Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Advertisements

Sociální systém organizace
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Petr Krčál Katedra politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Ústav pedagogických věd FF MU
Organizační struktury
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Tři politické ekonomie sociálního státu
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální struktura, stratifikace a problém společenské nerovnosti II.
Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Sociální struktura a dynamika
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Objektové programování
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Jak se pozná sociální podnik
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
(komentovaný přehled)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
MARKETING.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Sociální diferenciace
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Chudoba jako sociální problém
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Sociální stratifikace
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Sociální stratifikace.
Sociální stratifikace
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
7lOSnQ
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Strukturace učiva Příprava učitelova.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Teorie fiskálního federalismu
Moc médií 3.3..
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Transkript prezentace:

Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí společnosti podle významných rozdílů. Tyto rozdíly i samotná diferenciace mají povahu sociální instituce a jsou symbolicky vyjádřeny.

Funkce sociální diferenciace  Funkce znamená, jaký význam sociální diferenciace pro společnost má, důvod, proč se diferenciace reprodukuje.  Funkce poznávací – vychází z možnosti zobrazení velkých sociálních systémů prostřednictvím struktury. S. d. dále umožňuje snížit počet jednotek, ke kterým se vztahují rozhodnutí, když počet jedinců je příliš vysoký.  Funkce motivační - je spojena s možností odlišení, vyniknutí a přijetí uznání ve skupině, kterou právě nemá jako jedinec. Nerovnoměrná distribuce zdrojů pro naplňování potřeb vytváří sociální diferenciaci. Jedinec je motivován snahou získat nejlepší pozici při využívání zdrojů.

Definice vertikální diferenciace Jednotlivé části sociální diferenciace jsou ve vzájemných vztazích nadřazenosti a podřazenosti. Vertikální diferenciace představuje řád sociálního celku, a to ve způsobu uspořádání částí.

Definice horizontální diferenciace Jednotlivé části vydělené v sociální diferenciaci jsou relativně nezávislé. Každá je definována sama o sobě. V horizontální diferenciaci jsou samostatné sociální celky, jen menší než je společnost.

Vlastní faktory vertikální diferenciace  Podle znaků se ve vertikální diferenciaci odlišují části, faktory naplňují význam diferenciace.  Moc - znamená schopnost prosadit záměr jednoho subjektu u jiného subjektu.  Bohatství – znamená dispozici s prostředky naplňování potřeb v objemu přesahujícím spotřebu jedince v situaci, kdy jsou prostředky vzácné.  Prestiž – ocenění, veřejné vyjádření uznání, vzor jednání.

Třídní diferenciace  Pojetí třídy a třídní diferenciace není v sociologii ustáleno. Je pouze převažující trend a zde je prezentován jako model.  T. d. používá jeden dominantní faktor a ostatní jsou odvozeny.  Třída je část celku charakterizovaná specifickým zájmem.  Třídní struktura je jednoduchá – polární.  Mezi třídami je konfliktní vztah.

Stratifikace  Stratifikace je prezentována nejčastěji jako model strukturně funkcionální (Davis, Moore).  Na rozdělení se podílí kombinace faktorů.  Rozdělení na vrstvy, které jsou charakterizovány způsobem života.  Je běžně vnímána.  Počet vrstev se odvíjí od základního rozdělení na tři části.  Diferenciace je nekonfliktní. Je reálným prostorem pro sociální vzestup (i sestup).  Hranice mezi vrstvami nejsou zřetelné. Zařazení do vrstvy je vyjadřováno symbolicky.