Autor: Mgr. Helena Koždoňová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
PODNEBNÉ PÁSY.
Neživá příroda - vzduch
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Savci – lesy mírného pásu
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Mírný pás
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
MÍRNÝ PÁS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Planety sluneční soustavy – Malé planety
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Mírný pás – smíšené a listnaté lesy, stepi
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MÍRNÝ PÁS.
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
Subtropický podnebný pás
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
Mírný pás - Jehličnatý les, tajga
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
Subtropický podnebný pás
Druhy ekosystémů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Mírný pás – Listnatý a smíšený les
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jihovýchodní Evropa Z_131_Evropa_Jihovýchodní Evropa
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Podnebné pásy – mírný pás
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
VY_V/2_INOVACE_29_Mírný pás
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Koždoňová Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Mírný pás (obecně) Pří_119_Rozmanitost přírody_Mírný pás (obecně) Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s učivem o mírném pásu. Materiál vysvětluje, kde se mírný pás nachází, jaké je jeho podnebí, přibližuje druhy krajiny, které v mírném pásu rozlišujeme, seznamuje s živočichy a rostlinami vyskytujícími se v oblasti mírného pásu. Je určen pro předmět přírodověda, ročník 5. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289- 313-3.

Mírný pás Rozkládá se mezi subtropickým a polárním pásem na obou polokoulích. AFRIKA ASIE AMERIKA AUSTRÁLIE - mírný pás

Podnebí Pro mírný pás je charakteristické střídání čtyř ročních období: jaro, léto, podzim, zima. Teplota zde celoročně není ani příliš vysoká, ani příliš nízká .

Podnebí mírného pásu se mění podle vzdálenosti oblasti od moře. Podnebí vnitrozemské (kontinentální) se vyznačuje velkými rozdíly mezi teplotami letními a zimními (léta jsou suchá a velmi teplá, zimy velmi chladné). Podnebí přímořské (oceánské) je mírnější a vlhčí. Rozdíly mezi letními a zimními teplotami nejsou tak velké jako ve vnitrozemí. Na rozhraní mezi oceánským a kontinentálním podnebím je oblast s podnebím proměnlivým. Počasí se zde střídá po několika dnech. Do této oblasti patři i Česká republika.

Druhy krajiny stepi lesy mírného pásu: listnaté, smíšené, jehličnaté

Stepi Step je název pro travnaté oblasti mírného pásu. Rozlehlé pláně jsou porostlé převážně trávou. Stromům se tady příliš nedaří, protože zde spadne velmi málo srážek. Stepi se rozkládají na úrodných půdách, proto je člověk často mění v pole, kde pěstuje hlavně obilniny. V Severní Americe jsou stepi nazývány prérie, v Jižní Americe pampy.

Živočichové kůň Převalského bizon americký osel kulan svišť

Rostliny kukuřice pšenice setá žito seté trávy

Listnaté a smíšené lesy Smíšeným a listnatým lesům se daří ve vlhčích oblastech s mírnou zimou. Rozprostírají se v teplejších oblastech mírného pásu. Krásu listnatých a smíšených lesů můžete obdivovat v níže položených oblastech České republiky.

Živočichové prase divoké jelen lesní srnec obecný liška obecná

Živočichové sojka obecná datel černý mravenec lesní zmije obecná

Rostliny V listnatých a smíšených lesích rostou: opadavé listnaté stromy, které jsou přizpůsobeny rozdílům zimních a letních teplot, např. dub, buk, javor, bříza; ve smíšených lesích nalezneme také jehličnaté stromy (smrk, jedle, borovice, modřín); keře, např. ostružiník křovitý, ostružiník maliník; byliny, např. sasanka hajní, traviny; mechy, např. bělomech sivý.

Listnaté stromy javor mléč bříza bělokorá buk lesní dub letní

Jehličnaté stromy smrk ztepilý jedle bělokorá borovice lesní modřín opadavý

Jehličnaté lesy, tajga Jehličnaté lesy pokrývají zejména chladnější oblasti mírného pásu. Nacházejí se mezi smíšenými lesy a polárním pásem. Nejsevernější část jehličnatých lesů se nazývá tajga.

Živočichové bobr evropský los evropský rys ostrovid medvěd hnědý vlk obecný

Jehličnaté stromy smrk ztepilý jedle bělokorá borovice lesní modřín opadavý

Další rostliny brusnice brusinka brusnice borůvka vřes obecný

Zajímavosti mírného pásu V lesích Číny žije jedno z nejvzácnějších zvířat na světě – panda velká (je symbolem ochrany přírody). Největší jelenovitý savec je los evropský. Nejvyšším stromem na světě je jehličnatý strom sekvoje vždyzelená (nazývá se Hyperion a měří 115,5 m). Nejmohutnějším stromem naší planety je sekvojovec obrovský („mamutí strom“ ). Rekordman se nazývá Generál Sherman, je vysoký 83 m a jeho kmen má u země obvod 31m. Hmotnost jeho dřeva se odhaduje na 2150 tun.

