Databáze v tabulkovém kalkulátoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Advertisements

Databáze.
Sloupcová sazba a oddíly
Počítačové sítě – teorie
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
PowerPoint. PowerPoint Co je to PowerPoint? Program PowerPoint slouží k tvorbě prezentace. Pracuje se zde s tzv. snímky. Každý snímek tvoří jednu obrazovku.
Tabulkový procesor.
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Vlastnosti stránky a tisk
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Elektronická pošta Název školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
Jak pracuje počítač Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Úvod do počítačových sítí
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Kontingenční tabulky a grafy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Test číselné soustavy Název školy
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Databáze MS ACCESS 2010.
DATABÁZE.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
MS EXCEL Charakteristika
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_18_Aplikační_programy TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
Inf Tabulkový procesor
MS Excel - Úvod Název : VY_32_inovace_01 Informatika - MS Excel - Úvod
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Databáze v tabulkovém kalkulátoru Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Databáze v tabulkovém kalkulátoru Označení DUM VY_32_INOVACE_16_2_01 Autor RNDr. Jana Úlehlová Datum 14.09.2013 Vzdělávací oblast Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Zpracování a prezentace informací v tabulkovém editoru Ročník 2. a 3. ročník gymnázia www.zlinskedumy.cz

Databáze v tabulkovém kalkulátoru

Historie Předchůdcem databází byly papírové kartotéky Veškeré operace prováděl přímo člověk Převedení zpracování dat na stroje Sčítání lidu ve Spojených státech v roce 1890: Děrné štítky jako paměťové médium Zpracování sebraných informací na elektromechanických strojích Překotný vývoj počítačů v padesátých letech 20. století Vzniká univerzální databázový jazyk pro hromadné zpracování dat na sálových počítačích 70. léta 20.století První relační databáze – pohlížejí na data jako na tabulky Dotazovací jazyk SQL 90. léta 20. století Objektově orientované databáze (filozofie přebírána z objektově orientovaných jazyků) Vznikají objektově-relační technologie

Databázové systémy Systémy vhodné pro e-obchody, byznys a řešení datových skladů s komunikací pomocí dotazovacího jazyka SQL MySQL Oracle Microsoft SQL Server atd. Malé relační databáze s tabulkami provázanými relacemi Microsoft Access Jednoduché databáze v tabulkovém kalkulátoru

Databáze v tabulkovém prostředí Počítačová kartotéka Data organizovaná strukturovaným způsobem v tabulce Každý řádek je jedna věta (záznam) Příklad databázové tabulky v tabulkovém kalkulátoru:

Pojmy Všechny záznamy v databázi mají totožnou strukturu! Struktura věty Název pole Jedna věta (záznam) Pole (jeden sloupec) Typy dat v položce pole: Text Číslo Datum Vzorec Všechny záznamy v databázi mají totožnou strukturu!

Nastavení pro zadávání dat do databáze Je vodné ošetřit, aby do polí v databázi nebylo možno zadat nevhodnou hodnotu Funkce pro ověření dat kontroluje a nastavuje reakci na chybně vložená data: Testuje, zda je vloženo celé nebo reálné číslo a v jakém rozsahu hodnot Testuje, zda je vloženo datum nebo čas a v jakém rozsahu hodnot Umožňuje nastavit rozbalovací seznam hodnot Chceme-li zabránit uživateli v editaci některých polí (např. pole se vzorcem), můžeme pole zamknout Zamknutí buněk (ve formátu buňky) se projeví až po uzamčení celého listu

Nastavení rozbalovací nabídky pro titul Příklady ověření dat Kontrola vložení data Nastavení rozbalovací nabídky pro titul Úkol: Otevřete si databázi v souboru Zaměstnanci a vyzkoušejte nastavit ověřovací kritéria

Seřazení databáze Seřazení podle jednoho kritéria (pole) Seřazení podle více kritérií (polí) Úkol: v souboru Zaměstnanci seřaďte záznamy o zaměstnancích podniku abecedně nejdříve podle Města, v rámci měst podle Příjmení a nakonec podle platu Platu (od nejvyššího platu)

Výběr záznamů – filtrace Automatický filtr Natavená kritéria se sčítají (platí současně) Bohaté možnosti pro nastavení konkrétních podmínek

Výběr záznamů – filtrace Rozšířený filtr s kriteriální tabulkou Podmínky pro filtrování nejprve zapíšeme bokem (např. na jiný list) do kriteriální tabulky Použijeme rozšířený filtr Kritéria zapsaná ve stejném řádku platí současně (AND) Kritéria zapsaná v různých řádcích řádku jsou spojena logickou spojkou NEBO

Úkol – filtrování dat V databázi zaměstnanců pomocí správně nastavených filtrů vyberte Všechny pracovníky z Prahy a Brna, kteří nemají žádný titul Všechny pracovníky s platem 25–30 tisíc Všechny pracovníky s křestním jménem Jan anebo Jana Všechny pracovníky na pozici ředitel, zástupce anebo vedoucí, kteří se narodili do roku 1970 včetně Výsledky filtrace sejměte pomocí funkce PrintScreen a uložte jako obrázek na pracovní disk

Souhrny Databázi je možno doplnit souhrnnými údaji Objeví se přímo v databázi jako mezisoučty Úkol: zjistěte, kolik pracovníků je z jednotlivých měst: Souhrn provedeme podle pole Město Nejprve je ovšem nutno databázi podle pole Město SETŘÍDIT, teprve poté vyvoláme Souhrn

Souhrny – výsledek úkolu Souhrnné řádky Možnosti pro přepínání zobrazení dat

Vnořené souhrny Do vytvořeného souhrnu můžeme vložit další souhrn, který zjistí např. počet zaměstnání ve městech: Úkol: v databázi Zaměstnanci definujte vnořený souhrn podle obrázku

Databázové funkce Slouží k vyhodnocení údajů v databázi podle daných kritérií Vycházejí z funkcí běžných Název databázové funkce začíná znakem D (např. DPOČET2) Obvykle mají tři argumenty: Databáze = oblast buněk, ve které máme databázi Pole = odkaz na buňku s NÁZVEM pole databáze Kritéria = odkaz na kriteriální tabulku Mezi nejčastější databázové funkce patří DSUMA, DMIN, DMAX, DPRŮMĚR DPOČET, DPOČET2

Úkol – databázové funkce Výpočtem v databázi Zaměstnanci zjistěte, jaký je průměrný plat vedoucího v Brně: Použijeme funkci DPRŮMĚR Výpočtem v databázi Zaměstnanci zjistěte, kolik zaměstnanců se narodilo v roce 1969: Použijeme funkci DPOČET2

Zdroje Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Praktická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2010. 112 s. ISBN 978-80-251-3227-2. Pecinovský, Josef. Excel 2002. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, spol. s r. o., 2002. 211 s. ISBN 80-247-0184-7. Wikipedie. Databáze [online]. [14.09.2013] Dostupné na http://cs.wikipedia.org/wiki/Databáze