KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Zpracovala Jitka Ciprová
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
Základní skupiny živočichů
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
zdroj obrázku: www. hmyz.info
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Prezentace na téma Členovci..
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_01 Tematická.
Členovci v lesích 2 Vladislava Zubrová.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
OBRATLOVCI RYBY.
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Třída: Stonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
KORÝŠI.
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_TEMA_KORÝŠI TEMA: Zástupci korýšů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hmyz v lese.
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Kmen: Členovci.
Třída: KORÝŠI.
Členovci vzdušnicovci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI

Příští hodinu referát HMYZ LESA

korýši

Stinka obecná

stonožkovci

Třídy Mnohonožky a stonožky

Mnohonožka

Svinule lesní

Mnohonožka kulaté, silně vyztužené tělo na každém článku těla – 2 páry slabých nohou pomalé rozkladač – živí se tlejícími částmi rostlin podílí se na zúrodnění půdy

Stonožka

Stonožka ploché tělo rychlé na každém článku těla – 1 pár nohou dravec – kusadlové nožky (1. pár nohou) s jedem

TŘÍDA chvostoskoci

Chvostoskoci Na zadečku se nachází skákací aparát, tvořený skákací vidlicí a záchytkou. V klidovém stavu je vidlice držena záchytkou, po jejím uvolnění se vymrští a katapultuje živočicha do výše. U půdních chvostoskoků však skákací aparát často chybí.

Chvostoskoci

„Měkkýši, pavoukovci, korýši, stonožkovci, chvostoskoci“ PŘÍŠTÍ HODINU PÍSEMKA „Měkkýši, pavoukovci, korýši, stonožkovci, chvostoskoci“

ČLENOVCI LESA– Korýši, vzdušnicovci 22.hodina ČLENOVCI LESA– Korýši, vzdušnicovci b) KORÝŠI tělo kryje krunýř (tzv. vnější kostra) stinka obecná – ve vlhku (pod kameny, listím, kůrou) c) VZDUŠNICOVCI- dýchají vzdušnicemi: Mnohonožky 2 páry nohou na každém článku trupu Stonožky ploché tělo 1 pár silných nohou na každém článku trupu dravci (kusadlové nožky s jedem) Chvostoskoci drobní (0,5 – 4 mm) pomocí skákací vidlice na zadečku skáčou Stínky, mnohonožky a chvostoskoci se živí rozkladem organických látek přispívají ke vzniku humusu

členovci šestinozí KLEPÍTKATCI (pavoukovci) KORÝŠI STONOŽKOVCI hmyz sekáči roztoči chvostoskoci stonožky pavouci stínka mnohonožky

třída HMYZ

Mravenec lesní hlava hruď zadeček

tykadla složené oči kousací ústní ústrojí

Mravenec lesní – okřídlený jedinec z hrudi vyrůstají: 2 páry křídel 3 páry nohou

mraveniště

Jaký je hlavní znak korýšů? Kteří korýši žijí v lese? Co o nich víš? Závěr: Opakování: Jaký je hlavní znak korýšů? Kteří korýši žijí v lese? Co o nich víš? Čím se liší stonožky a mnohonožky? (vzhled + způsob života) Co víš o chvostoskocích? Co je to humus - Jak vzniká? Kdo se podílí na jeho vzniku? V jakém patře lesa vzniká?