Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Paměť v počítači.
Paměti RAM.
Kam se v počítači ukládají data
HARDWARE 1. část.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
VNITŘNÍ PAMĚŤ.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
FYZICKÁ ORGANIZACE SIMM (SINGLE INLINE MEMORY MODULE) JE PAMĚŤOVÝM MODULEM POUŽÍVANÝM NA ZÁKLADNÍCH DESKÁCH PROCESORŮ ÚROVNĚ PENTIUM. DNES DOŽÍVÁ NA ZÁKLADNÍCH.
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek. ARCHITEKTURA PC Skříň Monitor Klávesnice Myš Další příslušenství (accessories)
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
PREZENTACE Microsoft Power Point prezentační program.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Opáčko Jak pracuje modem, jaké jsou typy modemů?
Informatika pro 5. ročník
operační paměti optické paměti flash paměti
Paměti.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obvody vysoké integrace © 2004, Martin Dobrovolný.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
HARDWARE.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_HARDWARE_S1.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Výrok "Nikdo nebude nikdy potřebovat více než 640KB RAM!" (Bill Gates, Microsoft, 1981) 2.
Hardware.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
PC základní jednotka.
Paměti typu RAM.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
Operační pamět počítače-RAM
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití v praxi operační paměti RAM
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační paměť
Paměť počítače.
Paměti typu ROM.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice Jaké jsou teď procesory pro jaké sloty? Domácí úkol: procesor, deska a paměť David Klíma

Co budeme dělat dnes? Paměť, memory, RAM, RAM-ka Co to je K čemu je Typy pamětí Jak pracuje Pokračování vytváření prezentace Kvíz David Klíma

Příklad nabídky Premio 1300 miditower; procesor Intel Celeron 850MHz/128kB; paměť 64MB SDRAM; HDD 10 GB UltraATA/100; FDD 3.5˝ 1.44MB; grafika AGP ATI Rage Pro/8MB; SW audio;klávesnice Samsung CZ; myš 3tl; MS Windows ME CZ; MS Internet Explorer; antivir F-Secure; David Klíma

Základy Na co je paměť Do paměti zapisujeme a čteme z ní... Vybavovací doba Kapacita kB, MB, GB Vymaže se paměť počítače po vypnutí? Mohu zapisovat i číst, nebo jen číst? RAM X ROM David Klíma

Jak to vypadá uvnitř? Paměťové buňky Matice Zapisujeme 1 / 0 David Klíma

Typy pamětí ROM – programuje výrobce, přepálí můstky PROM – programmable ROM – uživatel může jednou zapsat EPROM – možno opakovaně zapisovat, maže se UV zářením (30min.) EEPROM – elektricky mazatelné (ms) Flash-PROM – pracuje se s ním jako RAM ale po odpojení nap. se nevymaže. Lze programovat přímo na desce (BIOS ROM x Flash Prom) David Klíma

RAM Rychlejší než ROM, velká kapacita SRAM- statické RAM Velká rychlost –příst. doba 20-30ns Složitost ->velká cena Používá se např. - cache L2 (256kB-1MB) DRAM - dynamické RAM miniaturní kondenzátorek Potřebují refresh CMOS RAM – malá spotřeba-potřebuje baterku /timer, parametry biosu/ David Klíma

Ja to vypadá? Moduly SIMM DIMM Přístupová doba 60-70ns Kapacita 4-64MB Paritní bit ECC –error checking a corecting 72 (30) pinů DIMM 168 pinů – co kam ůžete osadit – dokumentace zákl. desky David Klíma

Aktuálně RIMM – paměti DDR které mají zvětšenou frekvenci a odlišný princip toku dat uvnitř Paměti DDR s dvojnásobnou frekvencí se vyrábějí i pro DIMM David Klíma

Instalace do desky Když přikupuji snažím se stejný typ Záleží na rychlosti sběrnice 66,100,133,266 David Klíma

Cache L1 – přímo v procesoru L2- bývala na desce od PPro v procesoru Zrychlení vnitřních operací CPU L2- bývala na desce od PPro v procesoru Mezi procesorem a operační pamětí Velikost 0- 1MB Velikost v dokumentaci nebo po startu David Klíma

Pokračování prezentace Dnes byste měli mít ve vaší prezentaci zahrnut Úvod Co chcete postavit a proč Zákl. desku Procesor Paměť David Klíma

Úkol na příště K Vaší stávající sestavě zkuste vyhledat v cenících a na internetu vhodný pevný disk David Klíma