Těhotenství (gravidita) 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Porod Kód VM:
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Porod mimo zdravotnické zařízení
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ANTIKONCEPCE.
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Reprodukce 2 vznik a vývoj jedince
Průběh porodu a šestinedělí
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava 5. ročník
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Ženské pohlavní ústrojí
P OHLAVNÍ SOUSTAVA. Rozmnožování = reprodukce – slouží pro zachování druhu. Podstatou je splynutí pohlavních buněk (gamet) – vajíčka a spermie za vzniku.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13_01_těhotenství Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/01 Porod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Těhotenství (gravidita) 8. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Ženské pohlavní buňky - vajíčka Těhotenství Nejedná se o nemoc, je to jiný stav organismu ženy. Ženské pohlavní buňky - vajíčka V každém vaječníku je při narození uloženo 200 000 – 400 000 nezralých vajíček, z nichž dozraje asi jen 400 (střídavě v pravém i levém vaječníku). Vajíčka dozrávají od 12. až 15. roku (puberta) do věku asi 50 let (klimakterium) v pravidelných 28-denních intervalech.

Zralé vajíčko se uvolní z vaječníku do otevřeného ústí vejcovodu – ovulace. Vajíčko putuje vejcovodem do dělohy. Na této cestě dochází k oplodnění. Schopnost být oplodněno si vajíčko udrží 10 – 12 hodin, někdy až 24 hodin.

Mužské pohlavní buňky - spermie Spermie se tvoří ve varlatech (1000 za 1 vteřinu). Jejich vývoj trvá asi 10 týdnů a ukládají se v nadvarlatech. Spermie má hlavičku a bičík. Při sexuálním vzrušení spermie putují k penisu a cestou se smíchají s bělavou tekutinou , která je důležitá pro pohyb a přežívání spermií. Vzniká sperma, které je při ejakulaci vypuzeno. V ejakulátu je 50-100 milionů spermií v 1 mililitru. V ženském pohlavním ústrojí spermie přežívá asi 2 dny a pomocí bičíku se pohybuje směrem k vajíčku.

Oplodnění Jedná se o spojení spermie a vajíčka, kterým začíná vývoj nového organismu. Oplodněné vajíčko putuje do děložní dutiny a uhnízdí se v její sliznici. Zde pak probíhá vývoj plodu.

Gravidita Jedná se o těhotenství – období, během kterého se v děloze matky vyvíjí z oplozeného vajíčka nový jedinec. Trvá v průměru 9 kalendářních měsíců, tj. 280 dní od 1. dne poslední menstruace.

Porod narození dítěte na svět z matčina těla porod může být: Přirozený: bez lékařských zásahů bez podání tišících prostředků Vyvolaný: porod vyvolaný uměle (např. při ohrožení zdraví dítěte i matky) Císařským řezem: prováděný pod celkovou narkózou, nebo při místním znecitlivění

Fáze porodu za normální situace/matka je zdráva a ani dítě není v ohrožení Doba porodní Nazýváme ji otevírací dobou, neboť se při ní otevírá hrdlo a děložní branka. Dochází k děložním stahům v různých intervalech, odchází plodová voda z prasklého vaku. Žena může tuto dobu vnímat bolestivě.

2. Doba porodní Nazýváme ji vypuzovací dobou. Plod prochází porodními cestami, dojde k porodu dítěte. Nejdříve se rodí hlavička, pak ramínka a nakonec vyklouzne dítě celé. Novorozeně je stále spojeno s matkou pupeční šňůrou, kterou porodník podváže a posléze přestřihne. Tak přeruší krevní spojení s matkou a zabrání vykrvácení dítěte do odlučujícího se lůžka, neboli placenty. 3. Doba porodní – porod lůžka Jedná se o porod lůžka (placenty) blan a zbytku pupečníku. Tato doba trvá cca 20 – 30 minut a ukončuje porod.

Zásady přirozeného porodu podle Světové zdravotnické organizace: respektovat přání ženy, kde chce rodit respektovat výběr porodníka respektovat výběr průvodce vždy zhodnotit individuální rizika sledovat fyzickou i psychickou kondici během porodu soucitné a ohleduplné chování personálu

respektovat právo na soukromí používat nefarmakologické prostředky tlumení bolesti při fyziologickém průběhu poskytovat jen nezbytně nutnou péči v průběhu porodu nabízet tekutiny sledovat stav plodu poslechem přiložit dítě k matčině prsu do jedné hodiny po porodu

Alternativní porod: probíhá jiným než klasickým způsobem vychází ze schopnosti matky porodit své vlastní dítě zdravotnický personál respektuje intuitivní chování rodičky, která má volnost pohybu zdravotnický personál vychází vstříc jejím přáním a požadavkům zdravotnický personál ženu podporuje a povzbuzuje, nediktuje co má dělat a jak se má chovat

Úkol: Klasické porodnictví znamená aktivní zasahování lékaře do průběhu porodního děje. Zamysli se nad výhodami a nevýhodami porodu v porodnici a mimo porodnici.

Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D., Marková, H., Šebková J., Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Fraus, 2006. ISBN: 80-7238-528-3 Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D., Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Fraus, 2007. ISBN: 978-80-7238-529-4