Kačerovský Ondřej C4B.  Osobní život  Pyrrhónovo myšlení  Skepticismus  Zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poloha České republiky
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Cestujeme a poznáváme svět - světové strany
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
HELÉNISMUS VE FILOSOFII
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Roman Cigáň 2. ročník. Co to je? Intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století Intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický.
Jakub Lindner C3A Móhandás Karamčand Gándhí Velký duch, Otec národa. Byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického.
Program BeatBullying: Bojuj proti šikaně!. Projekt BeatBullying je spolufinancován Evropskou komisí a programem Daphne. Veškerý obsah tohoto materiálu.
Volný čas a veřejná představení v antice Vyhledávání pramenů a sekundární literatury k zvolenému tématu.
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Umění prezentace.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
John Stuart Mill (1806 – 1873).
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
eklekticismus, novoplatonismus
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Dějepis Lukáš Chalupa, 6.A
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Aristotelés ze Stageiry
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
Ochrana před jaderným zářením
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Koláž je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejtypičtějších technických a výrazových prostředků, které se objevily na umělecké scéně 60. století. Umožňuje.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Pojetí pravdy u pragmatiků
VB2011. Třetí helénistický proud Skeptesthai = uvažovati Vyjadřuje únavu z ostatních škol Školy byly dost často protichůdné Lze něčemu věřit? Lze něco.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Helénismus a římská filozofie.
Kristýna Hartmanová C4B
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Epikurejská a stoická etika
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:14. Název: Skepticismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Stále častěji se i kvůli obavám z vývoje ceny ropy hledá náhrada za komoditu. Podle Světové energetické agentury má být nejrychleji se rozvíjejícím.
LAWRENCE FERLINGHETTI
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Starověké lékařství.
413 PŘ. N. L PŘ. N. L. Díogenés ze Sinopé Jakub Novák Filosof, skvělý řečník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
vektorová fyzikální veličina vyjadřuje míru vzájemného působení dvou těles Účinky: a)statické b) dynamické měří se siloměrem je příčinou pohybu.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Helénistická estetika
HELENISMUS prezentace.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Kačerovský Ondřej C4B

 Osobní život  Pyrrhónovo myšlení  Skepticismus  Zdroje

 (asi 360 př. n. l. v Élidě – asi 260 př. n. l.)  antický řecký filosof  zakladatele pyrrhonismu a skepticismu  pocházel ze severozápadu Peloponésu  účastnil se tažení Alexandra Velikého na východ  setkal s indickými "gymnosofisty" a mágy

 podobně jako Sokrates nic nenapsal  jeho myšlenky zaznamenal žák Tímón z Fleiúnta, v básnickém spisu (Posměšky)  povaha věci nepoznatelná ->chovat se lhostejně a zdržovat se úsudku->dosažení duševního klidu a vyrovnanosti

 je pro Pyrrhóna prostředkem k dosažení správného životního postoje  aby bylo možno šťastně žít, je nutno zodpovědět tři základní otázky:  1. jaká je povaha věcí ?  2. jaký postoj k nim máme zaujmout?  3. jaký prospěch nám z tohoto postoje vzejde?

 Kdo to byl Pyrrhón z Elidy ?  U kterých filozofických směrů je považován za zakladatele?  Co je to ataraxie ?

 phil/web/indexSPyrr.html ( ) phil/web/indexSPyrr.html  _%C3%89lidy ( ) _%C3%89lidy  m ( ) m  ( )