Ambulantní léčba ___________________________________

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Die Faehre. Vysokoprahové zařízení drogové pomoci Markéta Kolářová, 3. ročník SP.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Spolupráce hepatologa a psychiatra u drogově závislých pacientů
Evropský sociální fond v ČR
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
občanské sdružení Prev-Centrum
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Domácí násilí v praktické rovině
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PSYCHIATRICKÉ INTERVENCE V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH
Fakultní nemocnice Ostrava
Systém péče o uživatele drog
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Lenka Reisiegelová oddělení psychiatrie
Preventivní programy v ordinaci PLDD
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Sociální péče o osoby trpící závislostí. Závislost stav fyzické či psychické vazby jedince na nějakou látku či činnost se škodlivými následky jak pro.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
PSA klientů ročně 50 % záznam v RT 50 % základní vzdělání Minimální praxe, problematická minulost, nereálné představy o trhu práce, potíže.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Péče o osoby s afázií.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Adiktologické služby v ČR
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Ambulantní léčba ___________________________________ ZKUŠENOSTI S NÍZKODÁVKOVANOU SUBSTITUCÍ BUPRENORFINEM V O.S. PREV-CENTRUM tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

OBSAH: Ambulantní léčba ___________________________________ Substituční program buprenorfinem v o.s. Prev-Centrum Vývoj programu 2004 - 2011 Cíle programu Preskripce velmi nízkých dávek Subutexu / Suboxonu Statistická data Klienti – profil klienta na velmi nízkých dávkách tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

o.s. Prev-Centrum – ambulantní léčba ___________________________________ o.s. Prev-Centrum – ambulantní léčba ambulantní léčba a následná péče rodinná terapie substituční program buprenorfinem – psychosociální složka tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

SUBSTITUČNÍ PROGRAM BUPRENORFINEM v o.s. PREV-CENTRUM Ambulantní léčba ___________________________________ SUBSTITUČNÍ PROGRAM BUPRENORFINEM v o.s. PREV-CENTRUM ve spolupráci se zdravotnickými zařízeními od roku 2004 vývoj od krátkodobé substituční terapie zaměřené na detoxifikaci s podpůrnou psychosociální složkou k dlouhodobému komplexnímu programu substituční léčby tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

SPOLUPRÁCE SE ZDRAVOTNICKÝMI ZAŘÍZENÍMI V RÁMCI SPS 2004 - 2010 Ambulantní léčba ___________________________________ SPOLUPRÁCE SE ZDRAVOTNICKÝMI ZAŘÍZENÍMI V RÁMCI SPS 2004 - 2010 tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

PRŮMĚRNÁ DÉLKA LÉČBY 2004 - 2010 Ambulantní léčba ___________________________________ PRŮMĚRNÁ DÉLKA LÉČBY 2004 - 2010 Průměrná délka léčby 1 klienta v měsících (počítáno ke konci daného kalendářního roku) 2010: 57% klientů pokračuje v léčbě v dalším roce (2011) tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

VÝVOJ PROGRAMU 2004 – 2010 počet klientů / rok Ambulantní léčba ___________________________________ VÝVOJ PROGRAMU 2004 – 2010 počet klientů / rok tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

CÍLE PROGRAMU Ambulantní léčba ___________________________________ stabilizovat a postupně zlepšovat psychický a fyzický stav klienta zastavit i.v. aplikaci zastavit nebo minimalizovat užívání nelegálních NL zastavit rizikové chování klienta zastavit kriminální chování klienta přispět k sociální (re)integraci klienta připravit klienta na vysazení substitučního preparátu a život v abstinenci tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

CHARAKTERISTIKY PROGRAMU Ambulantní léčba ___________________________________ CHARAKTERISTIKY PROGRAMU Rozdělení lékařské a psychosociální péče při vzájemné úzké spolupráci Preskripce Subutexu / Suboxonu podmíněná docházkou do o.s. Prev-Centrum Systematická péče – komplexní přístup: case management sociální poradenství podporované zaměstnávání a vzdělávací aktivity pro klienty spolupráce s rodinou klienta, rodinná terapie psychiatrická péče psychodiagnostika psychoterapie tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Ambulantní léčba ___________________________________ PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU cílem vstupní preskripce je stabilizace klienta na úvodní dávce a začlenění do programu – průměrně 8mg další fází preskripce je postupné snižování o 1mg za 4 - 8týdnů s delší stabilizací na 4mg a 2mg dlouhodobá substituce 2mg - měsíce až roky tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Ambulantní léčba ___________________________________ PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU nižší dávky pouze po vzájemné dohodě a převažující impuls od klienta substituci lze ukončit na dávce 0,5mg týdenním domácím detoxem po vysazení pokračuje následná péče v rámci psychosociální složky léčby tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Ambulantní léčba ___________________________________ PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Průměrná vstupní a výstupní dávka buprenorfinu tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Ambulantní léčba ___________________________________ PRESKRIPCE SUBUTEXU / SUBOXONU Počet klientů na denní dávce 2mg buprenorfinu ke konci kalendářního roku nebo léčby v daném roce tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

