Zpráva o finanční stabilitě 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Advertisements

Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Dopady předlužení občanů na hospodářství
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Makroekonomické ukazatele
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Vysoká škola finanční a správní, Praha 20.dubna 2009
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Petráčková Jozová Cézová
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Měnový kurz.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Tisková konference ČMKOS
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Zpráva o finanční stabilitě 2005 1 Smilovice 4.12.2006 Petr Jakubík Samostatný odbor ekonomického výzkumu, Referát finanční stability

2005: celkový vývoj pozitivní, možná rizika ovšem existují Příznivé ekonomické prostředí Zrychlení úvěrů soukromému sektoru Rostoucí efektivita finančního sektoru a propojenost s globálním prostředím Vliv příznivé fáze ekonomického cyklu Růst rizikovějších spotřebitelských půjček a úvěrů MSP Mezinárodní integrace: nové kanály přenosu rizik; nutnost spolupráce dohledů Zpráva o finanční stabilitě 2005

Finanční stabilita a ČNB 3 Nový úkol ČNB (novela zákona o ČNB) Definice finanční stability Struktura Zprávy: makroekonomické prostředí a finanční trhy podniky a domácnosti finanční sektor finanční infrastruktura tématické články Novela Zákona o ČNB: provádět analýzy vývoje finančního systému a přispívat ke stabilitě finančního systému jako celku. Finanční stabilita: finanční systém plní funkce bez závažných poruch a nežádoucích důsledků pro současný i budoucí vývoj ekonomiky jako celku a vykazuje vysokou míru odolnosti vůči šokům. Zpráva o finanční stabilitě 2005

Ekonomický růst v ČR akceleroval 4 Růst tažen exporty Urychlení růstu při nízké inflaci Analyzovány i alternativní makroekonomické scénáře Zpráva o finanční stabilitě 2005

Pokračuje příznivý vývoj podnikové sféry 5 Data za podniky s více než 100 zaměstnanci Mírné meziroční zhoršení rentability v roce 2005, avšak rok 2004 byl rekordní Zlepšení ziskovosti u „Těžby energetických surovin“ Zhoršení ziskovosti u „Doprava, skladování a spoje“, „Výroba kovů, hutních a kovodělných výrobků“, „Výroba pryžových a plastikářských výrobků“; „Výroba dopravních prostředků“ a „Výroba elektronických a optických přístrojů“. Finanční výsledky podniků zůstávají velmi dobré Zpráva o finanční stabilitě 2005

Pokračuje příznivý vývoj podnikové sféry 6 Zlepšení obratových ukazatelů Stále slušná ziskovost Určitá citlivost ziskovosti na ceny ropy a posilování kurzu Zpráva o finanční stabilitě 2005

Růst úvěrů podniků tažen sektorem malých a středních podniků 7 Využity nově dostupná data z Centrálního registru úvěrů. Podíl úvěrů po splatnosti není plně srovnatelný s kvalitou úvěrů (dle ohrožených na celku) Úvěry podnikům taženy MSP; firmy > 100 zaměst. úvěry snižují Zpráva o finanční stabilitě 2005

Kreditní riziko MSP podniků vykazuje pokles 8 Míra 12M defaultu podniků podle počtu zaměstnanců Snižuje se úvěrové omezení MSP Úvěry MSP mají nižší kvalitu MSP jsou relativně méně zadluženy Zpráva o finanční stabilitě 2005

Zrychlení procesu vymáhání pohledávek 9 Konkurzy a exekuce (roční data) Zpráva o finanční stabilitě 2005

Domácnosti nadále zvyšují zadlužení 10 Domácnost s minimálními příjmy, 2 dětmi a 1 ekonomicky aktivní osobou: zadlužení omezuje schopnost vytvářet nové úspory (vybrané úspory – vklady = 8,9 % hrubých peněžních příjmů). Nejvíce se nyní zadlužují domácnosti s 1 dítětem a 1 ekonomicky aktivní osobou (pravděpodobně mladé rodiny). Nízkopříjmové domácnosti: rizikem je (vedle nižších úspor) vyšší závislost na sociálních příjmech a vyšší podíl „nezbytných výdajů“ (potraviny a nealkoholické nápoje, výdaje na bydlení a výdaje na zdraví). Exekuce – v případě, že dlužník nesplácí pouze 1 věřiteli. Týká se zejména domácností. Počet exekucí: 2004 - 155 tisíc; 2005 – 270 tisíc (+ 74 %). Délka řízení se zkracuje. Výtěžnost dluhů do 10 tisíc Kč (3/4 případů) je cca 50 %. Nová právní úprava řešení úpadku (účinná od 1.7.2007): institut oddlužení Spotřebitelské úvěry poprvé od 2003 převýšily růst úvěrů na bydlení Zpráva o finanční stabilitě 2005

