Bezpečně studiem Vlasta a Vašek Studentští poradci MASARYKOVA UNIVERZITA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. INFOSCHŮZKA s 1. ročníky akademický rok 2009/2010.
Advertisements

Přijímací řízení.
Studentská PARDUBICE 2
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
2012 Základní informace o studijních PRAVIDLECH A povinnostech pro studenty doktorského studia.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH PRAVIDLECH A POVINNOSTECH PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDENTY 2011.
Práva a povinnosti studentů. 2 Co je upravuje Zákon o vysokých školách §§ 62 a 63 Studijní program a studijní plán oboru Vnitřní předpisy univerzity a.
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Prospěchové stipendium Mají na něj nárok pouze prezenční studenti Vyplácí se zpětně každý rok (výše je cca kč) po jednotlivých oborech 10% studentů.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
Nejpodstatnější změny ve Studijním a zkušebním řádu
Informace o studiu na ZČU pro studenty prvních ročníků
IS MU krůček po krůčku.
Studijní plány a ECTS Jitka Brandejsová.
4. ročník studia (1. ročník Mg. Studia) zadání diplomové práce nejpozději do konce zkouškového období tj. do témata diplomových prací vypisují.
VÍTÁME VŠECHNY STUDENTY
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
2014 Základní informace o studijních povinnostech
LETNÍ ŠKOLA PRO PREZENČNÍ FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH ÚT: 9.00 – A 13:00 – 14:
2. infoschůzka.
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
1 Změny studijního a zkušebního řádu. 2 Kde najdu SZŘ dokumentový server IS MU
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Den otevřených dveří 2014 Filozofická fakulta MU založena l.p
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
2013 Základní informace o studijních PRAVIDLECH A povinnostech pro navazující magisterské studenty.
Analýza stipendií v r Stipendijní politika MU - seminář
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO: –
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
Studentští poradci Bezpečně studiem Martina a Dalibor
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“ doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. šéf CVT, jeden z tvůrců systému Informační systém Masarykovy.
Školení IS MU pro SO Podzim 2007 Právnická fakulta MU.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Studium, Poplatky spojené se studiem, stipendia
LETNÍ ŠKOLA PRO PREZENČNÍ FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH ÚT: 9.00 – A 13:00 – 14:
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
Dvouoborová bakalářská Anglická filologie
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Stipendia a poplatky Pavel Buriánek Kateřina Hovorková Univerzita Karlova v Praze.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 23. září 2011.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UTB VNITŘNÍ NORMA FAKULTY MANAGEMENTU A EKONOMIKY.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Studentští poradci Bezpečně studiem Vašek a Lenka
Akademický rok 2017/2018 Zápis ke studiu.
Studentská PARDUBICE 2
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Zápis do studia na FF UHK
Dvouoborová bakalářská Anglická filologie
Zápisem do 1. ročníku jste se stali studenty
Studentští poradci Bezpečně studiem Vašek a Lenka
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Bezpečně studiem Katedra sociální politiky a sociální práce
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
VNITŘNÍ NORMA FAME DOPLŇUJÍCÍ STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UTB
Vysoké školství ČR: „Povinné minimum” pro budoucího studenta
Základní informace pro studující 1. ročníku
Evidence studijních plánů
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Porada vedoucích SO
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„Povinné minimum” pro budoucí studenty a studentky vysoké školy
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

Bezpečně studiem Vlasta a Vašek Studentští poradci MASARYKOVA UNIVERZITA

Obsah o Neznalost neomlouvá o Jak projít o Co když se nedaří o Jak je to s přerušením či studiem v zahraničí o Peníze od školy o Peníze škole o Co se stane zlobivým studentům o Dvě studia o Termíny, které je dobré neprošvihnout o Nejčastější příčina nepříjemností o Kde hledat

Neznalost (SZŘ) neomlouvá o Studijní a zkušební řád MU (SZŘ) Pravidla opakování zápočtů a zkoušek Podmínky postupu do dalšího semestru Podmínky nedobrovolného ukončení studia Pravidla pro přerušení studia o Směrnice a opatření děkana ( FI ) Provedení SZŘ (např. o ISP, výši poplatků, realizaci studijních oborů atd.) či jiných vnitřních předpisů o Statut MU (poplatky) o Stipendijní řád MU & fakultní stipendijní programy

Jak projít do dalšího semestru I o Podat žádost o zápis do semestru. o Kladně vyřízena bude budeme-li mít úspěšně: o ( „zelená políčka“) alespoň 15 kreditů ze současného NEBO o spolu s minulým semestrem 45 kreditů NEBO o splněný min. počtu kreditů za studium (180) a přitom být ve standardní době studia, A ZÁROVEŇ o mít splněny všechny předměty, které byly opakované. jinak -> rozhodnutí o ukončení studia. Pozor do výpočtu kreditů pro postup do semestru se nezohledňují kredity uznané z jiných studií.

