Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Redoxní děje = oxidačně redukční
Výroba kyseliny dusičné
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Názvosloví anorganických sloučenin,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické látky a jejích vlastnosti.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Chalkogeny Richard Horký.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
KYSLÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Kyslík.
Kyslík.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Kyslík Vladislava Zubrová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Kyslíkaté kyseliny.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Kyslík.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky 16. skupiny CHALKOGENY
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Vybrané prvky a anorganické sloučeniny, kyslík Předmět: Chemie Název materiálu: Výuková prezentace Autor: Ing. Anna Štenclová Ověřeno ve výuce dne: 16. 1. 2014, číslo hodiny 17 Třída: 1.O (13 žáků), 1.B (5 žáků) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_CH.1.07

Vybrané prvky a sloučeniny Kyslík

Význam Nejrozšířenější prvek na Zemi. Jeho přítomnost je nezbytná pro existenci většiny živých organizmů

Charakteristika vyskytuje se volný v atmosféře vázaný ve vodě, anorganických i organických sloučeninách je biogenním prvkem je nezbytný pro život – dýchání

Vlastnosti bezbarvý plyn bez chuti a zápachu zkapalněný má modrou barvu atomy kyslíku slučují se s dalšími atomy kyslíku na molekuly O2 nebo s atomy jiných prvků za vzniku sloučenin za běžných podmínek se vyskytuje v dvou-atom. molekulách O2, řidčeji jako ozon O3

Oxidace reakce látek s kyslíkem - oxidace probíhá při běžné teplotě pomalu (např. dýchání, rezavění) a uvolňuje se při ní teplo, za vyšší teploty se rychlost oxidace podstatně zvyšuje a reakce jsou výrazně exotermické

Oxidační procesy oxidační procesy (dýchání, …) vážou velké množství vzdušného kyslíku. V ovzduší ho však neubývá, protože se uvolňuje fotosyntézou.

Výroba Kyslík se pro průmyslové účely vyrábí destilací kapalného vzduchu. Kapalný vzduch se dělí na dvě hlavní složky: dusík (přibližně 78%) kyslík (přibližně 21%). Argonu je asi 1%.

Použití plynný kyslík se používá v hutnictví ke svařovaní a řezání kovů, Obr.č.1

Oxidy Jsou to dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky Atomy kyslíku v nich mají oxidační číslo -II, Kyslík tvoří oxidy téměř se všemi prvky např. oxid uhličitý

Podle chemických reakcí se oxidy dělí na: Kyselinotvorné oxidy - slučují se s vodou na kyslíkaté kyseliny: P4O10 + 6 H2O  H3PO4, - ve vodě nerozpustné oxidy poskytují s hydroxidy soli: SiO2 + 2 NaOH  Na2SiO3 + H2O , - výjimkou jsou netečné oxidy (např. NO, CO, ClO2), které s vodou nereagují

iontové oxidy, se slučují s vodou na hydroxidy: CaO + H2O  Ca(OH)2 2. Zásadotvorné oxidy iontové oxidy, se slučují s vodou na hydroxidy: CaO + H2O  Ca(OH)2 ve vodě nerozpustné oxidy reagují s kyselinami za vzniku solí: Mg O + 2 HCl  MgCl2 + H2O 2. Zásadotvorné oxidy iontové oxidy, se slučují s vodou na hydroxidy: CaO + H2O  Ca(OH)2 , ve vodě nerozpustné oxidy reagují s kyselinami za vzniku solí: MgO + 2 HCl  MgCl2 + H2O 3. Amfoterní oxidy oxidy kovů s menšími oxidačními čísly atomů reagují s kyselinami a s hydroxidy: ZnO + 2 H3O+  Zn2+ + 3 H2O

Peroxid vodíku H2O2 kapalina ve vodě rozpustná, chová se jako velmi slabá kyselina, má oxidační účinky vodní roztok H2O2 se používá jako bělící a dezinfekční prostředek

OZON molekula je složena ze tří atomů vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře (blesk) O2 + O → O3 má silné oxidační účinky

Význam ozonu vytváří se v horních vrstvách atmosféry  ozónová vrstva, chrání před UV zářením

zdroje Učebnice: Kotlík B., Růžičková K. Chemie I v kostce, Havlíčkův Brod: Fragment, 1996 www. google.cz Obr.č.1 http://www.google.cz/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.kana-kovo.cz%68&w=1 Obrázky v clipartu www.google.cz/search?q=chem+lab+clipart&client=firefox-a&hs=