jpg

Koláž - surrealismus Surrealismus – (sur – nad) - nadrealismus Vliv dadaismu, Sigmunda Freuda (psychoanalýza), sen, fantazie, psychický automatismus. http://www.wikiart.org/en/max-ernst Max Ernst německý malíř objevitel koláže Studoval dějiny umění,filosofii  a psychologii. Zakladatel dada  a surrealismu. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/db/L%27Ange_du_Foyeur.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ernst_V%C3%B6gel_FischSchlange_1919_20.jpg

Koláž – kubismus Třetí fáze kubismu (syntetický kubismus) – koláž Vlepování různých materiálů do plochy obrazu. Po analytické fázi – opět sjednocení. Pablo Picasso tvůrce kubistické koláže využívá fragmentů různých materiálů. Využívá papíru dřevo, látku, písek... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/dc/Pablo_Picasso%2C_1911%2C_The_Poet_%28Le_po%C3%A8te%29%2C_C%C3%A9ret%2C_oil_on_linen%2C_131.2_%C3%97_89.5_cm%2C_The_Solomon_R._Guggenheim_Foundation%2C_Peggy_Guggenheim_Collection%2C_Venice.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Picasso_three_musicians_moma_2006.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/41/Portrait_of_Pablo_Picasso%2C_1908-1909%2C_anonymous_photographer%2C_Mus%C3%A9e_Picasso%2C_Paris...jpg

Koláž a J. Kolář Ovlivněn surrealismem i kubismem vytváří Jiří Kolář koláže. Prostřednictvím koláže nachází souvislosti mezi některými výtvarnými, literárními i filozofickými prvky, pro jejichž vyjádření by se těžko hledal vhodnější způsob. Pojem „koláž“ se přenesl do dalších oborů, v nichž se užívá sestřihu a spojení různých částí do nového celku, mluví se o koláži v hudbě, literatuře, filmu, fotokoláži, videoartu, reklamě, knižní grafice a dalších formách užité tvorby. http://www.galerieart.cz/kolar_vystava_kolaze_2010.htm

Roláž J. Kolář užívá specifickou formu koláže a tou je roláž - jedna či více fotografií nebo reprodukcí obrazů je rozřezána na proužky a poté střídavě složena za sebou. http://www.excite.co.jp/News/photo_news/p-1770004/

Proroláž Kolářovou autorskou technikou jsou i tzv. proláže. (ze slova „prokládat“, což napovídá tomu, jak dílo vzniká) Výtvarník spojuje dva naprosto odlišné obrázky. V jednom vystřihne vybraný motiv a podloží ho druhým. Tak se například na diváka zpod vystřižené encyklopedické reprodukce ptáčka na větvičce dívá barokní madona. proláž s fotografií Béatrice Bizot 148x105 mm http://artikl.org/vizualni/kolaz-prolaz-rolaz-muchlaz-chiasmaz-korespondaz

Chiasmáž Velké množství papírových kousků, (nejčastěji texty, ale i notové záznamy, zeměpisné i hvězdné mapy, vzory látek…) jsou řazené do geometrických útvarů – (vytváří rastr) Chizma - křížení http://creativoas.cz/autori/40-jiri-kolar/

Muchláž Jednoduchá výtvarná technika - papír se nejdříve zmačká, a pak znovu narovná. Ve vzniklé papírové struktuře se dle fantazie zvýrazňují vybrané linie a přehyby. http://www.galerieart.cz/jiri_kolar_vystava_2007_4.htm Jiří Kolář - muchláže Bez názvu / Without title muchláže 90. léta a 1966    

Praktický úkol – č. 1 Vytvořte roláž. Vložte do sebe dva motivy dle vlastního výběru… http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mona_Lisa.jpg http://sk.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%BEa

Praktický úkol – č. 2 Vytvořte proroláž. Proložte dva motivy (dle vlastního výběru) http://juju-be-art.tumblr.com/post/24946203319/jiri-kolar-birds-vermeer-1970-collage-12-1-2-x

Roláž Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Bohumila Skrbková, Gymnázium Sušice Předmět: Informatika, Počítačová grafika Datum vytvoření: březen 2014 Třída: sekunda osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Inf-1_14 Anotace a metodické poznámky: Materiál – Grafika -14 - Roláž - prostřednictvím tohoto materiálu se studenti seznámí s básníkem a výtvarníkem Jiřím Kolářem. Pochopí pojetí koláže v kubistickém a surrealistickém směru a seznámí se s typickými Kolářovými kolážemi - (roláž, proroláž, chiasmáž, muchláž). Úkol - inspirováni J. Kolářem vytvoří studenti vlastní roláž a proroláž. Použité materiály: PROKOP, Vladimír, Kapitoly z dějin výtvarného umění, O.K.-Soft, 2011, Sokolov Přímo u použitých obrázků je uveden zdroj, ostatní obrázky jsou dílem autora. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.