Firewall.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Síťové prvky.
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Brána firewall a její využití
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Tomáš Lipovský. Peer-to-peer způsob sdílení Seed – uživatel s kompletním souborem Peer – uživatel bez kompletního souboru Leech – uživatel s nízkým UD.
PC SÍTĚ I.
Překlad síťových adres - NAT
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Softwarové zabezpečení serveru
Technologie firewallů - Filtrování paketů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Informatika Internet.
Aplikační proxy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Návrh počítačové sítě malé firmy
Protokol TCP/IP a OSI model
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Síťové prvky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-15.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Není firewall jako firewall Ladislav Šolc Security Systems Engineer Microsoft ČR&SK.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Firewall na Linuxu Vypracoval: Petr Toman. Druhy firewallů Aplikační proxy servery – pracuje na aplikační vrstvě pro konkrétní aplikační protokol. Firewally.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Informatika – Datové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
Inf Elektronická komunikace
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Úvod do počítačových sítí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Ing. Jiří Šilhán IP Spoofing.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Firewall

Firewall Firewall je soubor pravidel, jež chrání vnitřní síť LAN před útokem "zvenčí" - v praxi především z Internetu. Může být pouze na jednom PC a nebo na síťovém serveru, přes který jsou všechna ostatní PC napojena. Chrání tak počítače před útokem hackerů, před viry a wormy (červy).

Firewall obsahuje pravidla, jež řídí komunikaci z vnitřní sítě směrem ven, komunikaci soustřeďuje do jednoho uzlu, odfiltrovává nebezpečné služby, blokuje nepřátelské monitorování sítě apod. Firewall má za úkol kontrolovat všechny porty a komunikaci na nich probíhající. Tu vyhodnocuje podle pravidel, jež má nastaveny.

Firewall je prvotní obrana jež nás chrání před útoky z Internetu do naší lokální sítě. Zabraňuje pokusům o spojení po nepovolených protokolech, zakázaných portech, nepovolených IP adresách apod. 

Metody firewallu Firewall pracuje ve dvou základních metodách. Vyhodnocení IP datagramu - zda vyhovuje nastaveným podmínkám. Jedná se o paketový filtr (kontrola síťové) vrstvy. Vyhodnocení obsahu jednotlivých paketů - jde o tzv. aplikační bránu (kontrola aplikační vrstvy).

Paketový filtr Pracuje tak, že vyhodnocuje jednotlivé pakety podle hlavičky IP datagramu. Datagram obsahuje: IP adresu odesílatele IP adresu příjemce Zdrojový port Cílový port a další informace. Paketový filtr nedokáže vyhodnotit obsah jednotlivých paketů.

Aplikační brána Aplikační proxy Brána, která pracuje na úrovni aplikační vrstvy. Principem je, že všechny pakety procházející ven ze sítě musí projít touto branou, což je využíváno pro řízení přístupu k vnější síti (např. omezení velikosti stahovaných souborů, žádné porno) a monitorování provozu (např. co kdo stáhl). Komunikace většinou probíhá tak, že lokální klient kontaktuje proxy server, který poté vystupuje jako prostředník Příkladem je HTTP proxy, FTP proxy, SMTP proxy apod. Pro uživatele není transparentní - je třeba u aplikací nastavit použití proxy serveru (přičemž aplikace to musí umožňovat). Náročnost na výkon - každá služba potřebuje vlastní proxy.