Otázky k opakování Pro mírný pás je charakteristické: střídání čtyř ročních období střídání období sucha a dešťů střídání polárního dne a noci

Otázky k opakování Podnebí mírného pásu rozlišujeme podle vzdálenosti od moře na: vnitrozemské, přímořské a kontinentální vnitrozemské, přímořské a oceánské vnitrozemské, přímořské a proměnlivé

Otázky k opakování Druhy krajiny, které se vyskytují v mírném pásu: stepi, savany, lesy mírného pásu stepi, lesy listnaté, smíšené a tropické stepi, lesy listnaté, smíšené a jehličnaté

Otázky k opakování Stepi: v Severní Americe je nazýváme prérie, v Jižní Americe pampy; v Severní Americe je nazýváme pampy, v Jižní Americe prérie; v Severní Americe je nazýváme prérie, v Jižní Americe savany.

Použité zdroje MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-313-3. KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník: Život na Zemi. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1997, 63 s. ISBN 80- 857-7561-1. ALLABY, Michael. Ottova obrazová encyklopedie - Země. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 608 s. ISBN 978-80-7360-926-9. ALLABY, Michael. Země: velká dětská encyklopedie. Praha: Svojtka, 2008, 256 s. ISBN 978-80-256- 0038-2. MÜHLHAUSEROVÁ, Hana. Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník. Ilustrace Jitka Krejčiříková. Znojmo: Hana Mühlhauserová, 72 s. Klimagürtel-der-erde.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:50, 15 October 2007 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimag%C3%BCrtel-der-erde.png Ovellas entre A Estrada e Ouzande. Galiza-4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 06:22, 7 March 2012 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ovellas_entre_A_Estrada_e_Ouzande._Galiza- 4.jpg?uselang=en Frühling blühender Kirschenbaum.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:30, 27 March 2005 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fr%C3%BChling_bl%C3%BChender_Kirschenbaum.jpg Pszen jakosc.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:42, 11 February 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pszen_jakosc.jpg

Fagus sylvatica Purpurea JPG4a. jpg Fagus sylvatica Purpurea JPG4a.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:57, 24 November 2007 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagus_sylvatica_Purpurea_JPG4a.jpg Snow Scene at Shipka Pass 1.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 01:53, 25 January 2006 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snow_Scene_at_Shipka_Pass_1.JPG Seven Sisters cliffs and the coastguard cottages, from Seaford Head showing Cuckmere Haven (looking east - 2003-05-26).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:11, 20 March 2010 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seven_Sisters_cliffs_and_the_coastguard_cottages,_from_ Seaford_Head_showing_Cuckmere_Haven_%28looking_east_-_2003-05-26%29.jpg Conifer forest edit.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:11, 17 January 2008 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conifer_forest_edit.jpg Patagonian Steppe (3260842962).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:09, 26 January 2013 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Patagonian_Steppe_%283260842962%29.jpg Palkovické hůrky, Babí hora, bučina.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:38, 16 July 2008 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky,_Bab%C3%AD_hora,_bu %C4%8Dina.jpg Mixed forest in Romania.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:24, 5 March 2009 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mixed_forest_in_Romania.jpg

Vasyugan. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Vasyugan.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:00, 20 September 2007 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vasyugan.jpg Steppe of western Kazakhstan in the early spring.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:55, 25 October 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steppe_of_western_Kazakhstan_in_the_early_spring.jpg Patagonian Steppe (3260842962).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:09, 26 January 2013 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Patagonian_Steppe_%283260842962%29.jpg France Lozère Causse Méjean Chevaux de Przewalski 23.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:56, 7 December 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:France_Loz%C3%A8re_Causse_M%C3%A9jean_Chevaux_d e_Przewalski_23.jpg 3 khulan am Wasser Abend.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:11, 13 May 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:3_khulan_am_Wasser_Abend.jpg American bison k5680-1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:15, 3 November 2011 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_bison_k5680-1.jpg Marmota baibacina.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:03, 23 February 2010 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marmota_baibacina.jpg

Pszen jakosc. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Pszen jakosc.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:42, 11 February 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pszen_jakosc.jpg Secale cereale.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 07:34, 24 August 2005 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secale_cereale.jpg Zea mays 004.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:01, 14 September 2010 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zea_mays_004.JPG Devinska kobyla 04.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:30, 26 July 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Devinska_kobyla_04.jpg Festuca valesiaca1.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:26, 27 May 2009 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Festuca_valesiaca1.JPG The Chase Wood - Newbury.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:09, 11 June 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Chase_Wood_-_Newbury.jpg Palkovické hůrky, Babí hora, bučina.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:38, 16 July 2008 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky,_Bab%C3%AD_hora,_bu%C 4%8Dina.jpg Gespensterwald6.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:49, 4 July 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gespensterwald6.jpg

