Mgr. Andrea Cahelová Cvičení z matematiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití podobnosti Změna délky úsečky v daném poměru
Advertisements

Bezobratlí živočichové
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Kompozice snímku aneb Naučte se vidět kreativně Zdeněk Töpfer
Primáti.
Poznej obraz podle detailu
VY_32_INOVACE_FOTF10760ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Secese.
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
Fibonacciho posloupnost
Příroda v číslech Kristýna Pítrová, 2.B.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Kompozice snímku aneb Naučte se vidět kreativně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělanost a umění raného středověku
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Design tužkou a ve 3D Technický design VY_32_ZAZNAM_Design1r0107 Hana Děcká.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – NÁBOŽENSKÉ VYZNÁNÍ.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.03/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Zlatý řez.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Plán bytu Co je perspektiva, byla známa vždy?.
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Hana Baroušová. Meruňka obecná (Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris) strom z čeledi růžovité systematicky řazena spolu s třešní a švestkou.
Číselné soustavy IV Jana Bobčíková.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fibonacciho posloupnost Fibonacciho posloupnost je nekonečná řada čísel, ve které je prvním číslem 0, druhým 1 a každé následující číslo je definováno.
Obvod obdélníku Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Leonardo da Vinci Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Renesance a humanismus
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
Křivonosková Kateřina
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
Transkript prezentace:

Mgr. Andrea Cahelová Cvičení z matematiky Zlatý řez „Geometrie má dva poklady: Pythagorovu větu a zlatý řez. První má cenu zlata, druhý připomíná spíše drahocenný kámen.“— Johannes Kepler Mgr. Andrea Cahelová Cvičení z matematiky

Pokus Na obrázku je osm pravoúhelníků. Nepospíchejte, pozorně si je prohlédněte a pak vyberte ten, který se vám zdá nejlíbivější.

Převážně D? Obdélník D je nejlíbivější, jelikož odpovídá zlatému řezu a podle výzkumu vyvolává příznivou informační rezonanci.

Zlatý řez poměr o hodnotě přibližně 1,618 V umění a fotografii je pokládán za ideální proporci mezi různými délkami Zlatý řez vznikne rozdělením úsečky na dvě části tak, že poměr větší části k menší je stejný jako poměr celé úsečky k větší části.

Nejméně od renesance využívají zlatý řez umělci ve svých dílech, zejména ve formě tzv. zlatého obdélníku, ve kterém se zlatý řez vyskytuje jako poměr stran. Zlatý řez prý totiž působí esteticky příznivým dojmem

Poměr zlatého řezu lze také pozorovat v přírodě. Samičí šiška smrku ztepilého Květ slunečnice Plod ananasu Schránka plže Hlavonožec Nautilus Lebka s dvěma zuby Narvala

Zlatý řez v umění a architektuře Dáma s Hranostajem – Leonardo da Vinci Akropolis

Zlatý řez na lidské tváři Jste ideální?

Odkazy Zlatý řez [online]. 2012. [cit. 19. 9. 2012]. Dostupný z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_%C5% 99ez>. HORDĚJČUK, V. Matematika – Zlatý řez [online]. [cit. 19. 9. 2012]. Dostupný z WWW: < http://voho.cz/wiki/matematika/zlaty-rez/>. NAGYOVÁ, I. Zlatý řez [online]. [cit. 19. 9. 2012]. Dostupný z WWW: < http://www.volny.cz/zlaty.rez/diplomka.html>. .