Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Advertisements

Jetel luční Trifolium pratense.
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Živá a neživá příroda IV
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BRUKVOVITÉ Dvouděložné rostliny.
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_221 Datum: Anotace: zařazení, původ,význam, biologická charakteristika,prostředí, dělení, odrůdy, hnojení, OP, léčivé účinky Obor: H/01 Zemědělec-farmář H/01 Zahradník

Zelí hlávkové Brassica oleracea L. Čeleď – brukvovité Původ- Středomoří, malá Asie

Význam pěstování: 1. V čerstvém stavu 2. Konzervované, kysané 3. Kuchyňsky upravované  spotřeba zelí v ČR - 16kg/os/rok Vlastnosti rostliny:  dvouletá,(pro konzum jednoletá)  cizosprašná,dlouhodenn  chladnuvzdorná Účinné látky: působení dietetické - podpora trávení antivředový faktor.

Biologická charakteristika: Kořen: hluboký 0,5m, kůlový, dobře vyvinutý Lodyha ( košťál ) : zkrácená s listy Listy: okrouhlé, celokrajné, ojíněné, vytvářející v prvním vegetačním roce hlávku ( uvnitř světlejší ) Hlávka: kulatá, špičatá, plochá Květenství: hroznovité v druhém vegetačním roce Obsah látek: vitamín C, B1, B6,12, B6, Ca, I, Fe, Na, Mg, P, Zn minerální látky

Způsoby dělení: 1.dle doby pěstování: a) rané ( předpěstování sadby) b) letní ( přímý výsev na stanoviště) c) pozdní (přímé výsevy i předpěstování) 2.dle zabarvení listů: a)bílé b)červené 3.dle zpracování: a)konzumní b)kruhárenské :

Požadavky na prostředí:  Půda – závislost na odrůdě rané - humózní, záhřevné půdy, bohaté na živiny pozdní - menší náročnost, pH – 5,5 – 7,0  Teplota – nenáročné, optimální t pěstování - od 15 – 20st.C  Vláha – nadm.výška – do 400 – 500 m.n.m. rané - dostatek srážek, závlaha pozdní – dostatek srážek i bez závlahy Požadavky na hnojení: Vysoké  Organické hnojení – t.ha-1, hnůj  Anorganické hnojení – N – výška dávky ovlivňuje kvalitu

Léčivé účinky zelí : -obsah vitamínu C předchází vzniku rakoviny - balastní látky - regulace zažívání - kysané zelí - regulace pálení žáhy - léčení žaludečních vředů (šťáva ), zmírnění zánětů - působí dezinfekčně - látka Acetylchlorin - působí při depresích - obsah antioxidantů - odolnost proti chorobám Osevní postup: 1.trať, předplodina – luskovina, jetelovina

Kontrolní otázky: 1. Jmenujte konzumní části košťálové zeleniny? 2. Vyjmenujte zástupce košťálové zeleniny 3.Zelí hlávkové je: a) teplomilné b) neutrální c) chladnuvzdorné 4. Konzumní částí zelí je: a) list b) košťál c)hlávka 5) Zakreslete možné tvary hlávek zelí. 6. Podle kterých kriterií dělíme zelí? 7.Jaké jsou požadavky zelí hlávkového na hnojení organickými hnojivy? 8.Jaké půdy vyžaduje zelí, do jaké trati jej zařadíme?

Zdroj foto: cea2.jpg/258px-Brassica_oleracea2.jpg prodej-semen-zeli-05-gr.jpg Literatura: Melichar Miroslav a kol. Zelinářství. Praha : ČZS, Květ, IBSN