VYPRACOVALI: FILIP POLÁČEK, VITĚZSLAV KŘÍŽ SEXTA A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypařování.
Advertisements

Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Opakování učiva o nerostech I. část
Niob Pavel Čejka. Trocha historie Roku 1801 objeven C.Hatchettem minerál kolumbit a oxid - kolumbium V roce 1844 izoloval H.Rose z kolumbia tantal a niob.
Dusík, fosfor.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
F-prvky.
Štěpán Gál Uran.
Jaderná energie.
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
URAN (výskyt,význam,využití)
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Maria Curie-Skłodowska
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Cín Lukács Dominik sexta A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
Jaderná energie.
Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C.
PRVKY.
Změny skupenství látek
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Jaderná Energie.
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vojtěch Kubiš, Martin Šturc
Štěpení atomu a řetězová reakce
Aktinoidy aktinoidy jsou chemické prvky jejichž atomové číslo je v intervalu 90 až 103 nestálé, mají mnoho izotopů všechny aktinoidy lehčí než uran (transurany)
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
KOBALT.
Výroba a použití telluru
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
Mikrostruktura W pseudoslitin pro extrémní aplikace David Heralecký Daniel Švarc Jan Vokoun.
VODÍK.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Chrom Jan Lána.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Vypařování a kapalnění
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_14 Název materiáluZměny skupenství.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Uran, U, Uranium Jiří Pagáč 25. dubna 2012.
MOLYBDEN.
Změny skupenství látek
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Prvky s protonovým číslem
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Plutonium.
Transkript prezentace:

VYPRACOVALI: FILIP POLÁČEK, VITĚZSLAV KŘÍŽ SEXTA A Uran VYPRACOVALI: FILIP POLÁČEK, VITĚZSLAV KŘÍŽ SEXTA A

Základní údaje Uran je v čistém stavu stříbrobílý lesklý kov, který na vzduchu pozvolna nabíhá – pokrývá se vrstvou oxidů. Rozmělněný na prášek je samozápalný. Není příliš tvrdý a dá se za obyčejné teploty kovat nebo válcovat. Při zahřívání se stává nejprve křehkým, při dalším zvyšování teploty je však plastický.

Fyzikální vlastnosti Skupenství: pevné krystalová struktura: kosočtverečná Hustota: 19 g/cm3 Teplota tání: 1405 K (1132°C) Teplota varu: 4404 K (4131°C) Skupenské teplo varu: 417,1 kJ/mol Skupenské teplo tání: 9,14 kJ/mol Měrná tepelná kapacita: 117 J/(kg × K)

Historie Uran jako prvek byl objeven v roce 1789 lékárníkem a profesorem chemie Martinem Heinrichem Klaprothem. V roce 1896 zjistil Henri Becquerel, že uran je radioaktivní a – pokud nepočítáme objev rentgenových paprsků krátce předtím – vlastně tím radioaktivitu objevil.

Výskyt Uranové rudy se vyskytují v Kanadě, Austrálii, USA, Nigeru, Rusku a Jihoafrické republice. V Evropě se uran těží v Rumunsku, Ukrajině a České republice. Uran se také vyskytuje v mořské vodě v koncentraci asi 3,3 µg/l.

Využití Z ekonomického a technologického hlediska je důležité především jaderné využití uranu, ostatní možnosti využití jsou spíš vedlejší. Dnes se po tzv. obohacení uranu (zvýšení koncentrace izotopu 235U) používá jako palivo v jaderných reaktorech nebo jako náplň jaderných bomb.

Využití ochuzeného uranu ve vojenství Využívá se vedle wolframu pro výrobu protipancéřových projektilů (tzv. šípové, přesněji podkaliberní střely – průměr střely je menší než průměr hlavně, ze které je vystřelena). Je třeba důrazně upozornit na to, že toto použití jako takové nemá absolutně žádnou souvislost s jaderným využíváním uranu pro výrobu nukleárních zbraní.

Seznam zdrojů: WWW.WIKIPEDIA.CZ