Wildschwein 12.4.2008 117.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:18, 12 April 2008 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wildschwein_12.4.2008_117.jpg Silz cerf19.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:48, 25 August 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silz_cerf19.jpg Capreolus capreolus 2 Jojo.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:28, 18 July 2007 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_2_Jojo.jpg Rød ræv (Vulpes vulpes).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:41, 1 December 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C3%B8d_r%C3%A6v_%28Vulpes_vulpes%29.jpg Garrulus glandarius albipectus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:32, 6 February 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Garrulus_glandarius_albipectus.jpg BlackWoods.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:22, 11 July 2012 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlackWoods.jpg A Formica rufa sideview.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:38, 12 May 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Formica_rufa_sideview.jpg Kreuzotter (Skagen, Denmark).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:43, 16 September 2008 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kreuzotter_%28Skagen,_Denmark%29.jpg

Anemone-nemorosa 0070.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:03, 24 September 2009 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anemone-nemorosa_0070.jpg?uselang=en Rubus fruticosus 003.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:02, 28 July 2010 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rubus_fruticosus_003.JPG Leucobryum.glaucum.2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:22, 25 February 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leucobryum.glaucum.2.jpg Betula Pendula at Stockholm University 2005-07-01.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:55, 1 July 2005 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Betula_Pendula_at_Stockholm_University_2005-07-01.jpg European Birch Seeds.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 03:19, 15 July 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Birch_Seeds.JPG Spitz-Ahorn(mbo).jpg.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:25, 25 May 2006 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spitz-Ahorn%28mbo%29.jpg.JPG Acer platanoides fruit kz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:50, 11 March 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acer_platanoides_fruit_kz.jpg Fagus sylvatica8 ies.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:45, 29 July 2007 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagus_sylvatica8_ies.jpg

Stieleiche bei Wilsede. jpg Stieleiche bei Wilsede.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:57, 5 October 2006 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stieleiche_bei_Wilsede.jpg Quercus robur.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:48, 4 May 2006 [cit. 2013-04-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quercus_robur.jpg Kuusk Keila-Paldiski rdt ääres.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:01, 6 November 2011 [cit. 2013-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kuusk_Keila-Paldiski_rdt_%C3%A4%C3%A4res.jpg Picea abies cone.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 00:04, 30 May 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picea_abies_cone.jpg Abies alba Slovakia.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:43, 3 June 2009 [cit. 2013-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_alba_Slovakia.jpg Abies alba P26.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:32, 24 March 2011 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_alba_P26.jpg Hainberg 20080707 0054.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:45, 7 July 2008 [cit. 2013-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hainberg_20080707_0054.jpg Pine cones - Scots Pine.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 01:09, 27 January 2010 [cit. 2013-04-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pine_cones_-_Scots_Pine.jpg

Larix decidua Saastal. jpg Larix decidua Saastal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 01:25, 27 January 2013 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larix_decidua_Saastal.jpg Larix decidua0.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:32, 14 July 2006 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larix_decidua0.jpg Taiga Landscape in Canada.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:17, 14 November 2010 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taiga_Landscape_in_Canada.jpg Picea glauca taiga.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:24, 28 March 2007 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picea_glauca_taiga.jpg Beaver pho34.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:03, 13 July 2006 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beaver_pho34.jpg Bigbullmoose.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:37, 18 August 2007 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bigbullmoose.jpg Brown bear (Ursus arctos arctos) running.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:27, 16 November 2011 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brown_bear_%28Ursus_arctos_arctos%29_running.jpg Canis lupus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:24, 9 July 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_lupus.jpg

Lynx lynx poing. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Lynx lynx poing.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:44, 9 July 2005 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lynx_lynx_poing.jpg CallunaVulgaris.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:42, 13 August 2007 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CallunaVulgaris.jpg Vaccinium vitis-idaea 20060824 003.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:03, 1 October 2006 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaccinium_vitis-idaea_20060824_003.jpg Czarna jagoda - Vaccinium myrtillus (2).JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:06, 19 August 2011 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czarna_jagoda_-_Vaccinium_myrtillus_%282%29.JPG Grosser Panda.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:40, 17 January 2010 [cit. 2013-06-29]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grosser_Panda.JPG Sequoia sempervirens Big Basin Redwoods State Park 4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 00:17, 8 March 2013 [cit. 2013-06-29]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sequoia_sempervirens_Big_Basin_Redwoods_State_Park_4.jpg Sekvojovec obrovský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:28, 6 May 2013 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekvojovec_obrovsk%C3%BD Sekvoj vždyzelená. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:30, 5 June 2013 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekvoje_st%C3%A1lezelen%C3%A1