Co je to psychóza? Schizofrenie – prototyp psychotického onemocnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Kleine – Levinův syndrom
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
o.s. Péče o duševní zdraví
Časné psychózy MUDr. Petr Příhoda
PSYCHICKÉ JEVY.
Klinická propedeutika
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Klinická propedeutika
Poruchy nálady – klasifikace, klinický obraz, průběh
Návykové látky, závislosti
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
- definice, charakteristika, průběh
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Sledování bipolárních pacientů
Schizofrenie (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Schizofrenie, zařazení dle klasifikace.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli.
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Tělesné sebepojetí.
Další psychotické poruchy
Specifické dětské diagnózy
Psychologické aspekty zdraví
Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN Brno
Schizofrenie PSY 442 Speciální psychiatrie
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Schizofrenie MUDr. Radovan Přikryl, Ph.D. Mgr. Hana Kučerová Psychiatrická klinika LF MU Brno.
Speciální psychiatrie
Psychiatrické vyšetření
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
SCHIZOFRENIE.
Psychotické poruchy Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Definice, základní pojmy
Sebevražedné jednání V čem vidíte rozdíl mezi sebezabitím a sebevražedným jednáním ? Jaké typy sebevražedného jednání znáte ? Jaké jsou nejčastější příčiny.
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Charakteristiky vybraných nemocí
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
Měření subjektivní kvality života a míry zotavení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Tomáš Volf, Anna Svobodová
Psychiatrické vyšetření
Transkript prezentace:

Co je to psychóza? Schizofrenie – prototyp psychotického onemocnění

MKN 10: Psychické poruch F00-F99 F20 – 29 Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy F 20 schizofrenie F 21 schizotypní porucha F 22 trvalé duševní poruchy s bludy F 23 akutní a přechodné psychotické poruchy F 24 indukovaná porucha s bludy F 25 schizoafektivní poruchy F 28 jiné neorganické psychotické poruchy F 29 nespecifická neorganická psychóza

Schizofrenie Schizofrenie je duševní onemocnění charakterizované poruchami téměř všech psychických funkcí. Zásadní je porucha myšlení a vnímání, oploštělá nebo neadekvátní emotivita a narušené chování a jednání

Schizofrenie - epidemiologie celoživotní prevalence 1% incidence stejná u obou pohlaví, 2-4 případy na 10 000 ročně malá variabilita prevalence a incidence v různých geografických a kulturních podmínkách muži – začátek mezi 15. a 25 rokem, u žen později (mezi 25. a 35 rokem), ženy mírnější forma, lépe reagují na léčbu, lépe sociálně fungují (vliv estrogenů)

Schizofrenie - etiopatogeneza Současný pohled: zevní faktory se připojují ke genetickým a vzájemná interakci může vést k rozvoji klinicky manifestní psychotické poruchy nejčastěji manifestace v období puberty (rizikové období charakterizované bouřlivými změnami organismu).

Schizofrenie - projevy Pozitivní příznaky (=psychotické ) příznaky halucinace (poruchy vnímání) bludy a dezorganizace (myšlení, řeči a chování) Negativní příznaky ochuzení psychiky apatie, ztrátu motivace a prožitku radosti, sociální stažení, ochuzení řeči a myšlení Souvisí s funkční neschopností a kvalitou života Další příznaky - afektivní příznaky deprese (v iniciální fázi, postpsychotická deprese) až 10% nemocných se schizofrenní poruchou spáchá suicidium

Schizofrenie - projevy Kognitivní dysfunkce (narušení poznávacích schopností): přítomná před začátkem psychózy hlavní příčina proč se nemocní nejsou schopni zapojit do normálního života spojena s negativními příznaky a abnormitami centrálního nervového systému (CNS) skládá se z měřitelných komponent (paměť, exekutivní funkce -schopnost plánovat a řešit úkoly, pozornost a další)

