Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Civilizační choroby a výživa
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
„EU peníze středním školám“
SACHARIDY.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
chemické složení organismů
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Znečištění půdy a potravin
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Soli karboxylových kyselin
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Významné soli kyslíkatých kyselin
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
CUKRY = SACHARIDY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škrob a výrobky ze škrobu
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Biopotraviny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Kyselina fytová je přirozeně vznikající sloučenina v buňkách a v rostlinných vlákninách. Je známá též pod názvy fytát nebo inositolhexakisfosfát (IP6). O její úloze v lidském těle je známo zatím poměrně málo.

Studie na zvířatech ukazují, že má významné antioxidační vlastnosti. Může působit preventivně proti některým typům rakoviny (např. rakovina prsu a střev). Kyselina fytová má rovněž prospěšné účinky v regulaci hladiny glukózy v krvi a může ovlivňovat vznik ledvinových kamenů.

Kyselina fytová v lidské výživě Z oblasti studia výživy jsou poznatky, které ukazují na význam IP6 jako fyziologicky významné složky výživy. Kyselina fytová představuje zdroj 50-85% fosforu v semenech obilovin, olejnin a luštěnin.

Soli s ionty vápníku nebo hořčíku nazývané fytiny, se nacházejí ve vlákninách. Kyselina fytová je považována za antinutriční látku – snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí.

Na druhé straně potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem a má též hypo- cholesterolemický účinek. Uvádějí se i prospěšné účinky IP6 v prevenci infarktu myokardu, zasahuje též do regulace hladiny glukózy v krvi.

Většina těchto tvrzení je však zatím založena na experimentech s laboratorními zvířaty. Je obtížné rozhodnout, zda je kyselina fytová užitečnou nebo naopak nebezpečnou složkou lidské výživy.

IP6 má chelatační účinky, a proto je také používán např. v potravinářském průmyslu. Jeho přidání zkracuje potřebnou dobu fermentace a brání změnám v barvě různých potravin a vína. IP6 má též deodorizační účinky, snižuje zápach z úst i zápach moči.

Kyselina fytová a CNS Chemická struktura IP6 ukazuje, že se jedná o vysoce polární sloučeninu se šesti fosfátovými skupinami. U krys se velmi rychle vstřebává z potravy v nezměněné formě. Přednostně se akumuluje v mozku.

Kyselina fytová a životní prostředí V místech s vysokou intenzitou živočišné výroby (chovy prasat a drůbeže) je IP6 hlavní příčinou znečištění povrchových vod fosfáty. U zvířat s jednoduchým žaludkem není většina kyseliny fytové strávena a s výkaly odchází do kejdy a tam teprve podléhá mikrobiálnímu rozkladu za uvolnění fosfátů.

Využití kyseliny fytové IP6 se využívá také jako součást kosmetic- kých krémů, kde jsou zdůrazňovány její antioxidační a protizánětlivé účinky. Jako látka E391 je kyselina fytová součástí energetických nápojů, její používání však není našimi předpisy povoleno.

Závěr Přiměřený příjem obilovin, ořechů a luštěnin je našemu zdraví prospěšný v každém věku. Lze předpokládat významnou úlohu kyseliny fytové v prevenci civilizačních onemocnění.

Děkuji za pozornost.