Domácnosti nadále zvyšují zadlužení 11 Rizikem je vyšší podíl sociálních příjmů a nezbytných výdajů Zpráva o finanční stabilitě 2005

Domácnosti nadále zvyšují zadlužení 12 Zrychlení spotřebitelských úvěrů Nové úvěry: zejména vysokopříjmové decily (Top 3: 54%) Roste zadlužení i některých nízkopříjmových domácností Rizikem je vyšší váha nezbytných vydání a sociálních příjmů Výrazný růst počtu exekucí Zpráva o finanční stabilitě 2005

Výkonnost a efektivita finančního sektoru se upevnila 13 Ilustrativní srovnání s RoA nefinančních podniků v roce 2005: 6,8 %. Zátěžové testy byly rozšířeny o analýzu mezibankovní nákazy a alternativních makroekonomických scénářů (tématický článek) Zpráva o finanční stabilitě 2005

Výkonnost a efektivita finančního sektoru se upevnila 14 Pozitivní vliv nových vlastníků Mírný pokles kapitálové přiměřenosti bank z 12,6 na 11,9 % Nižší expozice bank vůči souboru měnového, úrokového a úvěrového rizika Zpráva o finanční stabilitě 2005

Růst bankovních úvěrů je tažen zejména úvěry domácnostem 15 V důsledku rozdílného tempa růstu úvěrů oběma sektorům v čase roste váha úvěrů domácnostem a klesá váha úvěrů podnikům na celkových úvěrech bankovního sektoru. Ohrožené úvěry za klienty ke konci 2005 klesly na 4,1 % úvěrů bankovního sektoru poskytnutých nebankovním klientům. Meziroční pokles o 0,8 p.b. Kvalita úvěrů (resp.míra ohrožených úvěrů) je ovlivněna rychlým tempem úvěrové emise => indikátor nelze přeceňovat Trend sbližování kvality úvěrů u jednotlivých sektorů ekonomiky (konvergence ukazatele ohrožených úvěrů vůči celkovým úvěrům) Úvěry obyvatelstvu zvyšují váhu na úkor úvěrů nefin. podnikům Zpráva o finanční stabilitě 2005

Růst bankovních úvěrů je tažen zejména úvěry domácnostem 16 Tempo úvěrů domácnostem stabilně 30+ %. Obnoven růst úvěrů podnikům (14,3 %) Mírné zlepšení kvality úvěrů Zpráva o finanční stabilitě 2005

Český finanční sektor je propojen s mezinárodním prostředím 17 Nejdříve prodej velkých státních bank Po vstupu do EU: jednotná evropská licence a tzv. notifikace Zvýšení konkurence, nové produkty, technologie… Nové kanály přenosu (zahraničních) šoků Nutnost mezinárodní spolupráce dohledů Zpráva o finanční stabilitě 2005

Rozvoj stressového testování a kreditního modelování v ČNB 18 Zátěžové testování – kvantitativní vyhodnocení finanční stability Testy se soustřeďují na úvěrové, měnové a úrokové riziko a jejich možné šíření prostřednictvím mezibankovní nákazy Makroekonomické scénáře odvozené od predikčního modelu ČNB Začlenění makroekonomického kreditního modelu do stresového testování Zpráva o finanční stabilitě 2005

Makroekonomický kreditní model ČNB 19 Strukturální model – model mertonovského typu Odhadnut na čtvrtletních datech – 1997-2005 Použita data „špatných“ úvěrů a makroekonomické indikátory Gdp – meziroční reálný růst hdp R- roční nominální úroková sazba (1M PRIBOR) p – roční míra inflace Zpráva o finanční stabilitě 2005

Děkuji za pozornost Petr Jakubík Česká národní banka Na Příkopě 28 20 Děkuji za pozornost Petr Jakubík Česká národní banka Na Příkopě 28 115 03 Praha 1 Petr.Jakubík@cnb.cz Tel: 224 412 037 Zpráva o finanční stabilitě 2005