Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Slovní úlohy o společné práci
Základy počítačů a kancelářský software
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
MAPA BUDOV A ZAŘÍZENÍ V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OLOMOUCE Jan Příborský.
UNIMARC a MARC21 v ČR Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2003 Hradec Králové.
Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového.
Jiří Rataj Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova v Praze Konference ZIG-CZ , Praha T Series a Z30.50.
Algoritmizace 9. Ročník.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Analýza informačního systému
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
Metalib a stahování záznamů Martin Vojnar
Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Referát č.8 Daniela Venusová.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Novinky JIB: MetaLib 2.13 Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven 2003UK,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Vzor na všechno. Vzor – úvod Problém .. Příklad: widgety .. Jak na to? .. Známý také jako...
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Tvorba procedur ve VBA Microsoft Excel
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ TINLIB / T SERIES Akademie muzických umění června 2002.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Akademie múzických umění června 2002.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Excel a Excelent v denní praxi
Sdílená katalogizace – přebírání záznamů pomocí Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
Nep ř ímá úm ě rnost Pojem nep ř ímá úm ě rnost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Úvod do databází zkrácená verze.
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
JIB a import záznamů do katalogu v prostředí Advanced Rapid Library Jiří Mika Středočeská vědecká knihovna v Kladně Zpracováno
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy v automatizační technice
Funkce krajských knihoven při zavádění RDA
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
TABULKA – JEDNODUCHÉ POČETNÍ VÝKONY
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Účetní doklady I.
Přímá úměrnost Ing. Kamila Kočová
MS EXCEL – tabulkový procesor
Slovní úlohy o společné práci
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Analýza informačního systému
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan

Odbočka úvodem DB stroje (Oracle) a stroje na operování se záznamy (MarcMan Standard) Tabulkové procesory (Excel) a stroje na operování se záznamy (MarcMan) Program (tabulka) v Excelu a konvertor (MarcMan Light) Příklad

Příklad: Řešíme problém První dělník vykope příkop za 1.5 hod. Druhý dělník za 3 hod. Za jak dlouho, pracují-li oba? První za B hodin, druhý za C hodin. Za jak dlouho ( D ) oba? Zkonvertuj Unimarc záznam na Marc21 záznam

Kopáči

MarcMan Záznam $a František $b Palacký Pravidla 100 $a -> 200 $b { } 100 I1 -> 200 I2 { } 100 I1 -> 200 I2 {S=“9” } Záznam výsledek $b František

Struktura řešícího „stroje“ pro problém „Kopáči“ Obecný nástroj – Excel (pravidla a „to“, co je interpretuje a provádí (majitel B.G) Konkrétní naplnění: Vzoreček C.B:(B+C), (majitel Seminář Jinonice) Zápis podle pravidel Excelu (Krbec)

Struktura řešícího „stroje“ pro problém „Unimarc/Marc21 konverze“ (MarcMan Light) Stroj MarcMan pro operace se záznamy (Multidata Praha) Stanovení konverzních pravidel (NK ČR) Naplnění pravidly (ÚVT UK)

Excel MarcMan Standard/Light Výsledek Záznam B, C Výsledek D Stroj Excel Algoritmus (vzoreček) Stroj MarcMan Algoritmus (pravidla)

Struktura financování konvertoru MarcMan Light Stroj MarcMan (Multidata Praha) – zdarma PRO účely MarcMan Light konverzní pravidla (NK ČR) – financováno z grantových prostředků Naplnění (ÚVT UK) - financováno z grantových prostředků Důsledek: Konvertor MarcMan Light je zdarma (v ČR)

Struktura financování pro problém „Kopáči“ Tabulkový procesor Excel (? B.G. půjčí?) Vzoreček – zdarma Zápis podle pravidel- zdarma Důsledek: Excelovska tabulka pro „Kopáče je zdarma? ANO! Ale jen pro toho, kdo vlastní Excel, pokud B.G. nepůjčí.

Struktura MarcMan Standard Konverzní stroj MarcMan Naplnění pravidly NK nebo prázdné

MarcMan Standard není jen konvertor Unimarc/Marc21 Co to tedy je? Výsledný produkt závisí na pravidlech, kterými je MarcMan naplněn. Můžeme ho použít např. jako: Konvertor z nějakého formátu A do nějakého formátu B Kontrolor správnosti záznamů (nějakého formátu) Editor záznamů …

Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Děkuji za pozornost