KLIENTI na velmi nízkých dávkách Ambulantní léčba ___________________________________ KLIENTI na velmi nízkých dávkách Klient – muž, 33 let v programu 3 roky, druhý pokus (1. pokus 2006) primární droga: nelegální Subutex sniff; další NL: alkohol 4x dokončená léčba v anamnéze s následnou recidivou vstupní d.d.: 2mg Subutexu, současná d.d. 2 mg Subutexu s.l., občas sniff; neúspěšný pokus o vysazení před rokem legální zaměstnání (IT specialista) svobodný, bezdětný vlastní byt (pronajatý) tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

KLIENTI na velmi nízkých dávkách Ambulantní léčba ___________________________________ KLIENTI na velmi nízkých dávkách Klient – muž, 33 let v programu 4 roky primární droga: nelegální Subutex i.v. 2x dokončená a 2x nedokončená léčba v anamnéze s následnou recidivou; 1x předchozí substituční léčba Subutexem vstupní d.d.: 8mg, současná d.d. 2 mg Subutexu s.l., občas sniff legální zaměstnání nová náplň volného času (bojové umění) – započal v průběhu programu partnerka a 4letá dcera vlastní pronajatý byt tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

KLIENTI na velmi nízkých dávkách Ambulantní léčba ___________________________________ KLIENTI na velmi nízkých dávkách Klient – muž, 32 let v programu 3,5 roku primární droga: nelegální Subutex i.v., další NL: benzodiazepiny, hypnotika, pervitin 3x dokončená a 1x nedokončená léčba v anamnéze s následnou recidivou; abstinence 20 měsíců ve VTOS; 1x předchozí substituční léčba Subutexem vstupní d.d. 10mg, současná d.d. 3 mg Subutexu s.l. + medikován antidepresivy SSRI legální zaměstnání nalezl v průběhu programu postupně obnovuje zpřetrhané vztahy s rodiči tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

KLIENTI na velmi nízkých dávkách Ambulantní léčba ___________________________________ KLIENTI na velmi nízkých dávkách Klient – muž, 35 let v programu 2 roky, druhý pokus (1. pokus v r. 2006 – úspěšně dokončil) primární droga: heroin i.v. předchozí substituční léčba: krátkodobá (5 měsíců), vysadil, následně cca 2 roky abstinoval vstupní d.d. 4mg, současná d.d. 1,5 mg Subutexu s.l. + přechodně byl medikován antidepresivy SSRI legální zaměstnání nalezl v průběhu programu - rozvedený, 2 děti v předškolním věku, podílí se na péči o děti, platí výživné tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

ZÁVĚR Ambulantní léčba ___________________________________ daří se snížit a dlouhodobě udržet užívání velmi nízkých dávek substituce; nízké dávky buprenorfinu jsou pro klienty dlouhodobě finančně dostupné daří se zastavit i.v. aplikaci a užívání nelegálních NL; omezení konzumace alkoholu docházka do programu se v průběhu let rozvolňuje – minimální časová zátěž pro klienta důraz na postupné sociální začleňování, na hledání náplně volného času a obnovu vztahů s blízkými a hledání nových vztahů s neuživateli tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz

DĚKUJEME ZA POZORNOST MUDr. Zuzana Škodová Mgr. Alexandra Roubalová Ambulantní léčba ___________________________________ DĚKUJEME ZA POZORNOST MUDr. Zuzana Škodová Mgr. Alexandra Roubalová o.s. Prev-Centrum – ambulantní léčba poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz tel: 233 355 459, 777 161 138 email: poradna@prevcentrum.cz www.prevcentrum.cz