GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Advertisements

Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Návrh architektury moderních informačních systémů
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Povodňový informační systém Ing
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Posílání fotek Letecká pošta- První web ne který můžeme umístit velké množství fotek.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
WMS a WFS Jan Růžička, Michal Šeliga Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Interoperabilita v GIS podle specifikací OGC Geoinformatics CTU 2006 Radek Sklenička.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
Geoportál – příspěvek ČÚZK pro naplňování směrnice INSPIRE Petr Dvořáček – Zeměměřický úřad Ivana Valdová – Český úřad zeměměřický a katastrální Workshop.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Interoperabilita Interoperabilita na úrovni metadat
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
PRÁCE S WMS SERVERY - Praktická ukázka.
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Transkript prezentace:

GIS??? Ve státní správě Karel Charvát

GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním sektoru nebo i zábavě označení Geografický informační systém GIS

Co si běžný uživatel představí pod pojmem GIS Složitý většinou desktopový software, který dokáže obsluhovat jen pár odborníků a který má spoustu nepotřebných funkcí pro běžného uživatele Je to něco pro odborníka, který s tímto nástrojem provádí složité analýzy

Tři (možná čtyři) revoluce ve vývoji GIS Přechod od systémů, které běhaly pouze na sálových počítačích na platformu PC – 85 až 95 Přechod od PC na Webové aplikace – kolem roku 2000 Přechod od Webové aplikace k Webovým službám po roce 2005 ? WEB 2 či řešení po Googlu

Kam se třeba kráčí

Prostorová datová infrastruktura – Spatial Data Infrastructure (SDI) Souhrn –Dat –Technologických řešení –Legislativních opatření –Obchodních modelů

INSPIRE -INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe -iniciativa Evropské komise -vytváří evropský legislativní rámec -větší množství kvalitních a standardizovaných prostorových informací –data by měla být sbírána a vytvářena jednou a spravována na takové úrovni, kde se tomu tak děje nejefektivněji –mělo by být umožněno beze švů kombinovat prostorová data z různých zdrojů a sdílet je mezi mnoha uživateli a aplikacemi –prostorová data by měla být vytvářena na jedné úrovni státní správy a sdílena jejími dalšími úrovněmi –prostorová data potřebná k dobré správě by měla být dostupná za podmínek, které nebudou omezovat jejich rozsáhlé využití -mělo by se usnadnit vyhledávání dostupných prostorových dat, vyhodnocení vhodnosti jejich využití pro daný účel a zpřístupnění informace za jakých podmínek je možné tato data využít. -Směrnice INSPIRE vyšla 25. dubna 2007 a v platnost vstoupila 15. května 2007

Aplikace: člověk - stroj Služba: stroj - stroj –Interoperabilita, distribuovaný systém –Poskytování služby, nikoli dat –Pořizování a správa dat na jednom místě, stále aktuální –Umožňuje využívat “černé skříňky” na webu pro specifické úlohy –Umožňuje využívat SW od různých firem –Uživatel volá pouze potřebné funkce data1 vyhledávání analýza katalog data2 web data3 Data, analýza, katalog,... Web/lokální

Přenos obrázků map Dotazy –GetCapabilities - metadata o službě –GetMap - mapa –GetFeatureInfo - dotaz do mapy Web Map Service (WMS) application/vnd.ogc.se_xml application/vnd.ogc.se_inimage application/vnd.ogc.se_blank corine Corine CR map EPSG:28403 EPSG:4326 EPSG:2065 <BoundingBox SRS="EPSG:28403" minx="3.519e+006" miny="5.535e+006" maxx="3.5195e+006" maxy="5.5355e+006" /> foto fotografie No a toto je strucný popis toho vseho <a href=' target='_blank'> Metadata</a> dmu25 DMU25 EPSG:28403 application/vnd.ogc.se_xml application/vnd.ogc.se_inimage application/vnd.ogc.se_blank corine Corine CR map EPSG:28403 EPSG:4326 EPSG:2065 <BoundingBox SRS="EPSG:28403" minx="3.519e+006" miny="5.535e+006" maxx="3.5195e+006" maxy="5.5355e+006" /> foto fotografie No a toto je strucný popis toho vseho <a href=' target='_blank'> Metadata</a> dmu25 DMU25 EPSG:28403 Kartograf. projekce topograf. mapa tématický obsah Klient Klient CSS Kaskádování

Standardy Data –ISO –Dublin Core Služby –ISO profil pro CSW Výměnný formát - XML –(ISO / 19119) Výměna metadat –Výměna souborů –Webové služby: OGC CS-W profil ISO 19115/19119/(19139)

Vyhledávací služby Vyhledávání prostorových dat a služeb na základě existujících metadat a zobrazení obsahu metadat … Přístup k datům (zobrazení, stahování, …)

Vyhledávací služby

Vyhledávací služby