Management zdraví mléčné žlázy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Poporodní kontrola dojnic
Metabolizmus a zdraví mléčné žlázy
B.Procházka Poděbrady 16. –
Bob James Dept. of Dairy Science
Sledování poporodního období u krav
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Využití dat z Milk Profit Data k řešení mastitidní situace v chovu.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
DIAGNOSTIKA AKUTNÍHO ZÁNĚTU V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE
Bob James Dept. of Dairy Science
Zásady výživy sportovce
Kontrola mléčné užitkovosti
stravovací režim školáků
Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data
Management zdraví pohybového aparátu v chovech skotu
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Co znamená, že máte revma?
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Žena a sport.
Poruchy mechanizmů imunity
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Stres → všeobecný adaptační syndrom
Management chronicky infikovaných dojnic
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Péče o nemocného s appendicitis
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zdravotní problém lidstva
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Nutriční poradenství.
Vakuum-kompresivní terapie
Akutní metabolický stres
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
PRODUKČNÍ A PREVENTIVNÍ MEDICÍNA DOJNIC MVDr. SOŇA ŠLOSÁRKOVÁ, Ph.D. MVDr. PETR FLEISCHER, Ph.D. MVDr. MILOSLAV SKŘIVÁNEK, CSc. VÚVeL, Brno
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Optimalizace krmných dávek
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Antimastitidní program v chovech skotu Jana Nováková Pfizer.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
Vliv výživy na produktivitu prasat
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
PESTROST STRAVY.
Vliv kukuřičné shredlage na laktační užitkovost a stravitelnost škrobu v celém zažívacím traktu u dojnic.
Malnutrice.
Anaerobní práh.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Glomerulonefritis.
Poruchy mechanizmů imunity
Maso a masné výrobky Dodatky.
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

Management zdraví mléčné žlázy Konference ČBS, 8.11.2014 MVDr.Gabriela Zelinková

Management suchostojného a tranzitního období 52% mastitid v prvních 100 dnech laktace má původ v suchostojném období (Bradley and Green,2000) IMI při otelení snižuje nádoj o 5% (Hogeveen, 2003; Berry et al., 2004). Hlavní cíl: optimalizace obranných mechanizmů dojnice prevence negativní energetické bilance

Vliv Negativní Energetické Bilance (NEB) „U dojnic s peripartální NEB, charakterizovanou signifikantním zvýšením NEFA, zvýšením BHB a sníženým příjmem krmiva byla signifikantně snížená funkce PMN v periferní krvi“ ( Hammon a kol., 2006) „ NEB charakterizovaná zvýšenou hladinou BHB v 1. až 3. den p.p. prokazatelně souvisela se zvýšeným rizikem klinické mastitidy, způsobené environmentálními pathogeny.“ (Jánosi a kol.,2003) „Hladiny metabolitů v krvi, zejména NEFA a BHB, indikující výraznou NEB, souvisejí se zvýšeným počtem SB (nad 400tis./ml) při první KU u prvotelek.“ (Nyman at al. , 2008) „Ztráta těl.hmotnosti a ketóza v rané laktaci indikují přetrvávající NEB a predisponují dojnici k zánětům mléčné žlázy (zvyšují riziko o o 44%)“ ( M. van Straten a kol. (2009)

Vztah mezi poměrem T/B a počtem SB Jaroslav Marek1, Gabriela Zelinková2 1 Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky, Přírodovědecká fakulta, Universita Palackého, Třída 17.listopadu 12, Olomouc, 2 Praktický vet.lékař, J.Felixe 1734, 74401 Frenštát p.R. „ Pravděpodobnost, ža dojnice s ketózou (T/B ≥1,5) bude „milionářka“ je o 46% větší než u dojnice s vyhovující metabolickou kondicí.“ „Pravděpodobnost, že dojnice s acidózou (T/B≤1,0) bude „milionářka“ je o 38% větší než u krávy s vyhovující metabolickou kondicí“

Výživa v suchostojném a tranzitním období Nejčastější chyby: „suchařkám“ se zkrmí vše (zaplísněné krmivo, KD s obsahem kys.máselné apod.) překrmování energií (dojnice přetučnělé před porodem jsou více náchylné k lipomobilizaci) nedostatek strukturální vlákniny nevhodná struktura KD (pozor na separaci!) nedostatek místa u žlabu zakládání na žlab 1x denně v tranzitním období snížený příjem sušiny po porodu lipomobilizace, NEB

bodový graf T/B versus délka laktace Př.: špatně zvládnutý management kolemporodního období a období rozdoje, špatná žravost dojnic po otelení, ztráta kondice (lipolýzy)

Negativní energetická bilance (Negative Energetic Balance - NEB) Diagnostika na individuální úrovni snížená žravost ztráta hmotnosti ( s maximem 3-6 týdnů po porodu!!!) snížení hodnot hřbetního tuku nervové příznaky („těkavé oko“, letargie, excitace, ulehnutí) tuhý trus

Negativní energetická bilance (Negative Energetic Balance - NEB) Diagnostika na individuální úrovni pokles produkce a změny ve složení mléka - tuk/bílkovina > 1,4 přítomnost ketolátek v moči a mléce (nízká senzitivita) zvýšené hladiny metabolitů v krvi dojnic: BHB (betahydroxybuthyrát) >0,8mmol/l (Abbott ketonmetr) NEMK (neesterifikované mastné kyseliny) > 0,6 mmol/l

Kontrola příjmu krmiva prostor u žlabu min Kontrola příjmu krmiva prostor u žlabu min.75-80cm/ks nebo osazení na 85% žravost dojnic a příprava bachoru na vysokoprodukční KD

