VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Odkazy na internetové stránky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Životní a literární odkaz
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Osobnosti národního obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJ _Zdeněk Šmíd,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Božena Němcová Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Božena Němcová Český realismus.
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_28.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Božena Němcová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český jazyk a literatura - 9.ročník – Božena Němcová, prezentace Autor VM : Magdaléna Bošková Období vytvoření VM : srpen 2012 Anotace : Žáci se seznámí s historickými poznatky o životě a díle spisovatelky, které si ověří malým testem

Božena Němcová Je považována za zakladatelku novodobé české prózy. Narozena 4.února 1820 ve Vídni Zemřela 21.ledna 1862 v Praze Je považována za zakladatelku novodobé české prózy.

Životopis Dětství prožila v Ratibořicích Od roku 1826 do roku 1833 navštěvovala Barbora Panklová školu v České Skalici. V roce 1837 se provdala za Josefa Němce, se kterým měla tři syny a jednu dceru Rodina se často stěhovala (Litomyšl, Polná atd) nakonec se přestěhovali do Prahy Přátelství s předními českými spisovateli – J.K.Tyl, J.Neruda,K.J.Erben…. Božena Němcová prožila celý život v ponižující chudobě a často i v hladu.

Posmrtná pocta Její chudoba kontrastuje s velkolepým pohřbem, který jí vlastenci uspořádali a s posmrtnou slávou, které se jí dostalo. Pohřbena je na Vyšehradě.

Babička Babička (1855) – světově proslulé dílo napsané po smrti syna Hynka (spisovatelka v psaní tohoto díla patrně hledala útěchu). Popisuje zde vzpomínky na šťastné dětství prožité v ratibořickém údolí. Ústřední postavou díla je babička (Marie Magdaléna Novotná) – silně zidealizovaná, stala se symbolem dobra a lásky. Kniha začíná příjezdem babičky na Staré Bělidlo, další kapitoly popisují život na samotě a obyvatele ratibořického údolí. Babička svojí morální hodnotou výrazně převyšuje ostatní lidi, a to ze všech vrstev. Většina postav - včetně kněžny (vévodkyně) ze Zaháně, která je také výrazně zidealizovaná - je historicky doložena. Dílo vyznívá optimisticky, a to i přes babiččinu smrt

Dílo Divá Bára Chyže pod horami Pan učitel Národní báchorky a pověsti Karla Vzpomínky z cesty po Uhrách Obrázky ze života slovenského

test 1) Kde se narodila B.němcová 2) Kde prožila dětství 3) kolik měla dětí 4)Jak se jmenoval její manžel 5) Která její slavná pohádka byla zfilmována (Tři….)

Správné odpovědi 1) ve Vídni 2) v Ratibořicích 3) 4 4)Josef Němec 5) tři oříšky pro Popelku

Citace Soubor:Jan Vilímek - Božena Němcová.jpg Soubor:Bozena Nemcova grave Vysehrad Cemetery Prague CZ 811.jpg