Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví – přídavná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přídavná jména - opakování
Advertisements

Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Třídění a vzory přídavných jmen
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
Gramatika Přídavná jména II
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
SLOH – popis statický líčení
Přídavná jména přivlastňovací
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přídavná jména pravopis koncovek
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_744_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
Anotace : ICT ČJ přídavná jména II. - 5.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přídavná jména DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví - podstatná.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
ZNÁME TŘI DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_24_Přídavná jména tvrdá
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metodický list: Slovní druhy 1. část
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví – přídavná jména Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Přídavná jména Ročník prima Datum tvorby AnotacePřídavná jména, druhy přídavných jmen, vzory přídavných jmen Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání při výuce Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

# &

vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí, jevů s označovanou skutečností se shodují v pádě, čísle a rodě př. krásná dívka, starý člověk, usměvavá učitelka, jedovatý pavouk, sladkovodní ryba, heřmánkový čaj, vánoční dárek, bílý dům, roztomilý pes commons/8/8c/Sleeping_Pups.jpg

Harry si nikdy neuměl ani představit tak podivnou a nádhernou místnost. Velkou síň ozařovaly tisíce svící, jež se vznášely ve vzduchu nad čtyřmi dlouhými stoly, u kterých seděli všichni ostatní studenti. Stoly byly plné blyštivých zlatých talířů a číší. V čele byl další dlouhý stůl, za kterým seděli učitelé, a tam teď profesorka McGonagallová odvedla žáky prvního ročníku, takže zůstali stát v řadě tváří v tvář ostatním studentům, a učitele měli za sebou. Stovky tváří, které na ně zíraly, v mrkavé záři svící vypadaly jako bledé lucerny. Duchové, roztroušení mezi studenty, vyzařovali nejasné stříbrné světlo. Harry vzhlédl vzhůru, především proto, aby unikl všem těm očím, které se na ně upíraly, a uviděl sametově černý strop posetý hvězdami. Slyšel Hermionu, jak mumlá: „Je začarovaný, aby vypadal jako skutečné nebe. Četla jsem o tom v Dějinách bradavické školy.„ z knihy Harry Potter a kámen mudrců kimedia.org/wik ipedia/common s/f/f4/Hogwarts _coat_of_arms_ colored_with_sh ading.png

Rozlišujeme přídavná jména tvrdá tvrdá - vzor MLADÝ měkká měkká - vzor JARNÍ přivlastňovací přivlastňovací - vzor OTCŮV, MATČIN

podzimní den červené auto krásná dívka mmons/thumb/9/9b/Autum.n.jpg/800px- Autum.n.jpg a/commons/thumb/3/37/Flickr_- _Michael_Gwyther-Jones_- _%282%29.jpg/800px-Flickr_- _Michael_Gwyther-Jones_- _%282%29.jpg mmons/thumb/1/1c/110_ans_de_l%27aut omobile_au_Grand_Palais_- _Alfa_Romeo_6C_1750_Spyder_Supersport _-_1929_-_007.jpg/800px- 110_ans_de_l%27automobile_au_Grand_P alais_- _Alfa_Romeo_6C_1750_Spyder_Supersport _-_1929_-_007.jpg ia.org/wikipedia/com mons/f/ff/Juletr%C3% A6et.jpg Castro_7.jpg/450px-Clara_Castro_7.jpg exotická květina vánoční stromeček

Skauti na výletě V sobotu se oddíl skautů vydal na výlet do lesa. Nejprve je upoutala vůně, kterou byl les naplněn. Všude kolem cesty viděli mnoho květin. Vítr se proháněl v korunách stromů, v dálce slyšeli šumění potůčku. Celou dobu se chlapci chovali potichu, aby nevyplašili zvěř. Odměnou jim bylo setkání s mnoha obyvateli lesa. Přes cestu jim přeběhl zajíc, viděli veverku, srnu, lišku, slyšeli datla. Skauti došli až ke krmelci, kam v zimě nosívají krmení. Krmelec potřeboval poopravit. Naštěstí s sebou měli nářadí a za hodinu už byl krmelec připravený na zimu. wikimedia.org /wikipedia/co mmons/thum b/a/a1/Europ ean_squirel.JP G/800px- European_squ irel.JPG

(Čapek) pohádky (Budějovice) pivo (Brno) ulice (Pardubice) závodiště (Mozart) opera (Apeniny) poloostrov

wikimedia.org /wikipedia/co mmons/thum b/3/31/Ice_Cr eam_dessert_ 02.jpg/450px- Ice_Cream_de ssert_02.jpg a.org/wikipedia/commo ns/thumb/3/38/Flamen co-Pumps.jpg/690px- Flamenco-Pumps.jpg a.org/wikipedia/comm ons/thumb/8/89/Rajas than1416b.jpg/450px- Rajasthan1416b.jpg a/commons/8/87/Polski_Owczarek_P odhalanski.jpg

KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 136 s. ISBN MELICHAR, Jiří a Vlastimil STYBLÍK. Český jazyk: rozšířený přehled učiva základní školy s cvičeními a klíčem. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ROWLINGOVÁ. Harry Potter a kámen a mudrců. Praha: Albatros. ISBN Ostatní materiál je z archivu autorky Materiál stažen Zdroje: