Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Základy počítačů a kancelářský software
Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.
Souborové systémy.
Výpočetní technika I Souborové systémy.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Databáze Jiří Kalousek.
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_6 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Databázové systémy 2 Zkouška – 12:00. Příklad I - Funkce Vytvořte funkci ZK_TRP_TREND(P_ID_TRPASLIKA IN NUMBER, P_DATUM_OD IN VARCHAR2, P_DATUM_DO.
LINUX - UBUNTU Roman Danel VŠB TU Ostrava, HGF. Informace $ man příkaz $ info příkaz $ apropos subject.
Charakteristika moderních žurnálovacích FS a jejich porovnání u síťových OS MS Windows, Novell Netware a Linux Ing. Lenka Závodná.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační systém GNU Linux
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Administrace Oracle Paralelní zpracování.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Perzistence XML dat Kamil Toman
Operační systémy OS.
Operační systém GNU Linux
Operační systémy cvičení 1 © Milan Keršláger Obsah: náplň předmětu,
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
UNIX 8. Systém souborů © Milan Keršláger
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
UNIX 8. Systém souborů © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● systém souborů, data,
1 inet6-adr: fe80::210:a4ff:fee1:9e5d/64 Rozsah:Linka AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST MTU:1500 Metrika:1 RX packets:66690 errors:0 dropped:0.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Operační systémy 12. Souborové systémy
Systémové oblasti disku
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy Soubory a adresáře
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
UNIX 6. Soubory a adresáře
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správa disků
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Linux Souborový systém Roman Danel

Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446 bytů), následuje tabulka rozdělení disku (partition table), kde jsou po 16 bytech uloženy informace o každém ze čtyřech primárních oddílů. MBR je zakončeno 2 byty tvořící tzv. magic number.

Organizace dat na disku Pevný disk je rozdělen na jednotlivé oddíly (partitions). v každém oddílu může být jiný souborový systém

Organizace dat na disku tabulku rozdělení disku, zavaděč nebo celou MBR lze zálohovat a podle potřeby obnovit, samotnou změnou tabulky rozdělení disku nedojde ke ztrátě dat je možné je zachránit obnovením původní tabulky rozdělení disku (třeba programem gpart či testdisk) změnu tabulky rozdělení disku lze realizovat za běhu systému

Filesystem Filesystem neboli souborový systém je metoda ukládání dat na pevný disk tak, abychom byli schopni tato data opět přečíst zpět zajištění konzistence dat v případě výpadku Toto se provádí pomocí žurnálu - oblast, kam se zapisují informace o právě prováděných transakcích V případě výpadku se ze žurnálu zjistí, které operace proběhly a které nikoliv.

Filesystem ext2 žurnálovací není, a proto jej doporučuji nepoužívat žurnálovací souborové systémy v GNU/Linuxu: ext3, reiserfs, jfs, xfs Přechod mezi ext2 a ext3 - zprovozněním nebo zrušením žurnálu pomocí tune2fs

Mountování připojení nějakého souborového systému do adresářového stromu mount -t filesystem /dev/zarizeni /mnt/adresar Odpojení – příklad: umount /dev/hdc3

Mountování Chceme-li připojovat nějaký souborový systém při každém startu, upravíme konfigurační soubor /etc/fstab Typická řádka by tedy mohla vypadat takto: /dev/sda1 /media/card1 vfat ro,user,noauto 0 0 – soubor zařízení (např. ``/dev/hda1``) – přípojný bod (např. ``/mnt/hda1``) – souborový systém – volby (oddělené čárkou) – číslo používané programem dump (nula tady zcela postačí) – číslo označující pořadí při kontrole filesystému