Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Téma: Určování oxidačních čísel
Reakce organické chemie
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Dusíkaté deriváty, opakování
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Dusík sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Prvky symbolika Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Anorgaická.
Reakce anorganické Chemie I
Elektronová konfigurace
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Klasifikace hydroxyderivátů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Alkalické kovy CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Aminy, klasifikace a názvosloví
Reakce anorganické chemie II.
Chemie dusíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
Dopočítávání rovnic II.
Aminy, vznik, vlastnosti
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
alkalických zemin - cvičení
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Digitální učební materiál
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Elektrochemie Vědní disciplína, která se zabývá rovnováhami a ději v soustavách obsahujících elektricky nabité částice.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
CHEMIE BORU CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Karboxylové kyseliny názvosloví
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Elektrochemie, články CH-1 Obecná chemie, DUM č. 18 Mgr. Radovan Sloup
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná chemie, DUM č. 16 sexta osmiletého studia

elektrochemie, úvod Co je elektrochemie? Elektrochemie je vědní obor, stojící na rozhraní fyziky a chemie, který studuje rovnováhy a děje v soustavách, ve kterých jsou částice nesoucí náboj. Těmito částicemi mohou být ionty, včetně vodíkového kationtu nebo elektrony.

elektrochemie, úvod popište a namalujte kovovou vazbu: Kovová vazba je typická uspořádáním kationtů kovu do pravidelné krychlové mřížky, mezi těmito kationty se volně pohybují elektrony z obalů atomů kovů v podobě tzv. „elektronového plynu“. Toto uspořádání má za následek např. elektrickou a tepelnou vodivost. _ _ _____ _ _ __ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ ____ _ _ _ _ _ _ _ __

elektrochemie, úvod ponoření kovu do vody: H 2 O: rozdíl elektronegativit 3,5 – 2,1 = 1,4 vazba polární + _ __ vznik dvojvrstvy kov v H 2 O

elektrochemie, úvod ponoření kovu do roztoku vlastní soli: + vznik dvojvrstvy Cu v CuSO 4 Cu 2+ SO

elektrochemie, úvod - ponoření kovu do roztoku vlastní soli: vznik dvojvrstvy Zn v ZnSO 4 Zn 2+

elektrochemie, úvod ponoření kovu do roztoku vlastní soli: animace:

Typy kovalentní vazby Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (obecná chemie) Třída: sexta osmiletého studia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-1_16 Vytvořeno: leden 2013 Anotace a metodické poznámky Pro seznámení studentů se základy elektrochemie se hodí tato prezentace. Tato kapitola je plná nových a zcela specifických pojmů a jevů. Z toho důvodu je lepší ji vysvětlit za pomocí obrázků, animací a praktických ukázek. V této prezentaci je na začátku zopakována charakteristika kovové vazby. Vznik dvojvrstev je znázorněn obrázky a na dalším slidu je odkaz na webové stránky univerzity v Iowě. Na tomto webu je několik zdařilých animací, ke kterým se dostanete stisknutím tlačítka Start, které spustí různé „activity“. Pak záleží jen na situaci, kterou zvolíte. Pozor, aktivita 4 se týká reakce HCl s kovy. Prezentaci je vhodné doplnit o několik experimentů. Nabízí se vytvoření zinkového a měděného poločlánku. Tyto poločlánky vytvoříme ponořením zinkového plíšku do roztoku síranu zinečnatého (zinkový poločlánek) a měděného plíšku do roztoku síranu měďnatého (měděný poločlánek). Vhodná koncentrace roztoků je mezi 0,1 až 0,5 mol/litr. V závěru je několik kontrolních otázek, které by měli být studenti schopni zodpovědět Pro správnou funkci prezentace je nutné připojení k internetu. Použité materiály: Honza, J.; Mareček, A.; Chemie pro čtyřletá gymnázia (2.díl). Brno: DaTaPrint, 1996;ISBN Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.