Schizofrenie – klinické formy Paranoidní schizofrenie Nejběžnější, relativně snadno diagnostikovatelná V klinickém obraze dominují bludy (relativně stálé, nejčastěji paranoidní), obvykle provázené halucinacemi (nejčastěji sluchovými – hlasy, které pacientovi hrozí nebo dávají příkazy). Hebefrenní schizofrenie začíná nejčastěji v dospívání, karikuje pubertální projevy, charakteristické nepřiléhavé chování (manýrování) a emoce, inkoherentní verbální projev (americká klasifikace nazývá tuto formu dezorganizovanou)

Schizofrenie – klinické formy Katatonní schizofrenie v popředí jsou poruchy motoriky- zvýšené až bezcílné motorické aktivity, grimasování, manýrování (produktivní forma) nebo naopak ve smyslu stuporu (neproduktivní forma). časté stereotypie ve verbálním projevu a chování, může být přítomna vosková ohebnost, nástavy

Schizofrenie – klinické formy Nediferencovaná schizofrenie Neodpovídá žádnému z výše uvedených typů, což vystihuje již název. Zahrnují symptomatologii více forem a nelze rozhodnout, která je v popředí. Reziduální schizofrenie Chronický stav přetrvávající po odeznění akutních příznaků. Projevuje se podivínstvím, zanedbáváním sebe i okolí. Simplexní forma Je charakterizována postupným stažením do sebe, poruchou vůle, oploštěním emotivity

Schizofrenie - průběh 25% psychiatrických hospitalizací a 50% přijetí do psychiatrických zařízení za rok často chronický průběh často vede k trvalé invaliditě - celosvětově patří mezi 10 nejvýznamnějších příčin úplné invalidity první manifestaci psychózy předchází prodromální příznaky (zvláštní chování, pocity, myšlenky, ochuzení, vztahovačnost, pocity cizosti), nespecifické příznaky (nespavost, úzkost, podrážděnost) rozhodování napomáhá přítomnost kognitivního deficitu

Schizofrenie - průběh nejčastěji opakované psychotické epizody (=relapsy, tj exacerbací psychotických příznaků) přibližně třetina se po několika málo atakách vrátí k normálnímu životu u další třetiny se střídají epizody schizofrenie s remisemi, nejsou schopni se vrátit k svému předchozímu zaměstnání poslední třetina se nezbaví příznaků psychózy, nejsou schopni samostatného života,odkázáni na pomoc rodiny, popř. zdravotnického zařízení

Schizofrenie diagnostika na základě rozhovoru, pozorování, konfrontace s údaji objektivní anamnézy tyto diagnostické možnosti plati pro celou oblast psychiatrie

Schizofrenie - diagnostika lékaři prvního kontaktu hrají důležitou roli při časné diagnóze důležitým ukazatelem změna chování a fungování. lékař, pokud tyto příznaky pozná, informovat rodinu získat ji ke spolupráci a poslat nemocného k odborníkovi se setkává se schizofrenním nemocným v případě akutní exacerbace , kdy může být přivolán, aby zorganizoval převoz nemocného do psychiatrického zařízení

Léčba farmakologická Základ léčby – antipsychotika (AP) Dělení AP: AP klasická, I. generace nová AP (AP II. generace, atypická AP) globální efekt je srovnatelný Atypická AP příznivěji ovlivňují negativní a afektivní příznaky, lépe snášena (zlepšují kvalitu života, zvyšují spokojenost pacienta a snižují spotřebu zdravotní péče) . atypická AP (klozapin, risperidon, olanzapin, quetiapin, ziprasidon, amisulprid, zotepin) se liší farmakologickým profilem, v praxi vedlejšími příznaky

Léčba schizofrenní poruchy komplexní přístup - kromě farmakoterapie psychosociální intervence a pomoc v takových oblastech jako je ubytování, finance a osobní vztahy Schizofrenní porucha je proces, který prochází různými fázemi, které vyžadují poněkud odlišnou strategii a taktiku. Ve všech fází léčby je zdůrazňováno, že i když základem je farmakoterapie, měla by tarmaky být doplňována psychosociální intervencí.

