Fotosyntéza Světelná fáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
NÁZEV ŠKOLY Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace, ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Fotosyntéza a fyziologické děje s ní spojené
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Světelná reakce fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Miroslav Strnad / Dušan Lazár
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_372.
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
CITRÁTOVÝ CYKLUS = KREBSŮV CYKLUS= CYKLUS TRIKARBOXYLOVÝCH KYSELIN CH 3 CO-ScoA + 3H 2 O  2CO  H  + CoASH.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy (na thylakoidní membráně) Tomáš Hájek Jiří Šantrůček.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Metabolismus sacharidů
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza.
C3181 Biochemie I 12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012 Petr Zbořil 12/30/2018.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Fotosyntéza Světelná fáze

Fotosyntéza patří k jednomu z nejstarších a nejdůležitějších dějů v přírodě přeměna světelné E na chemickou, pomocí které se z anorganických látek tvoří organické spolu s glukoneogenezí patří mezi procesy, při kterých vznikají sacharidy pro správný průběh nutný fotosyntetický aparát

Rovnice fotosyntezy přeměna světelné E na chemickou, pomocí které se z anorganických látek tvoří organické

Fotosyntetický aparát lokalizován v tylakoidech chloroplastů (u vyšších rostlin) (řasy- chromatofory, prokaryota- volně v cytoplazmě) obsahuje fotosyntetická barviva Chlorofyly (zelená barviva) Karotenoidy (červená b.) a xantofyly (žlutá´b.)

chlorofyl a, b xantofyl karoten

Procesy fotosyntézy Složitý proces fotosyntézy lze rozdělit na dvě fáze: primární fáze – světelná fáze sekundární fáze – temnostní fáze

Světelná fáze (primární fáze) probíhá v membráně tylakoidů v chloroplastech světelná fáze probíhá za účasti dvou fotosystémů : FOTOSYSTÉM I FOTOSYSTÉM II tyto fotosystémy se navzájem liší svými pigmenty (a tedy účinností v jiných oblastech vlnových délek)

FOTOSYSTÉM I (PI resp. P700) absorpční maximum při 700 nm přijme světelné kvantum (sníží se ox-red potenciál) uvolní se 2e- (elektrony) zachyceny FeS-proteinem předány do systému redox. přenašečů putují až k Feredoxinu-Fd od Fd jsou 2 možné cesty

2 možné cesty: přecházejí na komplex cytochromů b, f a plastochinonu za současného uvolnění značného množství energie => syntéza ATP a vracejí se zpět na PI = cyklická fosforylace (I.) (probíhá hlavně je-li dostatek redukčního činidla NADPH+H+) jsou využity pro syntézu NADPH+H+ (IV.) (protony H+ jsou dodávány z fotolýzy vody)

Fotos I Fotos II

FOTOSYSTEM II (PII resp. P680) absorpční maximum při 680 nm přijme světelné kvantum uvolní se 2e- zachyceny přenašečem Q předány do systému redox. přenašečů putují až k fotosystému PI V průběhu předávání e- dochází ke vzniku ATP = necyklická fosforylace (II.) tím se stává PII elektrondeficitní, chybějící 2e- fotosystém PII získá fotolýzou vody

Fotos I Fotos II

Fotolýza vody – Hillova reakce H2O 2 H+ + 2 e- + ½ O2 protony (H+) → redukce NADP+ (→ NADPH + H+) elektrony (e-) → regenerace PII kyslík (O2) → uvolňuje se do atmosféry

Fotos I Fotos II

ZDROJE: http://www.ekobydleni.eu/solarni-energie/umele-listy-zvladaji-fotosyntezu-lepe-nez-ty-skutecne adam72.wz.cz/fotosynteza.doc http://chaitanya1.wordpress.com/2007/07/09/strawberries/chlorophyll/ http://slovnicek-jjanynka.blog.cz/1003/x-y http://www.sinicearasy.cz/134/Chlorophyta http://en.wikipedia.org/wiki/Chloroplast http://kchf-45.karlov.mff.cuni.cz/~jakub/uvod.htm http://moodle.esu13.org/course/view.php?id=1164&topic=4 http://photosynthesis-hydrogenfuel.wikispaces.com/ http://www.oskole.sk/?id_cat=55&clanok=9014 http://orion.chemi.muni.cz/e_learning/=Texty/25-Fotosyntesa/25-Fotosyntesa.htm http://ceskolipska.cz/files/11/metsach_www.doc