Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Počítačová grafika.
Záznamová média.
Přídavná zařízení.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
PC komponenty.
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
1 Digitální archiv - součást cesty k řízení znalostí v muzeu Walter Schorge Národní technické muzeum v Praze.
Počítačová grafika a prezentace
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Walter Schorge Digitalizace jako součást procesu poskytování informačních služeb Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Za okamžik začínáme. Co nás dnes čeká Kdo jsme Jak a s čím jsme začínali Co obnáší digitalizace a archivace doc. Analýza Formáty Souvislosti Struktura.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Digitální fotografie 1.část ZS 2009 Pojem digitální fotografie Barevné modely Formáty digitálního obrazu Typy digitálních fotoaparátů Základní úpravy digitální.
Vaše jistota na trhu IT Správa elektronických dokumentů v organizaci a jejich dlouhodobé uchovávání ►Ing. Pavel Pačes, CSc ► , ISSS Hradec.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nové standardy v českém archivnictví
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Spisová služba – základní pojmy
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_04 TÉMA: VYNÁLEZY.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Co všechno lze označit termínem digitalizace
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Transkript prezentace:

Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE20072009002 Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE20072009002

Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Důvody pro výzkum: - špatný fyzický stav deskových negativů – především významných archivních souborů (19./20. století) - nemožnost předkládat deskové negativy ke studiu - obtížnost a finanční nákladnost pořizování analogových reprodukcí (náhledů)

Hlavní cíle výzkumného úkolu: Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Hlavní cíle výzkumného úkolu: stanovení vhodných podmínek a materiálů pro dlouhodobé uložení deskových negativů; analýza typů poškození a specifikace vhodných postupů restaurování návrh metodiky pro archivní zpracování s využitím mezinárodních standardů pokus o definice některých termínů - návrh vhodného způsobu „bezdotykové“ reprodukce - návrh vhodných forem zpřístupnění digitálních reprodukcí

Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Výzkumný projekt byl od počátku postaven na spolupráci odborníků různých profesí tak, aby bylo možné zpracovat komplexně problematiku zpřístupnění archivních dokumentů Zpřístupněním rozumíme nejen „zprostředkování“ archiválií veřejnosti (tj. přístupnost), ale celý soubor činností od akvizice, evidence, restaurování, pořádání, inventarizace atd. až po konečné poskytnutí archiválií (vhodnou formou) badatelské veřejnosti Dovolujeme si tvrdit, že v oblasti archivnictví jde o první projekt, na němž se spolupodíleli restaurátoři, archiváři, fotografové, informatici a pokusili se navrhnout komplexní řešení pro zpřístupnění fotografických archiválií, v tomto případě především skleněných negativů

Digitalizace skleněných desek Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Digitalizace skleněných desek naší snahou bylo nalézt způsob šetrné reprodukce křehkých skleněných desek, jejichž historická hodnota je značná jakákoliv reprodukce přináší ztrátu kvality, ztrátu informací, což nemusí být problematické u archiválií, jejichž fyzický stav je ještě udržitelný zvolili jsme metodu kvalitní digitalizace, kde ztráta informací je do značné míry eliminována a výsledná reprodukce obsahuje minimálně stejné množství informací jako samotný skleněný negativ na skleněnou desku pohlížíme jako na trojrozměrný artefakt, nikoliv jako na dvourozměrnou předlohu kromě obrazové informace (obsahu) zároveň dokumentujeme fyzický stav skleněné podložky i citlivé vrstvy a tedy možná poškození

Digitalizace skleněných desek z hlediska pracovních postupů je digitalizace skleněných desek založena na využití tradičních fotografických (reprografických) postupů, na jejich základě byla stanovena základní kritéria digitalizace: Obrysová ostrost – velmi kvalitní objektiv Rozlišovací schopnost – často upřednostňované kritérium (ve smyslu počtu obrazových bodů), pro kvalitu digitálního obrazu je tento údaj důležitý v souvislosti s kvalitním objektivem a vhodně zvoleným světlem

Digitalizace skleněných desek Barevná hloubka 48 bitů – kvalita digitálního obrazu za použití malé barevné hloubky by byla srovnatelná s analogovou fotografií zhotovenou přímo na fotografický papír = značná ztráta informací Předpokladem pro dosažení 48-bitové barevné hloubky je Absence obrazového šumu především v tmavých partiích snímku Vyloučení šumu způsobeného dlouhou expozicí Eliminace šumu přeexpozice (blooming) Vliv 48 bitové barevné hloubky na kvalitu digitálních snímků Široká expoziční pružnost Velmi jemné odstupňování polotónů

Digitalizace skleněných desek Fotografická světla – musejí splňovat řadu požadavků: Široký plynulý spektrální rozsah denního světla Absenci nežádoucích (neviditelných) složek Účinnost pouze v okamžiku expozice Modulace světla (rozptýlené, přímé) Plynulá regulace výkonu

Digitalizace skleněných desek Zařízení je tvořeno: prosvětlovacím stolem vybaveným opálovou deskou a skleněnou podložkou. Řešení umožňuje volit spodní osvětlení s různým stupněm rozptýlení světla, což umožňuje zachytit fyzický stav předlohy

Digitalizace skleněných desek Osvětlením s plynulou regulací výkonu 2 až 4 světla umožňují variabilitu nastavení Spodní – měkké světlo – zachycení obsahu předlohy Horní – ostré světlo – zachycení fyzického stavu a poškození skleněné desky i citlivé vrstvy

Digitalizace skleněných desek Technickým fotoaparátem Sinar Digitální kazetou o vysokém rozlišení s aktivním chlazením Počítačem vybaveným grafickými programy a SW podporujícím komunikaci s digitální kazetou

Digitalizace skleněných desek Workflow definice postupů a zodpovědnosti workflow v rámci projektu má 7 kroků přidělení práce (administrátor) digitalizace (operátor) přesun ke zpracování (administrátor) kontrola neměnnosti (IT operátor) kontrola, úpravy a tvorba studijních verzí (grafik) uložení (IT operátor) odstranění zdrojových souborů (administrátor)

Digitalizace skleněných desek Metadata informace o obrázcích primárně používat rozšířené standardy (např. Dublin Core, EXIF) záznam metadat (přímo u obrázku - EXIF, databáze) řešení použité v rámci projektu předpokládá záznam u obrázků za pomoci EXIF metadat.

Digitalizace skleněných desek Uchovávání zásadní pro smysluplnost digitalizace je třeba ukládat alespoň na dvou místech souběžně zálohovaný systém je lépe chápat jako jedno úložiště ukládací média pevné disky disková pole optická média datové pásky v rámci projektu použity disková pole a datové pásky

Digitalizace skleněných desek Zveřejnění dnes nejrozšířenější důvod digitalizace nejlepším řešením je využít stávajícího systému možnost HTML alb aplikace vytvořená v rámci projektu - dostupné na adrese http://digi.nacr.cz/grant8/ Celá výzkumná zpráva je dostupná na webu NA - http://www.nacr.cz/G-vyzk/negativy.aspx

Zpracování postupu na záchranu světlocitlivých archivních dokumentů na skleněné podložce (deskové negativy), jejich ošetření, archivaci (dlouhodobé uložení), zabezpečení a zpřístupnění. Dotazy