Jak projít do dalšího semestru II o Neúspěšné předměty (F, N, -) o povinné – IS automaticky zapíše v nejbližším možném semestru, kdy se předmět vyučuje, o povinně volitelné – okamžikem prvního zápisu se stávají povinnými - viz bod 1, o volitelné – IS sice znovu zapíše, ale lze požádat o výjimku a předmět neopakovat – možno pouze u předmětů za 18 kr. (bc).

Jak projít až k diplomu o Viz studijní katalog oboru / kontrolní šablona v IS o Je třeba splnit: - alespoň 180 kreditů (bc.) A ZÁROVEŇ - všechny povinné a některé povinně volitelné předměty oboru, - alespoň 2 různé povinné tělocviky (prezenční studenti). o Je třeba stihnout to do dvojnásobku let standardní doby studia. o Seznam toho, co je třeba splnit lze najít ve studijním katalogu, studijním plánu či vyčíst z kontrolní šablony (IS MU) o Volitelné předměty lze v zásadě vybírat z nabídky všech fakult MU, takže směle do toho…

Co když se nedaří o Typicky o Splnit předmět. o Nasbírat kredity pro postup do následujícího semestru. o Chodit do školy. o Řešení o Systém výjimek (dle SZŘ může děkan udělit výjimku z čehokoli), je o ně třeba požádat. Dobré vědět, kdy máme nárok a kdy žádáme nad rámec svých práv. o Formuláře žádostí visí na fi.muni.cz, lze ale využít vlastní formu. o Nezapomenout na odůvodnění a podklady.

Přerušení; studijní pobyt v zahraničí o Na přerušení je právo o pokud student absolvoval 1. semestr a o splnil podmínky pro postup do dalšího semestru. o Přerušení lze dosáhnout i v jiných případech o pokud k tomu Děkan shledá dobré důvody. o Např. při studijním výjezdu do zahraničí lze : o Domluvit se s garantem oboru a nechat si uznat předměty ze zahraničí (vždy v příp. ERASMUS) – platí jen u studia, přes které student vycestuje. o Zapsat si předměty jako normálně a plnit „dálkově“. o Studium přerušit (neslučuje se s prg. ERASMUS a další).

Peníze od školy (stipendia) o Dle Stipendijního řádu MU: o ubytovací stipendium, o na podporu tvůrčí činnosti, o na podporu mobility, o na podporu studia v doktorském programu, o sociální stipendium. o Dle stipendijních programů: o na podporu studentských vědeckých sil, o prospěchové stipendium, o mimořádné stipendium.

Peníze škole (poplatky) 1.Studuji dlouho (poplatky za DELŠÍ studium) o Přesáhl jsem roku zdarma; platím ,- za každých započatých 6 měs. 2.Studuji na druhý titul (poplatky za DALŠÍ studium) o Jsem Bc. a chci druhý; na FI neplatím naštěstí nic. 3.Studuji na druhý titul a ještě k tomu dlouho (poplatky za DELŠÍ DALŠÍ) o Jsem Bc. a studuji na další, a ještě k tomu déle než standardní dobu; platím ,-. Co lze dělat po vyměření: o Zkontrolovat (ne)zákonnost vyměření -> příp. požádat o přezkum. o Lze požádat o prominutí, snížení či odložení splatnosti (s odůvodněním). o Peníze jdou do stipendijního fondu => zpět studentům.

Co se stane zlobivým studentům o Např. při opisování u zkoušky, odevzdání nepůvodní práce, nezaplacení poplatků, urážky učitelů, ničení majetku apod. o vyhození od zkoušky, o neudělení zápočtu, o disciplinární řízení, které může skončit vyloučením ze studia.

Termíny, které je dobré neprošvihnout o Konec změn v zápisu do 3. října (předměty, výjimky, sem. skup.) o Žádost o ubytovací, popř. sociální stipendium (od 1. listopadu) o Přihlašování na zkoušky o Registrace předmětů od 1.prosince 17:00 (viz IS>reg.>Kdy se mohu reg.)Kdy se mohu reg o Přihlašování do seminárních skupin (od 14. února) o Zápis do semestru ! 31. ledna (do 20. února) IS>Student >Žádost o zápis… o Oznámení o návratu po přerušení / Žádost o prodloužení přerušení o Termín pro podávání přihlášek ke studiu, když to vypadá bledě (nelze se hlásit do stejného oboru, které právě studuji) - od o 30 dní na odvolání rozhodnutí (Žádost o přezkum)

Nejčastější příčiny nepříjemností o Neznalost informací, které jsou běžně dostupné o Komunikační problémy ve vztahu student – vyučující (=>nedorozumění) o Pozdní řešení problémů

Kde to zjistím přesněji >Studium > Bakalářské studium > Předpisy, návody a rady Studijní a zkušební řád Zákon o VŠ Poplatky > Studijní katalogy > Formuláře žádostí /study > Poplatky> Poplatky v jednotlivých akademických letech > Stipendia

Studentští poradci MASARYKOV Y UNIVERZIT Y Bezpečí nejen do studia! Vlasta Žáková a Vašek Štefela poradci.muni.cz