Politická socializace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Číslo v digitálním archivu školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Lidská práva.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Číslo v digitálním archivu školy
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Žiji ve státě Autor: David Kopecký kód DUMu:
Česká republika Demokratický stát.
Teorie Lawrence Kohlberga
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Dělení politických stran
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Petr Machala. Co je to úvěr? Kde je možné peníze půjčit? Obchodní zákoník poskytovatelem úvěru může být kdokoli – zákon hovoří pouze o „věřiteli“ název.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_586_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Petr Machala. předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Globalizace světové ekonomiky
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Politická socializace Charakteristika politické socializace Teorie politické socializace Psychologické teorie Stádia morálního usuzování Vzdělávání a politická.
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Petr Machala. Opravdu vše, co chcete i potřebujete? (rozdělte věci a vysvětlete) CHCI POTŘEBUJI 1.chleba 2.mléko 3.parfém od Armani 4.obraz od Picassa.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do učiva občanské výchovy
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Sametová revoluce Petr Machala.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Státní samospráva obec
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Státní správa Petr Machala.
Placení Petr Machala.
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Petr Machala. Co je to hodnota? Napište definici. Co považujete za hodnotu? (zdůvodněte)
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
Kyseliny a zásady Měření pH
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Petr Machala. Je přirozené hájit vždy své zájmy? Napište co nejvíce zájmů jednotlivých nátlakových skupin. podnikatelé důchodcifilmaři vědci lékaři učitelé.
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 3. cast.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Demokracie.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Politická socializace Petr Machala

Dokážete najít příklad z dnešní politiky? Demokracie si žádá kritiky všech vad a omylů. Pravá kritika není negace ani svalování odpovědnosti na druhé, ale spolupráce a spoluzodpovědnost. Demokracie má chyby, protože lidé mají chyby. Korupce v parlamentu? Je volen voliči, kdo je ale politicky vychoval? Dokážete najít příklad z dnešní politiky?

Začněme tím, že nejprve definujeme socializaci. začlenění jedince do společnosti je to proces, při kterém si začneme uvědomovat politické jevy, formovat politické postoje Co bude potom politická socializace?

Kdy k tomuto procesu dochází? Kdo formuje naše postoje a názory? od dětství rodina, škola, společnost, vrstevníci, společenské instituce, média, pracoviště, neformální skupiny Můj malý broučku, narodil jsi se ve svobodné zemi, tak si toho važ! Pamatuj, že pravda a láska musí zvítězit na lží a nenávistí!

Jak se politické myšlenky přenášejí? vertikálně – z generace na generaci horizontálně - mezi členy stejné generace Doufám, že si uvědomuješ, že se máš tak, jako nikdo na světě! Jasně babi…

Jak nás formuje rodina? autoritativní výchova – vyžadujeme pořádek, disciplínu, řád, silného vůdce demokratický přístup – respekt, tolerance, pluralita libertariánský přístup – bezbřehá svoboda konzervativní výchova – lpíme na tradicích utilitaristická výchova – vše měříme užitkem

Jaké faktory ovlivňují veřejné mínění? Jak nás formují média? ovlivňují veřejné mínění vlastní zájmy (plátci daní budou podporovat snížení, zemědělci ochranu trhu...) politické vzdělání (snadná manipulace…) masová média (může být i text písně, film) političtí vůdci Jaké faktory ovlivňují veřejné mínění? VM - je soubor postojů a názorů veřejnosti na daný problém nebo otázku.

Ve kterém stádiu se právě nacházíte? A co politika a morálka? Ve kterém stádiu se právě nacházíte? Lawrence Kohlberg (psycholog USA) popisuje 6 typů morálního usuzování nezáleží na tom jaký názor máme, ale jak jsme k němu dospěli předkonvenční úroveň rozhodování o tom, co je dobré a špatné je založeno na trestu a odměně

každé jednání je dobré, pokud je schváleno významnými osobnostmi Konvenční úroveň každé jednání je dobré, pokud je schváleno významnými osobnostmi orientace na právo a řád Postkonvenční úroveň orientace na společenskou smlouvu – „zákony byly udělány pro člověka, ne člověk pro zákony" univerzální etika - osoba se orientuje na principy a svědomí Beru právo do vlastních rukou…

Seznam použitých zdrojů DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN 80-718-2162-4. [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG/423px- Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg/526px- Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg.png [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné z: http://www.psp.cz/kps/pi/gi/historie/ustava-1992.jpg [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/CZ_Cechy_Morava_kraje.gif/800px- CZ_Cechy_Morava_kraje.gif [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné z: http://relong.myweb.uga.edu/index_files/image002.jpg [online]. [cit. 2013-11-07]. Dostupné z: http://www.mcgunagleandreidy.com/img/image-5.gif [online]. [cit. 2013-11-07]. Dostupné z: http://img.photobucket.com/albums/v627/Unborn1/signs%20and%20posters/law.gif