Holografie Z. Tognerová VIII. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Advertisements

Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Světelné jevy a jejich využití
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Digitální učební materiál
44 zdroje světla Jan Klíma.
referát č. 20: ČINNOST LASERU
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
zpracovaný v rámci projektu
Skener.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
18. Vlnové vlastnosti světla
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
Ohyb světla, Polarizace světla
Odraz světla na rovinném zrcadle
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Holografie Holografie je metoda záznamu a trojrozměrného vybavování obrazu, založená na interferenci vysoce koherentního světla laserů Teoretické principy.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Michal Marek Lukáš Motl 8.B
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
11. přednáška Měření drsnosti povrchu
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
Lom světla Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
Od difrakce a interference světla k holografii a difraktivní optice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Odraz světla Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_2.
Úplný odraz světla Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_6.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Přímočaré šíření světla. Prochází-li světlo čistým vzduchem → NEVIDÍME JE Světelné paprsky „VIDÍME“ → procházející světlo se odráží na částečkách prachu,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní vlastnosti světla
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Optika – druhy zrcadel.
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Holografie Z. Tognerová VIII. A

Co je to holografie? vyspělá forma záznamu obrazu umožňuje zachytit jeho trojrozměrnou strukturu termín holografie vznikl sloučením dvou řeckých slov holos (úplný) a grafie (záznam).

Co se na hologramu zachycuje a jak ? Svazek světelných paprsků z laseru se rozdělí polopropustným zrcadlem na dva svazky. Jeden z nich, tzv. osvětlovací svazek se nechá dopadat na zobrazovaný předmět. Odrazem tohoto svazku od předmětu vzniká objektový svazek. Na fotografickou desku dopadá také druhý svazek (odražený polopropustným zrcadlem), kterému se říká referenční svazek.

Co se na hologramu zachycuje a jak ? V místě střetu, kde se oba svazky mísí, vytváří velice jemnou strukturu světlých a tmavých proužků. Osvětlíme hologram laserovým světlem pod stejným úhlem, pod nímž na fotografickou desku dopadal referenční svazek. Ohybem tohoto svazku se na struktuře hologramu vytvoří světelné pole, které odpovídá prostorovému obrazu původního předmětu.

Na co se hologramy používají ? jako zabezpečovací prvky bankovkám, důležitým dokumentům a výrobkům, jež mají chránit před paděláním jako efekty ve filmech a reklamách

Zdroje Fyzika pro gymnázia • optika (nakl. Prometheus) http://fyzweb.cz http://cs.wikipedia.org