Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PRVOCI.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem
PRVOCI.
PRVOCI U každého z patnácti tvrzení rozhodni o jeho pravdivosti. Klikni na ANO nebo NE. Zapisuj si počet správných odpovědí a na závěr se dozvíš, jak jsi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Prvoci Protozoa.
Prvoci = Protozoa = Protista
Podříše: PRVOCI PROTOZOA.
VY_32_INOVACE_03-07 Protisté s alveolami Obrněnky Výtrusovci.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Opakování a procvičení pro žáky 6.C
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Trepka velká Mgr. Helena Roubalová
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Výtrusovci.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
ŽIVOČICHOVÉ.
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_542.
Kmen: PRVOCI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Prvoci jednobuněční živočichové buňka vykonává všechny životní funkce
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prvoci Výtrusovci.
Charakteristika skupiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jednobuněční živočichové
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitalizace výuky Příjemce
Prvoci – jednobuněční živočichové
„RISK“.
„RISK“.
Živočichové rybníka a jeho okolí
Říše: PROTOZOA (PRVOCI)
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Prvoci Protista. 1) Bičíkovci Trubénky Haeckelovy –Živí se fagocytózou –Tvoří kolonie na dně vodních nádrží, kde se živí bakteriemi.
PRVOCI Tělo tvořeno jednou buňkou, která zajišťuje všechny životní pochody Rozšíření po celém světě, ve sladkých i slaných vodách, v půdě, cizopasníci…
PRVOCI (PROTOZOA). CHARAKTERISTIKA nejníže postavení živočichové s jednobuněčným tělem eukariotická buňka obsahují kolem 90% vody jsou rozšíření po celém.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: RYBNÍK A.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_23_12 Název materiáluProtozoa.
BIOLOGIE PROTIST - P RVOCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
VY_32_INOVACE_28_Prvoci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_538 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Jednobuněční.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednobuněční živočichové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_29_Prvoci - 2.část
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Parazitičtí prvoci.
Prvoci.
Název projektu: Moderní škola
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
Transkript prezentace:

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_12 Tematická oblast: Biologie pro střední školy Ročník: 2 Datum dokončení: 4.10.2012 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s prvoky Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ PRVOCI - PROTOZOA JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Charakteristika Tělo tvořeno 1 buňkou Rozšířeni kosmopolitně Hodně parazitů V současnosti 60 tis. druhů Většinou mikroskopické rozměry (μm)

Organely 1. podpory a ochrany – pelikula, schránky, cysty 2. pohybové – panožky, bičíky, brvy 3. trávicí – trávicí vakuola, buněčná ústa, řiť 4. vylučovací a osmoregulační – pulzující vakuola 5. smyslové – stigma, neuromotorický aparát

Rozmnožování 1. nepohlavní – buňka mateřská – 2 buňky dceřinné – dorostou (podélné a příčné dělení, pučení, schizogonie) 2. pohlavní – konjugace (výměna části mikronukleů), kopulace ( splývání 2 jedinců)

1. Kmen: Bičíkovci 2. Kmen: Kořenonožci 3. Kmen: Výtrusovci Systém 1. Kmen: Bičíkovci 2. Kmen: Kořenonožci 3. Kmen: Výtrusovci 4. Kmen: Nálevníci 5. Kmen: Krásnoočka

1. Bičíkovci Trypanosoma spavičná Přenášena mouchou Tsé-Tsé (bodalka) v trávicím sekretu Onemocnění – spavá nemoc Místo výskytu – rovníková Afrika Ve střevech mouchy se rozmnoží dělením, při píchnutí do nového hostitele se dostanou do krevního oběhu Cizopasí v oběhovém systému – způsobuje rozpad erytrocytů Horečky, zduření mandlí, vyrážka, opuchnutí víček, ztráta váhy, chudokrevnost

Postupně do mozkomíšního moku, do CNS Duševní poruchy, potřeba spánku Bez léčení se už neprobudí

Bičenky Bičenka poševní 3 – 5 bičíků Způsobuje trichomoniázu Úporné záněty močových cest Hnisavý výtok z pochvy Šíří se pohlavním stykem Přenašeči muži, ale příznaky netrpí

2. Kořenonožci Tělo nahé nebo kryté pelikulou Pohyb pomocí panožek Panožka – plazmatický výběžek – vzniká přeléváním plazmy

Způsob příjmu potravy Vysune panožky Fagocytóza Tvoří potravní vakuoly, v nichž probíhá trávení

Měňavka úplavičná Způsobuje měňavkovou úplavici Výkaly z těla ven Přenos na jiného člověka zajišťují mouchy lezoucí po výkalech

Dírkonošci Mořští Schránky vícekomůrkové, hodně otvorů Tvořeni CaCO3 Schránky se hromadí = horninotvorný činitel Až 2000 druhů fosilních

3. Výtrusovci Paraziti bezobratlých živočichů i obratlovců Rozmnožují se výtrusy. Při rozmnožování se střídají generace pohlavní a nepohlavní. Dochází i ke změně hostitele.

Krvinkovky - Zimnička čtvrtodenní Vyvolává u člověka malárii. Šíří se v tropech a subtropech. Napadá červené krvinky. Proces rozpadu erytrocytů je provázen horečkami. Komár anopheles – přenáší zimničku ve slinných žlázách

Kokcidie Kokcidie jaterní Vyvolává v játrech králíků tvorbu drobných nádorků (hnisavá ložiska) Choroba – kokcidioza

Toxoplazma Parazituje v bílých krvinkách Ze zvířat (hlavně koček) Výskyt teplot, zduření mízních uzlin, únava Člověk má obranné organismy

4. Nálevníci Nejdokonalejší prvoci Povrch těla kryje pelikula s brvami. Mají dvě fyziologicky odlišná jádra: Makronukleus Mikronukleus Rozmnožování: Nepohlavní – příčné dělení Pohlavní – spájení (konjugace)

Nálevníci – 2 fyziologicky odlišná jádra Makronukleus – řídí funkce buněčného těla – vegetativní. Mikronukleus – řídí rozmnožování - generativní.

Bachořci Žijí v bachoru a v tlustém střevě býložravců. Pomáhají svými fermenty trávit celulózu. V 1 ml žaludeční šťávy je 1 milion jedinců

5. Krásnoočka Sladkovodní Druhy s chloroplasty (mixotrofní) a bez nich (heterotrofní) Mixotrofie = zdroj uhlíku je CO2 + organické látky rozpuštěné ve vodě Stigma (světločivná skvrna)

Opakování Kdo je přenašeč zimničky čtvrtodenní? Jaký hmyz přenáší trypanozómu spavičnou? Jací prvoci mají dvě fyziologicky odlišná jádra? Jak se nazývá pohlavní rozmnožování trepky velké a kdy k němu dochází?

Zdroje Všechny použité zdroje a obrázky pocházejí z archivu autora nebo jsou v licenci public domain