ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář 20. 11. 2007 Knihovna AV ČR, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
ResearcherID, ORCID a Scopus Author ID v AV ČR
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Zakládání dodavatele 1. i 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
ASEP školení pro začínající zpracovatele
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno – Praha
Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Vyhledat záznamy: rok sběru, ústav,RIV, typ dokumentu J Košík, tisk Vyhledat záznamy podle systémových čísel Vyhledat své neodeslané záznamy.
Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání (liší se podle báze)
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Pracovní setkání Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
Doplnění DOI do záznamu. DOI DOI (zkratka anglického Digital Object Identifier) je komerční centralizovaný systém pro identifikaci copyrightem chráněných.
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha

Program Data – odevzdání dat sběr 2007 Opravy dat sběr 2007 Data - sběr 2008 Dotazníky IPAC – nové funkce Diskuse

Předčasné projekty vročení v záznamu < rok zahájení projektu Př. Výsledek s vročením 2005 se váže na projekt, jehož řešení začne v roce Zanedbatelné množství z celkového počtu odevzdaných záznamů Vyřešeno: Sběr 2006 – opravná dávka Starší data - ve statistikách RIV nebudou započítávána, i když fyzicky v bázi zůstávají

Předčasné výzkumné záměry vročení v záznamu < rok zahájení výzkumného záměru Př. výsledek s vročením 2003 se váže na VZ, který začne v roce Vyřešeno: Sběr 2006 – opravná dávka Starší data - ve statistikách RIV nebudou započítávána, i když fyzicky v bázi zůstávají

Předčasné výsledky - data

Předčasné výsledky VZ - data

Předčasné výsledky P - data

Odevzdání dat poskytovatelům ČBÚ: Nenalezena odevzdaná data z loňského roku. Překvapení, že AV nějaká data odevzdává. MK: Jsou požadována data bez neuplatněných výsledků projektů mimo ústavy AV

Opravy dat sběr 2007

Opravné dávky 2007 Chybná ISSN, ISBN Smazání duplicitních záznamů Oprava výzkumných záměrů špatně vybraných z rolety Doplnění JI, které nejsou v RIV Doplnění VZ Doplnění uplatněných výsledků

Opravné dávky 2007 – nesmí se! Mazat záznamy již odevzdané, kromě duplicit Měnit typ dokumentu Mazat či přidávat projekty Měnit jména autorů

Opravy JI Záznamy JI neodevzdané do RIV KNAV – označí záznam 2007 a označí záznam do RIV. Kdo má klienta - bude opravovat přes klienta a záznamy zkontroluje kontrolním programem. Kdo nemá klienta - záznamy budou zobrazeny ve formuláři a kontroly na webu.

Opravy termín Ale čím dřív, tím líp …

Sběr 2008 Struktura RIV 2008 (manuál příloha P2) Zakázané časopisy (manuál příloha P8) Projekty CEP v záznamech Kontrolní program DOI Dotazníky

Přílohy manuálu – P2, P8 Str. 17 Definice druhů výsledků

Projekty CEP v záznamech V záznamech by měly být uvedeny všechny projekty, na jejichž základě výsledek vznikl. Pokud v záznamu jsou uvedeny pouze projekty, kde není příjemcem ani spolupříjemcem ústav AV, je nezbytně nutné, aby v záznamu byl výzkumný záměr ústavu..

Kontrolní program Úprava programu: shoda s kontrolním programem RV, ale přehlednější hlášení Navíc: kontrola ISSN a ISBN, VZ jiných ústavů, nepřítomnosti VZ upozornění na projekt mimo AV upozornění na časopis s bodovou hodnotou 0

DOI – nové pole DOI (zkratka anglického Digital Object Identifier) je komerční centralizovaný systém pro identifikaci copyrightem chráněných děl přístupných v digitální podobě, jako jsou např. články z vědeckých sborníků. copyrightem 017 $a – DOI Vyplnění pole je podmíněně povinné u typů J, B, M. Obsahem pole je číslo DOI - Digital Object Identifier. Zapisuje se jako několikamístná skupina číslic, např /ISBN / / DOI se v tomto poli neuvádí jako URL adresa, ale pouze jako DOI číslo, systém si link na elektronický dokument vytváří sám.

DOI - SCOPUS

DOI - ARL

IPAC

Vyhledávání v IPAC Jednoduché, rozšířené, expertní vyhledávání

Rozšířené vyhledávání

Expertní vyhledávání

Nové funkce IPAC Fráze x kompletní termíny

EXPORT do csv Soubor se bude ukládat s koncovkou txt. Další sloupce: Vročení Citace zdroje ISSN/ISBN Počet citací Konference Připomínky do

Formát s citacemi

IPAC – budoucnost hledání v autoritách projektů vyhledání všech projektů ústavu a navázaných záznamů vyhledání všech projektů ústavu bez výsledku vyhledání všech ukončených projektů ústavu

Hledání v autoritách autorů vyhledání všech autorů ústavu, kteří odevzdávají v daném roce data do RIV Vyhledání autorů a protokolů u nichž jsou příjemci

IPAC – kontrola dat pro ústav

Zpracovatel – profese, délka zpracování Knihovník24 V oboru10 Jiný13 Zpracování < 5 18 Zpracování >529

Zpracovatel – další zpracování, počet Zápis, kontrola13 Zápis, kontrola, sestavy31 Jiné 3 Zpracovatel jeden35 Více zpracovatelů 5 Účty 7

Pořizování záznamů Zpracovatel sám24 Vědci aktivně23

Zájem ústavu z pohledu zpracovatelů Dostatečný24 Malý14 Nemohu posoudit 6 Jiný 2

Zájem vědců z pohledu zpracovatelů Velký 13 Malý 10 Nemohu posoudit 10 Žádný 3 Jiný 2

Kdo rozhoduje o záznamech do RIV pouze vědec 2 pouze zpracovatel 9 zpracovatel+vědec 24 zpracovatel+vedení 12

Závěr Opravy dat 2007 Vstup dat 2008 – průběžně Návrhy na úpravu IPAC Předmět: IPAC