Poporodní kontrola dojnic

Kontrola bachorových funkcí Sledování přežvykování Na úrovni stáda: přežvykuje min. 75% dojnic 1-2 hod. po nakrmení Na úrovni dojnice: hodnocení intenzity přežvykování (min.60 přežvýknutí na cyklus) hodnocení bachorové náplně

Kontrola bachorových funkcí Sledování naplněnosti bachoru Náplň bachoru vypovídá o příjmu krmiva intenzitě bachorové fermentace pasáži potravy Provedení: Stoupneme si za dojnici vlevo zezadu a sledujeme náplň bachoru

Kontrola bachorových funkcí Sledování naplněnosti bachoru Skóre 1 Hluboce vpadlá levá hladová jáma větší než na šířku dlaně. Kůže pod příčnými výběžky bederních obratlů ustupující. Kožní řasa z kyčelního hrbolu vede kolmo dolů. V bočním pohledu má hladová jáma kosočtvercový tvar Skóre 2 Kožní řasa z kyčelního hrbolu směřuje dopředu a vytváří s žeberním obloukem trojuhelníkový tvar. Kůže pod příčnými výběžky bederních obratlů je vpadlá. Hladová jáma je max. na šířku dlaně.

Skóre trusu - test botou Sledování procesu trávení Cíl: detekce poruch trávení Gumákou šlápneme do čerstvého trusu. Sledujeme zaplňování důlku, když botu sejmeme, sledujeme případný otisk boty a přítomnost nestrávených částic.

Skóre trusu - test botou

Skóre trusu – test rukou Sledování procesu trávení Zmáčkneme v dlani porci trusu a sledujeme homogenitu obsah vody přítomnost nestrávených částic

Trus nehomogenní, nestrávené částice viditelné, po zmáčknutí vytéká voda a v dlani zůstává nestránená, formovaná vláknina. Nežádoucí!!! Skóre 3 Skóre 4 Skóre 5

Sledování procesu trávení Vložte 1-2 hrsti trusu na síto a propláchněte pod vodou

Kontrola stavu mléčné žlázy NK test – subjektivní posuzování, nevypovídá o aktuální infekci ale o reakci mléčné žlázy

Kontrola stavu mléčné žlázy Kontrola počtu SB od 4.dne p.p. vyřazení neperspektivních dojnic (u kterých selhala DRY OFF léčba) včasná léčba perspektivních dojnic (prvotelky, aktuálně infikované dojnice)

dojnice následně problémové, s chronicky zvýšeným počtem SB Vliv počtu SB při poporodní kontrole na vývoj zdravotního stavu mléčné žlázy SB nad 400tis./ml při poporodní kontrole SB do 400tis./ml při poporodní kontrole 42% 36% 58% 64% dojnice následně problémové, s chronicky zvýšeným počtem SB a/nebo klin.zánětem do 100 dnů laktace dojnice bezproblémové v další laktaci Zpracoval MVDr.Jan Havránek

Management IMI Léčba na základě bakteriologické dg. Aktuální doporučení (Gent 2014) Léčba na základě bakteriologické dg. Ne každá vločka je mastitida! Přítomnost patogenů kde je léčba neúspěšná (Mycoplasma, Prototheca, Candida) Léčba ATB má být vyhrazena pro dojnice s dobrou prognózou Př. Dojnice ≥3.laktace, s historií chronicky zvýšeného počtu ISCC, metabolickou dysbalancí = špatný kandidát pro léčbu

Bakteriologická diagnostika (rychlé faremní kultivace) Včasná terapie dojnic s IMI G+ positivní dojnice léčba G- positivní dojnice neléčí se ? Předpokládá se dobrá imunitní kondice dojnic Aktuální doporučení (Gent 2014): „Pokud u G- positivních dojnic existují rizikové faktory, jako jsou první 3 týdny laktace, extrémně vysoká užitkovost, teplotní stres, metabolické dysbalance, přítomnost mykotoxinů k KD apod. – léčit také dojnice G- positivní“

Management zaprahnutí National Mastitis Council: „Five Point Mastitis Control Plan“ založený na plošném zaprahování ATB (72% stád v USA, 88% stád v Kanadě) Doporučení v rámci EU: Systém selektivního zaprahování dojnic ATB (Gent 2014) U stád s nízkým počtem SCC a nízkou prevalencí IMI Důraz na úroveň dojnice a management transitního období – zvyšování imunitní kondice dojnic

Selekce dojnic v systému selektivního zaprahování ATB Protokoly založené na: 1. ISCC a historii dojnice „ SDCT založené na ISCC zvyšuje % IMI, % vyřazení.“ 2. California Mastitis Test (NK test) „Detekováno je pouze 70% dojnic s IMI při zaprahnutí“ 3. Bakteriologickém statusu dojnice (3M aerobic count Petrifilm) „Pokud byl systém aplikován ve stádech s nízkým počtem SCC (<200,000/ml ), riziko IMI při otelení a výskyt klinických mastitid v prvních 120 dnech následné laktace je stejné jako u dojnic v systému plošného ATB zaprahování“ 4. MLD (milk leucocyte differential) “Čtvrťově selektivní zaprahování, založené na MLD diagnostice vykázalo statisticky stejný ISCC, %vyřazení a klinických mastitid v prvních 150 dnech následné laktace ve srovnání s plošným ATB zaprahováním.“

The cost of various dry period mastitis control programs by stochastic model

Děkuji za pozornost! Kontakt: mvdr.zelinkova@seznam.cz mob.: 603 726 837