Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví - podstatná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví - podstatná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví - podstatná jména rodu středního Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Podstatná jména rodu středního Ročník prima Datum tvorby 18.11.2012 AnotaceRod střední, vzory, podstatná jména Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání při výuce Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2

3 Skloňují se podle těchto vzorů: MĚSTO (vzor tvrdý) MOŘE (vzor měkký) KUŘE (vzor smíšený) STAVENÍ (vzor dlouhý) http://upload.wikimedia. org/wikipedia/commons /f/f4/Chick04.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2 d/Bahia.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu mb/e/ee/Cova_do_Vapor.jpg/800px- Cova_do_Vapor.jpg http://upload.wikimedia. org/wikipedia/commons /thumb/e/e6/Staroceska _chalupa.JPG/800px- Staroceska_chalupa.JPG

4 V tu chvíli ticho protrhlo pronikavé zaječení, při kterém Harrymu stydla krev v žilách - ta kniha křičela! Spěšně ji zaklapl, ale jekot pokračoval, jediný vysoký, nepřetržitý tón, drásající uši. Nejistě ucouvl a převrhl přitom lampu, která okamžitě zhasla. Ke svému zděšení zaslechl z chodby venku kroky - vecpal tedy ječící knihu zpátky do regálu a dal se na útěk. Minul Filche málem ve dveřích; jeho bledé, rozčilené oči hleděly přímo skrz Harryho a ten proklouzl pod jeho napřaženou paží a hnal se chodbou pryč. Ječení knihy mu ještě pořád znělo v uších. Pak naráz zůstal stát před vysokým brněním. Natolik se soustředil na to, aby se dostal co nejdál od knihovny, že si vůbec nevšímal, kudy běží. Možná za to mohla tma, Harry však vůbec netušil, kde je. U kuchyní sice jedno brnění stálo, to věděl; teď však musel být o dobrých pět poschodí výš. Harry Potter a kámen mudrců

5 vzor město: jezero, dílo, táhlo, léto, strašidlo, upír, obyvatelstvo, hrdost vzor moře: štěně, údolí, pole, veslo, vejce vzor kuře: kotě, poupě, štěně, mládě, koště, doupě, zvíře vzor stavení: znamení, kamení, údolí, ložisko, obilí

6 Obil_ už bylo sklizeno. Zkus se vyjádřit jen několika slov_. Přejeme Ti mnoho štěstí a zdrav_. Děti se hrály se švihadl_. V zimě jezdíme pravidelně do Vrchlab_. Nad dveřmi viselo jmel_. S tak vysokými čísl_ jsme ještě nikdy předtím nepočítali. Břeh rybníka byl porostlý rákos_m. Kouzelník ohromil diváky svými kouzl_. Chodba byla osvětlena několika světl_.

7 nad žlutými řepkovými (pole) v červených (jablíčko) ve sportovních (středisko) s pražskými (divadlo) o černých (oko) z hnědého (uhlí) v deštivém (léto) u hravého (štěně) s kopou (vejce) bez (letadlo) loďka s (veslo) nad dohořívajícím (ohniště)

8 Stát Severní Ameriky Karta Drahý kámen rudé barvy Měsíc v roce Měna USA Autor Tří mušketýrů Stařec zastarale

9 DÁSOT OVOLO VÁROP OCOVE OLOKNE SLÁMO RNOB NOZMOJ KOLENO MÁSLO BRNO ZNOJMO STÁDO OLOVO PRÁVO OVOCE

10 KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 136 s. ISBN 80-7238-206-3. MELICHAR, Jiří a Vlastimil STYBLÍK. Český jazyk: rozšířený přehled učiva základní školy s cvičeními a klíčem. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. ISBN 80-042-5228- 1. ROWLINGOVÁ. Harry Potter a kámen a mudrců. Praha: Albatros. ISBN 80-00-01161-1. http://commons.wikimedia.org Ostatní materiál je z archivu autorky Materiál stažen 18. 11. 2012 Zdroje:


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Tvarosloví - podstatná."

Podobné prezentace


Reklamy Google