Fáze léčby: akutní fáze Cíl odstranění pozitivních příznaků Farmakoterapie: maximální tolerované dávky Trvání: 4-8 týdnů Fáze stabilizace: Cíl zlepšení negativních příznaků a kognitivního deficitu (ustupují do 6-12 měsíců, u řady nemocných v mírné intenzitě přetrvávají) Farmakoterapie: nadále nezbytnou podmínkou Fáze stabilní Cíl prevence relapsu (excacerbace psychotické symptomatologie), dosažení remise a její udržení Farmakoterapie: minimálními účinnými dávkami

Léčba schizofrenie Po první epizodě léčba antipsychotiky 1- 2 roky po opakovaných relapsech dlouhodobě, celoživotně u většiny chronický průběh s častými relapsy (opětný rozvoj pychotické příznaků). dlouhodobá léčba snižuje výskyt relapsů u nemocných, kteří léčbu vysadí, relaps 3 krát častější (20% vs 60-70%), přesto řada nemocných léčbu vysadí část nemocných relabuje i při udržovací medikaci (ročně 20% - 30%)

Agresivní a neklidný nemocný Základní pojmy: psychomotorický neklid - na výzvu se zklidní psychomotorická agitovanost - na výzvu se nezklidní, přistupují další příznaky, včetně agresivních projevů. raptus - náhle vzniklá psychomotorická agitovanost agrese - přiměřená odpověď na nebezpečí zvenčí patologická agrese - vyplývá z psychické poruchy, není přiměřenou odpovědí na nebezpečí zvenčí

Agresivní a neklidný nemocný prodromální stádium: nespavost, podrážděnost, morozita, hostilita vnitřní neklid – může se vyvinout v psychomotorický neklid a agitovanost, k charakteristikám patří aktivní negativizmus a agresivní projevy Podle intenzity dělíme agresivitu do 4 stupňů: 1. agrese vůlí potlačená - projevuje se např. svíráním pěstí, záškuby lícního svalstva 2. agrese verbální 3. agrese fyzická vůči věcem 4. agrese fyzická vůči zvířatům a lidem Léčba : trankvilizéry, AP

Nemocný se suicidálními tendencemi Základní pojmy: Sebevražda a sebevražedný pokus - vědomý úmysl dobrovolně zemřít Sebezabití - chybí úmysl zemřít a cílevědomá příprava (například v deliriu) Parasuicidium - vědomá příprava sebevražedného aktu bez touhy zemřít, uniknutí z obtížné situace Suicidální krize - stav, který předchází suicidálnímu jednání, může vyústit v dokonané suicidium

Nemocný se suicidálními tendencemi Základní údaje: prevalence dokonaných suicidií 10-20/10 000/rok suicidálních pokusů 15x více většina spojena s psychickou poruchou, nejčastěji s depresivní a psychotickou poruchou nebo abúsem alkoholu a návykových látek depresivní porucha - celoživotní riziko dokonaného suicidia circa 5%. dokonané sebevraždy > 1/3 léčena psychiatry,více v kontaktu s lékařem primární péče adekvátní antidepresivní léčba u malého počtu

Nemocný se suicidálními tendencemi Vývoj suicidálního jednání: presuicidální syndrom: 1. stažení do sebe se ztrátou zájmů, 2. obrácení agrese vůči sobě s pocity provinění, 3. snění o smrti (suicidální myšlenky nemají konkrétní obsah a jedinec se jim brání) suicidální tendence- ambivalentní a pasivní postoj suicidální úvahy – úvahy o konkrétním postupu rozhodnutí a realizace - paradoxně vyvolá uklidnění málo často suicidální akt v rámci impulzivního či zkratkového jednání

Nemocný se suicidálními tendencemi Léčba zajistit trvalý dohled (hospitalizaci), otevřeně řečeno pacientovi i jeho příbuzným odlišit, zda důvod psychogenní nebo psychotický psychogenní příčina - krátká psychoterapeutická intervenci (rozpoznání psychotraumatu, objasnění souvislostí s aktuálním psychickým stavem, hledání východiska, empatie a pomoc ze strany okolí) psychotický stav a neúčinnost psychoterapie – farmakoterapie (trankvilizéry perorální či parenterální, antipsychotika)